Így légy igazi férfi!

Így légy igazi férfi!

Szemérmességből, sokszor városi legendákból eredő félelemből nem mennek a férfiak prosztata rákszűrésre! Pedig aki ad magára, a párkapcsolatára, a családja nyugalmára, az 45-50 felett rendszeresen elmegy egy vizsgálatra. A prosztatarák viszonylag lassan kifejlődő betegség, ezért az időben felfedezett kór jól gyógyítható.

Rendszerint akkor keresik fel a férfiak az urológust, amikor már jól érzékelhető panaszaik vannak. Ezek a tünetek azonban általában nem rákos megbetegedésre utalnak – tájékoztat Dr. Lengyel István, a Róbert Károly Kórház urológusa.

- Nehezen induló, gyenge sugarú vizelés, alhasi fájdalmak lehetnek az első panaszok. Ezek az életkorral járó, megnagyobbodott prosztatára, illetve annak gyulladására utaló jelek. Sokszor az ilyen tünetekkel érkező férfiak vizsgálatakor derül fény a rákos megbetegedésre.

Így légy igazi férfi!

A kezdődő prosztataráknak szinte nincsenek ilyen tünetei, ezért kell rendszeresen elmenni a szűrővizsgálatra. A szakorvos három módszerrel vizsgálja a pácienst:

- Az ultrahangos berendezéssel azonnal pontos kép kapható a prosztata nagyságáról, szerkezetéről. A készülékkel számos elváltozás jól látható. Például kövek (gyakori, hogy a prosztatában köveket diagnosztizálnak, amely befolyásolhatja a PSA eredményt.) A vérből jól kimutatható az úgynevezett prosztata specifikus antigén, a PSA, aminek értéke fontos jelzi a prosztata kórélettani állapotát. Ez a diagnosztikai módszer néhány napot vesz igénybe. Ekkor találkozik ismét az orvos a pácienssel, és ha a legkisebb aggodalomra utaló jelet is talál a doktor, elkerülhetetlen a kézi (rektális) vizsgálat. A férfiak általában ettől tartanak a legjobban, jóllehet általában nem fáj, az orvos pedig a legnagyobb körültekintéssel és diszkrécióval végzi munkáját!

A prosztata betegsége korral járó elváltozás, nem szégyellni való jellemhiba! – figyelmeztet Dr. Lengyel István. Felső korhatár nincs, minél idősebb valaki, annál nagyobb az esélye a prosztata megnagyobbodásának, illetve a rákos megbetegedésnek.

- Az időben felfedezett rákot szinte rutinszerűen operálják az erre felkészült centrumokban. A legkorszerűbb műtéti eljárással úgy tudják meggyógyítani a pácienst, hogy továbbra is teljes értékű emberként élhessen – beleértve a házaséletet is! – nyugtat meg szakorvos.

A rákos megbetegedést megelőzni nem lehet, kizárólag a rendszeres szűréssel akadályozható meg a komolyabb baj. Dr. Lengyel István urológusnak azonban van néhány praktikus jó tanácsa a férfiaknak:

- A tökmagolaj, a törpe- vagy fűrészpálma kivonatok illetve a virágporos propolisz készítmények rendkívül jó élettani hatást fejtenek ki a prosztatára. 50 felett – egyébként is – tanácsos kevesebb zsíros, fűszeres ételt enni, ajánlott viszont magas D vitamin tartalmú ételek fogyasztása. A legfrissebb kutatások a D vitaminnak daganat megelőző hatást tulajdonítanak. A szűrés alapvető fontosságú tehát, mással nem helyettesíthető! – teszi hozzá a szakorvos.

Szerencsére egyre több háziorvos küldi pácienseit a rutinszerű kivizsgálásra, és pontos felvilágosítást is adnak a szűrés menetéről. Másokat éppen feleségük, barátnőjük fogja karon, és kíséri el az urológushoz – mert az igazi férfi nemcsak bátor, bölcs és előrelátó is!

Évente 4500 férfi betegszik meg prosztatarákban Magyarországon. Közülük ezernégyszázan bele is halnak, mert nem mennek szűrővizsgálatra! Az Egyesült Államokban egy kampány hatására 4%-kal csökkent a prosztatarákban elhunytak száma. A 10 milliós Belgiumban is sokkal több férfi megy el rendszeresen urológushoz, ott évente tízszer annyi prosztataműtétet hajtanak végre, mint nálunk!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek