Így szoktak le a britek a dohányzásról

Így szoktak le a britek a dohányzásról

A hétvégi dohányzásellenes világnap (május 31.) alkalmából az ELITTÁRS online társkereső oldal az európai szinglik dohányzási szokásait vizsgálta. A dohányzók rangsorát Oroszország (35%) és Olaszország (32%) vezeti, míg Nagy-Britanniában él a legkevesebb cigarettázó egyedülálló (12%). Az ELITTÁRS összegyűjtötte a legérdekesebb adatokat és megalkotta a cigarettázó szinglik Európa térképét.

2014.06.06

Magyarország – a szép nők és a nemdohányzó szinglik országa?

Az ELITTÁRS legfrissebb felmérése szerint hazánk az 5. helyen végzett a nemdohányzók rangsorában (24%), holtversenyben Svájccal és szorosan követve a sztereotípia alapján legegészségesebb skandinávokat. A nemdohányzásban Magyarország lekörözte a környező országokat is, Ausztriában és Szlovákiában 6%-kal többen vallották magukat dohányzónak.

Szignifikáns különbség figyelhető meg azonban a nők és a férfiak  között: a magyar nőknek csak 18%-a, míg a férfiaknak 28%-a állítja magáról, hogy dohányzik. Azonban nem csak a magyaroknál, hanem nemzetközi összehasonlításban is egyértelműen magasabb az erősebbik nem aránya a cigarettázók körében. A svájci és az orosz férfiak tűnnek ki leginkább a mezőnyből, ahol több mint kétszerannyi egyedülálló férfi dohányzik, mint nő. Az orosz férfiaknak például 54%-a, míg a nőknek csak 22%-a vallotta magát dohányosnak.

Nagy-Britannia, a leszokás és leszoktatás példaképe

A legnagyobb dohányos nemzetek listáját Oroszország vezeti (35%), ahol a Duma csak tavaly hozta meg az első dohányzás elleni törvényt, amelynek jó része, csak idén június 1-től lépett életbe.

Így szoktak le a britek a dohányzásról

Ugyanezen a listán 12%-os aránnyal Nagy-Britannia a sereghajtó. A szigetországban a dohányzás visszaszorítását célzó törvények jelentős szerepet játszottak a cigarettafüggők számának csökkenésében. Nyilvános helyen már 2007 óta tilos rágyújtani, továbbá a nikotinfüggők leszoktatásáért a kormány pénzügyi támogatást nyújtott az egészségpénztáraknak. Anna Teigler, az ELITTÁRS felmérésének vezetője az eredményekhez azonban hozzáfűzte: „Egyes országokban a függők arányát magyarázhatja továbbá a dohány ára is: például Nagy-Britanniában a dohánytermékek ára nagyon magas, míg más európai országokhoz képest Oroszországban a legolcsóbb a cigaretta.”

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek