Így hat a koleszterinszint a hallásunkra

Így hat a koleszterinszint a hallásunkra

Közismert tény, hogy ha a vérnek túl magas a koleszterin szintje, akkor az károsan hat a szervezetre. Ugyanakkor a koleszterinnek nem csak mennyiségi, de minőségi jellemzői is vannak, hiszen a „jó” fajtája fontos szerepet játszik testünk működésében. A koleszterin nem csak a szív- és érrendszerre van hatással, de amerikai kutatók szerint a hallásra is.

Három amerikai egyetem kutatói vizsgálták a hallás és a koleszterin összefüggését egereken. Ahogy az már a korábbiakban kiderült, a belső fülben lévő külső szőrsejtek membránjában kevesebb a koleszterin, mint más testi sejtekben, azt azonban még nem fedezték fel, hogy a koleszterin mennyisége bizony összefügg a hallással!

Így hat a koleszterinszint a hallásunkra

A kutatók egyrészt a kísérleti egerek szőrsejtjeinek koleszterinszintjét manipulálták, másrészt a hallásukat vizsgálták. Ennek eredményeképpen arra jöttek rá, hogy sem a túl alacsony, sem a túl magas koleszterinszint nem kedvező a hallás szempontjából - a kísérlet során ugyanis mindkettő hallásvesztéshez vezetett a kísérleti állatoknál.

Hogy a zsíros ételek fogyasztása befolyásolja-e a hallásunkat, még nem derült ki, de az eredmények ismeretében jobban meg tudjuk érteni a hallás szabályozásának sejtes működését, illetve akár a halláskezelés új módszerei is napvilágot láthatnak.

Forrás: Minden, ami hallás

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek