Így napozzunk, hogy szépek maradjunk!

Így napozzunk, hogy szépek maradjunk!

A légkör védő ózonrétegének károsodása miatt a földfelszínre jutó napfény mennyisége és minősége módosult, s ennek sajnálatos következménye, hogy az erősen napsütéses hónapok alatt megtöbbszöröződik azon betegek száma, kiknek életét megkeserítik a napfény okozta bőrtünetek. A napozás gyakori következményeiről sokat lehet hallani. A barnulás, a bőrpír, a bőr kismértékű vastagodása normális reakció. Ám akadnak a szervezetnek olyan válaszai is, amelyek már kórosnak számítanak...

Miért van szükségünk fényvédelemre? Különösen az I-es és a II-es bőrtípusba tartozó embereknek kell elővigyázatosnak lenniük. Nem csupán a nyaralást ronthatja el egy-egy váratlan bőrreakció, de akár maradandó nyomokat is hagyhat. Vajon minden veszélyt ismerünk?

Szépségpöttyök

Egyesek zavarónak, mások pedig szexepilesnek tartják a szeplőket. A kis kerek vagy ovális pettyek tulajdonképpen helyi melaninlerakódások, amelyek a fénynek leginkább kitett területeken - az arcon, a vállakon - jelennek meg. A melanint speciális bőrsejtek termelik az ultraibolya-sugárzás elleni védekezésképpen. - Van, aki csak néhány tucat szeplővel rendelkezik, míg más akár több százzal is "büszkélkedhet" Azt, hogy van-e hajlamunk a szeplősödésre, többnyire örököljük. Napfény hatására azonban ezek a kis foltok sötétebbé válhatnak és a számuk is nőhet. Ezért ha szeplős a bőrünk, nyáron nagyon óvatosan napozzunk, és mindig használjunk megfelelő fényvédő krémet.

Májfoltok

A májfolt - amelyet kloazmának vagy melazmának is nevezünk - olyan pigmentációs zavar, amely foltokban jelentkezik, főleg az orron, az arcon, a nyakon, a mellkason, a vállakon és a háton. Világos bőrűeknél a foltok halvány barna színűek, míg barna bőrűeknél világosabbak, mint a környező bőrfelület. Pár milliméteresek, de akár több centiméter átmérőjűek is lehetnek. Napfény hatására válnak hangsúlyossá, ám a háttérben többnyire hormonális ok áll. A májfoltok veszélytelenek, de sokan szépséghibának tartják ezeket. Idővel többnyire maguktól is csaknem elmúlnak, de bizonyos kozmetikai eljárásokkal segíthetjük halványulásukat vagy akár eltűnésüket is. A napozást mindenesetre érdemes kerülnünk!

Napgomba

A napgomba szintén csupán egy "népi elnevezés": gombásodás okozza ugyan a problémát, ám annak semmi köze a napfényhez. (A szakorvosok által használt kifejezés: pityriasis versicolor.) A napozás, azaz a barnulás csupán felhívja a figyelmet a problémára: a normál bőrfelület ugyanis lebarnul, ám a gombával fertőzött részen világosabb pettyezettség látható, elsősorban a háton. Ez a gomba a normál bőrflóra része, ám ha elszaporodik, az problémát okoz.

Így napozzunk, hogy szépek maradjunk!

Tulajdonképpen ugyanez a gomba felelős a seborrheáért és a korpásodásért is: ezért is fordulhat elő, hogy ha hosszú hajat viselünk, önmagunkat fertőzhetjük meg újra és újra. - Fontos tudnunk, hogy bár a tünetek 7-10 nap alatt elmúlnak, a gomba még 3-4 hétig jelen van! Ezalatt helyi, gombaellenes kezelést kell alkalmaznunk, és érdemes kerülnünk a napozást. Arról se feledkezzünk meg, hogy a konditeremben, a szoláriumban, a szaunában a hátunk mögé is tegyünk egy törülközőt!

Bőrünk felkészítése

A nap által kiváltott bőrreakciók elleni védelemben rendkívül fontos, hogy bőrünket felkészítsük a napozásra, ezért érdemes szervezetünket belülről is táplálni. Ajánlatos béta-karotin és E-vitamin bevitele, melyek amellett, hogy megóvnak az erős sugaraktól, vonzó aranybarna színt kölcsönöznek bőrünknek és kedvezően hatnak hajunkra, körmeinkre és szemünkre is. Továbbá a béta-karotin erőteljes antioxidáns hatásával óvja az egészséges sejteket és véd a napsugárzás következtében kialakult veszélyes, szövetroncsoló szabadgyökök ellen.

A vitaminok bevitele mellett a pigmentzavarok megelőzéséhez nélkülözhetetlen a megfelelő fényvédelem. Lehetőség szerint olyan - a bőrünk típusához és érzékenységéhez igazodó - fényvédő terméket válasszunk, melynek nem csak UV-B, hanem UV-A szűrő hatása is megfelelő. Tényleges fényvédelemre akkor számíthatunk, ha a készítmény felvitelére legalább 30 perccel a napozás előtt sort kerítünk.

A lejárt szavatossági idejű termékek (naptejek, arckrémek, testápolók) már lebomlott hatóanyagai nem védenek a nap káros hatásaitól, ráadásul a bőrre ártalmassá vált anyagokat is tartalmazhatnak, ezért ne használjuk el őket.

Kapcsolódó írások