Így kezelje a hasmenést otthon

Így kezelje a hasmenést otthon

Nyár vagy tél, a hasmenés mindig rosszkor jön. Sokszor banális dolog, van azonban, amikor komolyabbra fordul, ilyenkor saját érdekünkben nem elegendő a türelmes várakozás, és a „majd elmúlik” hozzáállás. Néhány alapvető dolog ismerete sok további kellemetlenségtől óvhat meg minket.

Hasmenésről akkor beszélünk, ha a széklet a megszokottnál hígabb ÉS napi háromnál többször ürül. Számtalan oka lehet, a bakteriális és vírusos fertőzésektől kezdve a gyulladásos bélbetegségeken (pl. Crohn-betegség) át a táplálékallergiákig (pl. tej-, tojás-, szójaallergia) vagy ételérzékenységekig (pl. laktóz-, fruktózintolerancia), vagy akár (étel)mérgezésekig. A nyári utazással járó stressz, az irritábilis bél szindróma és egyes gyógyszerek (leggyakrabban antibiotikumok) szedése, de számos gyógynövénytea (pl. szennalevél) is kiválthat hasmenést.
Ha a széklet véres, nyákos, és/vagy lázzal jár, ha a hasmenés 5-7 nap alatt sem szűnik meg, nem tudjuk biztosítani a kellő folyadékpótlást, vagy a súlyos hasmenéshez hányás is társul, mielőbb orvoshoz kell fordulni.

Folyadékpótlás, de nem akárhogy!

Ez a legfontosabb teendő. Figyelem, a cukros üdítő csak ront a helyzeten! A híg széklettel távozó létfontosságú anyagokat is pótolni kell (só, cukor, ionok, ásványi anyagok), mert az ionegyensúly felborulása és a kiszáradás súlyos állapotot eredményezhet. Erre a legalkalmasabb a patikákban kapható orális rehidráló folyadék (ORF), ami a speciális ionokat meghatározott arányban tartalmazza (kész ital vagy vízben feloldandó por formájában). Házilag elkészíthető hasonló összetételű oldat: 1 tk. konyhasó, 8 tk. kristálycukor 1 l vízben oldva. Turmixolhatunk bele 2 banánt vagy egy csésze narancslevet is.

Így kezelje a hasmenést otthon

A diéta célja is a só-, ion- és cukorpótlás. Nagyanyáink főtt sós burgonyája mellett a cukros tea+sós ropi, a rizs, az alma, a banán jó választás. Emellett válasszuk a kímélő ételeket, kerüljük a tejtermékeket és az erős fűszereket.

Kezelés

A hasmenés kezelésére számos készítmény szolgál: az enteroszorbensek olyan anyagok, amelyek megkötik a bélben lévő, hasmenést kiváltó és nem kívánatos anyagokat (pl. toxinokat, mérgeket, allergéneket), majd kiürülnek, továbbá vannak olyan gyógyszerek, amelyek a hasmenés megszűntetését célozzák, a probiotikumok pedig a bélflóra helyreállításában segítenek. Kérje ki gyógyszerésze tanácsát ezekkel kapcsolatban.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek