Hurutoldás, nyákoldás hatékonyan

Hurutoldás, nyákoldás hatékonyan

A hurut szó gyulladást jelent: leggyakrabban a légúti nyálkahártya gyulladását értjük alatta. A téli megfázásos-influenzás időszakban gyakran előfordul, a nyálkahártya pedig fokozott váladéktermeléssel reagál. Ez történik, amikor orrdugulással és köhögéssel küszködünk. Hogyan szabadulhatunk meg a kellemetlen tünetektől? A hurutoldás módjairól dr. Lengyel Csongor fül-orr-gégésszel, az Egészségtükör szakértőjével beszélgettünk.

A légúti nyálkahártya - amely a légzésben részt vevő szerveink belsejét borítja - vékony és érzékeny hámréteg, amelynek feladata a belélegzett levegő melegítése és tisztán tartása. A nyálkahártya kehelysejtjei folyamatosan váladékot termelnek, amely normális esetben színtelen. A nyálkahártya egész felszínét beborító csillószőrők finoman összehangolt működése megadott irányba tereli ezt a nyákot - az orrüregben hátrafelé, míg a tüdőből vagy a légcsőből felfelé: a torok felé. A nyák mozgatásában a belégzés, a nyelés és a köhögés is szerepet játszhat.

Orrdugulás

Bizonyos esetekben a normális állapotban szinte észrevehetetlen légúti váladéknak megváltozhat az összetétele, a mennyisége, vagy akadályokba ütközhet a "vándorlása".

A legtöbb hurut a nyák fokozott elválasztásával jár együtt. Miután a nyálkahártyán kórokozók lendülnek támadásba, a nyálkahártya védekezik, több váladékot termel, hogy eltávolítsa a hívatlan behatolókat. Ám a nyálkahártya csillószőrei már nem tudják teljesíteni a feladatukat, az orrnyálkahártya megduzzad, ráadásul a melléküregek átjárhatóságát is blokkolja. Sem a levegő nem tud behatolni a nedves járatokba, sem a váladék nem tud távozni - pang, optimális közeget biztosítva a kórokozók szaporodásának. Ez történik, amikor bedugul az orrunk.

Hurutoldás, nyákoldás hatékonyanMint szakértőnk hangsúlyozza, az orrjáratok szabaddá tétele igen fontos! Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a torok- vagy a fejfájás hátterében nagyon sokszor a gátolt orrlégzés áll! A kellő időben bevetett orrcseppel, a helyi meleg alkalmazásával és a sok folyadék fogyasztásával sok kellemetlen tünetet megelőzhetnénk.

Köhögés

A fokozott mennyiségű légúti váladék az oka a köhögésnek is - legalábbis részben, hiszen a légutak az egyéb irritáló anyagoktól is a köhögés révén igyekeznek megszabadulni. Köhögésnek tulajdonképpen a tüdőben lévő levegő erőltetett, hallható, hirtelen kilégzését hívjuk. Bár akaratlagosan is tudunk köhögni, a köhögés alapvetően egy reflex következtében indul meg. A légutakba kerülő irritáló anyag ingert kelt a köhögési receptorokban, amelyek "üzennek" az agyi köhögőközpontnak: ez pedig kiadja a "parancsot" a köhögésre. Ekkor egy mély belégzést követően - a hangrés zárásával - fogságba ejtjük a levegőt a tüdőben. Ahogy a légzési izmok újra akcióba lépnek, a hangrés kinyílik, és robbanásszerű levegőáramlás, azaz köhögés következik be. A levegő ilyenkor 160 km/órás sebességgel száguld kifelé.

Normális esetben is köhintünk óránként egyszer-kétszer, hogy megtisztítsuk légutainkat az irritáló anyagoktól. Ám amikor sok szennyező anyaggal kell megküzdenünk, vagy fertőződnek a légutak, a köhögés gyakoribbá és elhúzódóvá válhat, ami már zavarhatja a rendes nappali aktivitást vagy akár az alvást is. A köhögés általában egy-két héten belül elmúlik. Ha három héten túl is fennáll, valamint ha szédelgés, mellkasi fájdalom vagy légszomj kíséri, forduljunk orvoshoz!

Diagnózis, terápia

Hurutoldás, nyákoldás hatékonyanA köhögés lehet száraz vagy produktív (hurutos). Száraz köhögés során nem kerül ki a légutakból sem nyák, sem köpet, sem egyéb irritáló anyag. A hurutos köhögés eredménye a köpet, amelynek színe utalhat a probléma eredetére. A zöldes, szürkés, barnás szín bakteriális fertőzést jelezhet, az áttetsző vagy fehér szín allergiát vagy vírusfertőzést, míg a véres köpet akár daganat jele is lehet!

Fontos, hogy az orvos alaposan kikérdezze a beteget a köhögés hosszáról, a kísérőtünetekről, szokásos környezetéről, a köpet jellegéről. Ennek mikroszkópos vagy tenyésztéses mikrobiológiai vizsgálatára is szükség lehet. Érdemes mellkasröntgennel kizárni a tüdőgyulladást és a tuberkulózist. Ha mindez nem bizonyul elegendőnek, tanácsos bronchoszkópos vagy laringoszkópos vizsgálatot is végezni. Előbbit a tüdőgyógyász végzi a gége és a hörgők helyzetét vizsgálva, utóbbit a fül-orr-gégész hajtja végre egy gégetükörrel.

Nem célszerű gátolni a hurutos köhögést, hiszen az segíti a szennyező anyagoktól való megtisztulást. Gyógyszer (antitusszívum, azaz köhögésgátló vagy expektoráns, azaz köptető, váladékoldó) akkor adandó, ha a beteg nem tud pihenni a köhögéstől, illetve ha az nem produktív. Ha el akarjuk kerülni a gyógyszerszedést, igyunk sok folyadékot: ez is a nyák hígabbá válását eredményezi. Segíthet még a mézes tea és vitaminok fogyasztása, az erősen fűszeres ételek mellőzése (hiszen ezek fokozzák a váladéktermelést) és a párás levegő belélegzése.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek