Így kezdd el a kutyás futást a szabadban!

Így kezdd el a kutyás futást a szabadban!

A tavasz - és vele együtt a szép idő - beköszöntével számos lehetőséged nyílik arra, hogy a természetben sportolj. Ha igazán jó partnert keresel ehhez, aki még a hűvösebb időben és esőben is hű partnered lehet, van egy kiváló javaslatunk. Dönthetsz akár egy kellemes séta, kocogás, vagy futás mellett, a megfelelő kellékekkel és előkészületekkel szuper élménnyé varázsolhatod a kutyáddal való közös mozgást. (Fizetett hirdetés)

Mire figyelj a kutyás futásnál?

Jó hír, hogy a legtöbb kutyából lehetséges sportos társat faragni. Vannak olyan fajták, akik számára az intenzívebb mozgás a kezdetektől fogva természetes lesz (például: vizsla, border collie), míg más fajtáknál a fokozatosság elvét érdemes követni. Kezdjetek például hosszú sétával, folytassátok kocogással, majd szakaszosan emeljétek a távot és a tempót!

Így kezdd el a kutyás futást a szabadban!

A kedvenced sebességét és kitartását mindig meghatározza a mérete, az életkora és az eredete, ezért mindig tartsd szem előtt az igényeit.

  • Hidratálj! Készíts elő egy kis üveg vizet és folyamatosan gondoskodj a kedvenced folyadékbeviteléről. Előzd meg, hogy a mozgásban megszomjazó eb a tócsákból igyon, hiszen a télen használt –sokszor ártalmas– jegesedés elleni szerek sajnos még a környezetben maradhatnak.

  • Alkalmazkodj a kutyádhoz! Figyeld meg, hogy milyen távot, milyen tempóban tud problémamentesen lefutni. Amikor látod, hogy kedvencednek pihenésre van szüksége, lassítsatok, vagy álljatok meg. Az kutyának -az emberhez hasonlóan- fokozatosan kell hozzászoknia a terheléshez. Légy türelmes magaddal és kedvenceddel is!

Speciális felszerelések a kutyás futáshoz

Mint minden sportnál, itt is érdemes befektetni minőségi eszközökbe, máskülönben sérüléseket szenvedhetsz el Te, és kutyád is. A szaküzletekben borsos árat kérhetnek egy-egy jó minőségű darabért, de ha hosszútávon gondolkodsz és jelenleg nincs tartalékod, nem kell aggódnod. Lehetőséged van online, otthonod kényelméből megismerni a személyi kölcsön feltételeit, ami gyors megoldás lehet a szükséges eszközök megvásárlására.

Az lenti listában igyekszünk támpontot adni a praktikus eszközökhöz, amik megkönnyíthetik a kutyánkkal való sportot:

  • Futópóráz: pórázon futtatod a kutyád, de a kezed mégis szabadon maradhat. Általában az öv gumis, csemegezsákkal és telefonzsebbel ellátott, ezért igen praktikus darab sportoláshoz.

  • Hám: a hám mérete mindig akkora legyen, hogy ne fojtsa a kutyát, de ne is tudjon kibújni belőle. Jó tanács, hogy mindig kedvencünk jelenlétében, közvetlenül az állatkereskedésben válasszuk ki a megfelelő darabot.

  • Vizes palack itatótállal: praktikus darab, amit akár egy hátizsákban is magaddal vihetsz. Töltsd fel a palackot a program előtt, csavard rá a kupakot a palackra, és hajtsd bele az itatótálba! Így semmi sem folyik ki a vízből, friss és tiszta marad, ráadásul bármikor hozzáférhető.

  • Futó hátizsák: ha hosszabb futásra indultok, érdemes speciális hátizsákot magaddal vinni. A futó hátizsákot arra találták ki, hogy egyéni tulajdonságaival támogassa a kényelmes mozgást.

Így kezdd el a kutyás futást a szabadban!

Helyszínek a kutyás futáshoz

Válassz akár helyi parkot, akár különleges vadregényes kirándulóhelyet , mindig érdemes előre megtervezni a távot és ahhoz mérten felkészülni a mozgásra. Ha már tapasztalt futó vagy és kutyád is megfelelő edzettségi szinttel rendelkezik, Magyarországon lehetőségetek van kipróbálni a kifejezetten kutyás mozgásra tervezett túra,- vagy futóköröket is.

A Budai hegységben, a Mátrában, a Börzsönyben, a Pilisben, a Vértesben és a Zsámbéki-medencében is találhattok közös igényeiteknek megfelelő úti célt.

 


Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek