Így néz ki egy intelligens férfi

Így néz ki egy intelligens férfi

Hosszúkás arcforma, hegyes áll, távol ülő szemek, nagy orr – ezek azok a tulajdonságok, amelyeket az emberek általában az intelligenciával párosítanak.

Ösztönösen, egy fénykép alapján meg tudjuk ítélni egy férfiról, hogy mennyire intelligens, állapították meg cseh kutatók. A prágai Károly Egyetem szakemberei ugyanakkor nem tudják pontosan, hogy csináljuk, és arra is csak tippjük van, hogy nők esetében ez miért nem működik.

Így néz ki egy intelligens férfi

A kutatók 40 férfi és 40 nő fényképét mutatták meg a vizsgálat résztvevőinek, hogy megnézzék, van-e valamilyen kapcsolat az arcforma, valamint a mért és az észlelt (vagyis ránézésre megítélt) intelligencia között. Megállapították, hogy a fotók alapján a férfiak és a nők is elég pontosan meg tudták ítélni az intelligenciát – de csak a férfiakat ábrázoló fotóknál.

A PLoS ONE folyóiratban megjelent eredmények azt mutatják, hogy vannak bizonyos jellegzetességek, amelyeket az emberek hajlamosak az intelligenciával társítani. Ilyen például a megnyúlt arc, a távol ülő szemek, a nagy orr, a felfelé ívelő száj és a kevésbé lekerekített, élesebb áll.

A szakemberek arra még nem jöttek rá, hogy nőknél ez miért nem működik. Úgy vélik, hogy őket hajlamosak vagyunk vonzalom alapján elbírálni, ami elhomályosítja az ítélőképességünket.

A férfi arca nem csak intelligenciájáról árulkodik. Nézd meg, mit olvashatsz még ki belőle!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek