Így lehetsz kreatívabb!

Így lehetsz kreatívabb!

Ez a cikk több mint 200 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Friss kutatások kimutatták, hogy ha valaki hazudik egy adott feladatban nyújtott teljesítményéről és jobbnak állítja be magát, mint amilyen valójában volt, az egy következő feladat során jóval kreatívabb lesz, mivel kevésbé érzi magát megkötve a konvencionális szabályok által.

2014.02.25

Amint azt a Psychological Science című lapban közzétett vizsgálat készítője, Francesca Gino, a Harvard Üzleti Iskola kutatója kifejtette, munkatársával abból a feltételezésből indultak ki, miszerint mind a kreativitás, mind a becstelenség hátterében az a filozófia áll, hogy „a szabályok arra valók, hogy megszegjük őket”.

Így lehetsz kreatívabb!

Hogy mindezt tudományosan is bebizonyítsák, Gino és Scott Wiltermuth, a Dél-Karolina Egyetem Marshall Üzleti Iskolájának szakembere olyan kísérleteket állított fel, melyek egyikében arra ösztönözték a résztvevőket, hogy csaljanak, a másikban pedig a kreativitásukat tesztelték. Előbbiben számok közül kellett úgy összeválogatniuk párokat, hogy az összegük tíz legyen, és saját maguknak kellett beszámolniuk arról, hogy hány megoldást találtak, miközben arról nem tudtak, hogy a kutatók a valós teljesítményükkel is tisztában voltak, utóbbiban pedig három egy csoportba tartozó szó mellé kellett egy negyedik odaillőt keresniük.

A kísérlet végeztével a szakemberek megállapították, hogy az első kísérlet során az emberek 59 százaléka csalt, és ők többnyire azok közül kerültek ki, akik a második kísérlet során meglehetősen kreatívnak bizonyultak. A szakemberek szerint az egyik oka annak, hogy a mai társadalomban olyan széleskörű a becstelen viselkedés, éppen az, hogy általa kreatívabbá válunk, a kreativitás pedig segít abban, hogy az erkölcstelen viselkedésünket mi magunk is egyedi módon ítéljük meg, így aztán további etikai határokat is készek vagyunk áthágni.

Gino és Wiltermuth a közeljövőben arra készülnek, hogy kiderítsék, miként reagálnak az emberek arra, ha a becstelenség és a kreativitás az úgynevezett kreatív csalás formájában nyilvánul meg. Eddigi eredményeik alapján ugyanis úgy gondolják, hogy a többség kevésbé ítéli el a csalókat, ha azok különösen kreatív módon követik el a csalást.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek