Időskorban is legyen 120-as a vérnyomás

Időskorban is legyen 120-as a vérnyomás

Egy új tanulmány szerint még a 75 éven felülieknél is érdemes 140-ről 120 higanymilliméterre csökkenteni a vérnyomást. Ezzel mintegy harmadával csökkenthető a súlyos szív- és érrendszeri komplikációk előfordulása.

Az USA-ban a 75 éven felüli emberek 75 százaléka szenved magas vérnyomásban. Ez szív- és érrendszeri megbetegedéshez vezethet, amely a rokkantság, a tartós betegség és a halálozás vezető oka.

A jelenlegi ajánlások meglehetősen eltérőek az ajánlott optimális vérnyomás tekintetében az idős népességet illetően. Ezen szeretne változtatni a nemzeti egészségügyi intézet legutóbbi vérnyomással kapcsolatos vizsgálata (SPRINT), amely most jelent meg a Journal of the American Medical Association (JAMA) folyóiratban.

A vizsgálatba 2636 beteget vontak be, akiket véletlenszerűen soroltak be két csoportba. Az egyikben az intenzív kezelés célja a 120 higanymilliméteres célérték elérése volt, a másikban a standard 140 higanymilliméteres értéké. A cukorbeteg vagy szívinfarktuson átesett betegeket kizárták a vizsgálatból.

Időskorban is legyen 120-as a vérnyomás

A kívánt alacsonyabb vérnyomás eléréséhez általában plusz egy gyógyszert kellett bevetni. Az intenzív vérnyomáscsökkentő terápia jelentősen csökkentette a szív- és érrendszeri betegségek előfordulási kockázatát az idősebb embereknél, írják a vizsgálatot végző Wake Forest Baptist Medical Center orvosai, anélkül, hogy megnövelte volna az elesések kockázatát.

„Az eredmények jelentősen befolyásolhatják az idősebb emberek magas vérnyomására előírt terápiát, mivel igen nagy arányban fordul elő náluk a magas vérnyomás, és gyakoriak az ezáltal okozott komplikációk” – mondta Jeff Williamson, a tanulmány vezető szerzője.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek