Ígéretes egy újfajta orrspray a koronavírus ellen

Ígéretes egy újfajta orrspray a koronavírus ellen

A III. fázisú klinikai tesztek azt találták, hogy azoknál, akik a készítményt kapták, sikerült jelentősen csökkenteni az orr vírusterhelését ahhoz a csoporthoz képest, amely tagjainak csak placebót adtak, írja a hvg.hu.

2022.08.19

A kezelést a kanadai SaNOTize cég más nemzetközi partnerekkel, így például az indiai Glenmark Pharmaceuticalsszal közösen fejleszti. A szer nitrogén-monoxidot tartalmaz, amit a légutak és erek tágítására is használnak a gyógyászatban. A korábbi kutatások kimutatták, hogy erős antimikrobiális hatása van, emiatt pedig abban bíznak a szakemberek, hogy a koronavírus gyanúja esetén is alkalmazható a kórokozó ellen.

Ígéretes egy újfajta orrspray a koronavírus ellen

Az ilyen orrspray azért is lehet kifejezetten hasznos, mert a fertőzés a felső légutakban kezdődik.

A The Lancet Regional Health-Southeast című folyóiratban publikált eredmény szerint a tesztbe 300 felnőttet vontak be – oltottakat és nem oltottakat egyaránt –, akik igazoltan koronavírusosak voltak, és enyhe tüneteket produkáltak. A kontrollcsoport és a készítményt tesztelők egy héten át naponta hatszor használták az orrspray-t. Utóbbiaknál a vírusterhelés 48 órán belül 99 százalékkal csökkent. A páciensek áltlagosan három nap után produkáltak negatív tesztet, míg a kontrollcsoportnál ez az átlag hét nap volt – írja a hvg.hu.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek