Horkolás = diabétesz

Az ausztráliai Sydney Egyetem kutatói szerint a horkolásnak nem kell hangosnak lennie ahhoz, hogy egészségügyi problémákat okozzon. Különösen igaz ez a nőkre.

"Habár a nők általában kevesebbet horkolnak és kevésbé durván, mint a férfiak, a legutóbbi tudományos eredmények szerint az alvási légzéskimaradások (apnoé) sokkal veszélyesebbek rájuk nézve, mint a férfiakra. Sok esetben a horkolás a 2-es típusú diabétesz (cukorbetegség) jele is lehet." - mondta Colin Sullivan alváskutató.

Sullivan professzor egy nemzetközi konferencián tartott előadást 20 másik szakértőnek Sydneyben. A szakmai találkozót a Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) azért hívta össze, hogy a szakemberek alakítsanak ki álláspontot a 2-es típusú diabétesszel és alvási apnoé kapcsolatáról.

Az alvási apnoét kezdetben a férfiak betegségének tartották, de a kutatók egyre gyakrabban nőkön is észlelték a jelenséget, melynek során horkolás közben a légutak hosszabb-rövidebb időre elzáródnak és a légzés abbamarad. Arra is fény derült, hogy alvási apnoéval küszködőknél gyakoribb az ún. metabolikus szindróma, ami elhízással, magas koleszterinszinttel, magas vérnyomással jár, illetve csökkent inzulinérzékenységhez vezethet, ami magas vércukorszintet és következményes diabéteszt eredményez.

"A horkoló férfiak feleségei gyakran ébrednek fel éjszaka, és noszogatják férjeiket, hogy keressenek megoldást az alvási apnoéra." - mondja Dr. Sullivan. "A nők horkolása sokszor halkabb, nem zavarják párjukat az alvásban, így a probléma sokszor rejtve marad" - tette hozzá a szakember.

 

Kapcsolódó írások
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek