Így károsítja az egészséget az okostelefon

Így károsítja az egészséget az okostelefon

Az emberek most 30 százalékkal stresszesebbek, mint mielőtt az okostelefonok forgalomba kerültek. A munkatársakkal és barátokkal való állandó e-mailezés és SMS-ezés ellehetetleníti a pihenést. A megkérdezettek 65 százaléka szeret „kikapcsolni”, tehát elszakadni a digitális világtól.

2013.11.26

Bár úgy tűnik, hogy az okostelefonok és az egyéb mobil eszközök sosem tapasztalt mértékben könnyítik meg a kommunikációt, a folytonos üzenetváltás valójában rossz hatással van az idegrendszerre – derül ki egy friss kutatásból, amely szerint a huszonegyedik században jóformán lehetetlen ellazulni.

Így károsítja az egészséget az okostelefon

A modern kütyük állandó kommunikációra késztetnek, de a kutatást vezető Frances Booth szerint nem megkönnyítik az életet, hanem nehezebbé teszik azt – plusz egy indokkal szolgálva a panaszkodásra. A szakértő 15 felnőtt stressz-szintjét kísérte figyelemmel, akik mindannyian 40 éven aluliak voltak, és egy-egy hetet töltöttek a megszokott digitális környezetben, valamint az eszközeik nélkül is.

Az egész csoport stressz-szintje lényegesen magasabb volt az első, tehát műszaki cikkekkel töltött héten, míg a másodikon sokkal kipihentebbek voltak a résztvevők, valamint „jobb általános hangulatról” számoltak be. Csaknem kétharmaduk úgy nyilatkozott, hogy a második hét jobb volt számára, mint az első.

Booth azt javasolja, hogy mindenki biztosítson magának némi kütyümentes időt a hétköznapokban. „Az eredmények sokkolóak. Bebizonyítottuk, hogy akik a nap 24 órájában online vannak a telefonjuk és a táblagépük segítségével, sokkal magasabb stressz-szinttel rendelkeznek, mint akik a régi típusú kommunikációt választják. Az állandó összeköttetésnek tehát ára van. A szüntelen e-mail készenlét, a közösségi médiában közzétett frissítések, továbbá a többi figyelemelvonó tényező túl sok fölösleges információval traktál minket” – figyelmeztetett a szakértő.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek