Így lehet csökkenteni a vastagbélrák kockázatát

Így lehet csökkenteni a vastagbélrák kockázatát

A vastagbélrák második helyen szerepel a rosszindulatú daganatok miatti halálozás toplistáján, ám a mindennapokban számos lehetőség kínálkozik a kockázat csökkentésére – mondja a szakértő.

2014.03.26

„A vastagbélrák javarészt megelőzhető a korai szűrés és felismerés segítségével” – fogalmazott Dr. Anne Lin, a Kaliforniai Egyetem általános sebészeti professzora. A következő óvintézkedések betartásával jelentősen csökkenthető a betegség kialakulásának veszélye az intézmény munkatársai szerint.

Így lehet csökkenteni a vastagbélrák kockázatát

Az átlagos kockázatú csoportba tartozók számára 50 éves kortól érdemes megkezdeni a rendszeres szűrést. Magasabb kockázat esetén – amennyiben a családban előfordult ilyen betegség, másfajta rák vagy gyulladásos bélprobléma – ennél hamarabb célszerű megbeszélni az orvossal a szűrővizsgálatok szükségességét.

Naponta 25-30 gramm rostot kell bevinni a szervezetbe gyümölcsökből, zöldségekből, magvakból, hüvelyesekből, teljes kiőrlésű kenyérből vagy gabonafélékből. Az alacsony zsírtartalmú étrend is fontos, mert a vastagbélrák kialakulása telített zsírsavakban gazdag étrendhez köthető. Lényeges a folsav tartalmú összetevők használata a konyhában, úgymint például a leveles zöldségeké.

Aki fogyaszt alkoholt, annak érdemes a mértékletességre törekednie. Dohányzás esetén pedig mindenképpen ajánlott a leszokás. E káros szenvedélyek kombinációja magasabb vastagbélrák és más emésztőszervi rákkockázattal jár a Kaliforniai Egyetem közleménye alapján.

Ezen kívül a hét három-négy napján legalább húszperces testmozgás javasolt. A kisebb igénybevételt jelentő mozgásformák, például a séta, a lépcsőzés vagy a kertészkedés is csökkentheti a vastagbélrák kialakulásának veszélyét.

Az egészséges testsúly megtartása rendkívül fontos, mert az elhízás jelentősen megnöveli a vastagbélrák kockázatát.

Mindenképpen orvoshoz kell fordulni a bélműködés megváltozása, véres széklet, hasi fájdalom, súlycsökkenés vagy szokatlanul vékony széklet esetén.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek