Így küzdjünk hatásosan a fogszuvasodás ellen

Így küzdjünk hatásosan a fogszuvasodás ellen

Az ínygyulladás és a fogszuvasodás komplex folyamat eredménye és súlyos következményei lehetnek. Odafigyeléssel viszont egy sor fogászati probléma megelőzhető ill. kialakulásuk lassítható.

A fogakon lerakodó lepedékben elszaporodó baktériumok (bakteriális plakk) savakat termelnek, melyek ínygyulladást okozhatnak és károsíthatják a fogzománcot. Amikor az íny begyullad, vérzékeny lesz (gingivitis), súlyosabb esetben ez a gyulladás átterjed a fogakat körülvevő tartószövetekre is, és kialakul a fogágygyulladás (parodontitis), köznapi nyelven ínysorvadás és a fogak meglazulnak.

Fokozottan hajlamosak ínygyulladásra a legyengült immunrendszerűek, várandósok, dohányosok, fogszabályozót viselők, és azok, akik „elbliccelik” a szájápolást. Pedig a lepedéket megfelelő fogkefével és helyes fogmosási technikával maradéktalanul el lehet távolítani.

Esetenként ugyanakkor indokolt lehet a fogmosást megfelelő hatóanyag-tartalmú szájöblögetőkkel kiegészíteni. A klórhexidin a ma ismert leghatásosabb szájüregi fertőtlenítő szer. Jelentősen lassítja az ínyvérzést és gyulladást okozó bakteriális plakk képződését, a szájnyálkahártyán és a fogakon megtapadva hatása 8-12 órán át érvényesül.

A klórhexidin tartalmú készítmények hosszan tartó alkalmazásának lehetséges mellékhatása a fogak barnás elszíneződése és ízérzékelési zavar kialakulása. A korszerű klórhexidines Curasept készítményekben található ADS rendszer jelentősen csökkenti ezeknek az előfordulását. A szájöblögetők háromféle koncentrációban kaphatók. Az enyhébb Curasept ADS 205 akár 6 hónapig is használható megelőző céllal, különösen fogszabályozó vagy protézis esetén. A töményebb Curasept ADS 212, 1-2 hónapig, kisebb fogászati beavatkozásoknál javasolt. A legtöményebb Curasept ADS 220, 1-2 hetes intenzív alkalmazásra való, nagyobb szájsebészeti beavatkozások előtt és után. Az alkalmazás kapcsán mindig a fogorvos tanácsa szerint kell eljárni.

Hasznos tipp: a legjobb eredmény érdekében használjon SLS (sodium-lauryl-sulfate) mentes fogkrémet, mivel az SLS gátolja a klórhexidin elnyújtott plakkcsökkentő hatását.

X

Így küzdjünk hatásosan a fogszuvasodás ellen

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek