Így alakul Európa egészsége a jövőben

Így alakul Európa egészsége a jövőben

Az elhízásban, az alkoholfogyasztásban és a dohányzásban még mindig világelsők az európai polgárok. Évente átlagosan 11 liter tiszta alkoholt iszunk meg fejenként, a lakosok majdnem hatvan százaléka túlsúlyos, harminc százalékuk dohányzik. A várható élettartam nő, ez a folyamat azonban megfordulhat.

2015.09.24

Az európaiak isznak és dohányoznak a legtöbbet a világon az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán közzétett jelentése szerint. A népesség 59 százaléka túlsúlyos, ami komoly egészségügyi kockázattal jár.

A WHO európai régióról szóló jelentése megjegyzi, hogy miközben sok országban csökkentek a korai halál kockázati faktorai, az elhízás, a dohányzás és az alkoholfogyasztás tekintetében még mindig riasztóan magasak az arányok.

Az európaiak többet isznak és dohányoznak, mint bárki más. Világbajnokok vagyunk - de ez nem jó rekord - jelentette ki Claudia Stein. A WHO európai információs, kutatási és innovációs kérdésekben illetékes vezetője szerint ennek különösen a fiatalokra van komoly hatása, mivel ezek a kockázati tényezők megrövidíthetik az életüket.

Az európai régióban a lakosság majdnem 60 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, és 30 százaléka dohányzik. Évente átlag minden ember 11 liter tiszta alkoholt fogyaszt.

Így alakul Európa egészsége a jövőben

A jelentés megállapította, hogy a várható élettartam Európa-szerte nő és 2020-ig várhatóan évente 1,5 százalékkal csökken a korai halálozás aránya. Az adatok azt mutatják, hogy a kardiovaszkuláris betegségek, a rák, a diabétesz és a krónikus légzőszervi betegségek okozta halálozás erősen csökken.

A 2012-ben kiadott legutóbbi jelentés óta jelentős javulás észlelhető a külső halálokok - közlekedési balesetek, öngyilkosságok - miatt bekövetkező halálozás tekintetében is.

Jakab Zsuzsanna, a WHO európai regionális igazgatója üdvözölte a kedvező egészségügyi változásokat, és a várható élettartam növekedését. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy ezek a javuló tendenciák megfordulhatnak, ha az alkoholfogyasztás és a dohányzás a jelenlegi arányban folytatódik.Jakab Zsuzsanna szerint ez különösen a fiatalokra vonatkozik, akik emiatt talán nem élhetnek majd olyan hosszú ideig, mint a nagyszüleik.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek