Ígéretes kezelés a bélrák gyógyítására

Ígéretes kezelés a bélrák gyógyítására

Szingapúri kutatók kimutatták, hogy egy kis molekulájú gyógyszer kemoterápiával kombinálva egymást erősítő módon segíti a vastag- és végbélrákban szenvedő betegek gyógyulását.

A Szingapúri Ráktudományi Intézet (Cancer Science Institute of Singapore, CSI) kutatói által vezetett tanulmány kimutatta, hogy a PRIMA-1met nevű kis molekulájú gyógyszer hatékonyan gátolja a kolorektális ráksejtek növekedését.

A PRIMA-1met egy olyan vegyület, amelyről korábbi tanulmányokban kimutatták, hogy aktiválja a mutáns p53 nevű tumorelnyomó gént és elősegíti a ráksejtek pusztulását. A vegyület ígéretes aktivitást mutatott különféle ráktípusok ellen a preklinikai vizsgálatok folyamán, és gyógyszerbiztonsági szempontból is jónak bizonyult.

Ígéretes kezelés a bélrák gyógyítására

A legtöbb rákellenes szerrel ellentétben – amelyek úgy működnek, hogy károsodást váltanak ki a DNS-ben és gyakran súlyos mellékhatásai vannak – a PRIMA-1met sokkal előnyösebb, mert helyreállítja a mutált p53 tumorelnyomó gén szerkezetét és működését, valamint speciálisan elősegíti a ráksejtek pusztulását.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek