Így találd meg a legtisztább nyilvános vécét!

Így találd meg a legtisztább nyilvános vécét!

Mivel a legtöbben elkerülik az ajtóhoz legközelebbi vécéfülkét, az a legtisztább. Meglepő módon az ülőke számít a nyilvános illemhelyek legtisztább részének, míg a papírtároló például százötvenszer több baktériumot rejt – derül ki egy friss kutatásból.

2014.10.27

Sokakat ellenérzéssel tölt el, ha nyilvános toalett használatára szorulnak, mert tartanak a kórokozóktól hemzsegő kilincstől, illetve a baljós szennyeződések látványától. A szakértők azonban most elárulják, hogy lehet a lehető legtisztábban megúszni a dolgot.

A The Drs című amerikai televíziós showműsor kedvéért a tudósok mintát vettek a nyilvános vécékből, és laboratóriumi körülmények között elemezték azokat. Bebizonyosodott, hogy a tévhittel ellentétben az ajtóhoz legközelebbi fülke a legjobb. Az ülőke pedig az egyik legkevésbé szennyezett rész, mert az emberek nem szeretnek hozzáérni, vagy pedig letörlik maguk után.

Így találd meg a legtisztább nyilvános vécét!

A vécépapír-tároló azonban pocsék eredménnyel végzett, hiszen százötvenszer több baktériumot találtak rajta, mint az ülőkén. Ennek hátterében az állhat, hogy a használók széklettel szennyezett kézzel nyúlnak a papírért. A szakértők acinetobacter és enterobacter kórokozókat leltek a tartón, ami akár húgyúti fertőzést, tüdőgyulladást vagy méhfertőzést is okozhat.

A tudósok azonban így sem kell félni a nyilvános illemhelyek használatától. Kézmosással ugyanis könnyedén meg lehet szabadulni a baktériumoktól. Azt tanácsolják, hogy papírtörlővel kell eltekerni a csapot, valamint érdemes antibakteriális szappant használni. Az ajtó kinyitása pedig ugyancsak papírtörölközővel vagy könyökkel a legcélszerűbb – tették hozzá.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek