Homeopátia, a holisztikus gyógymód

Homeopátia, a holisztikus gyógymód

Miből is állnak a homeopátiás gyógyszerek? Hogyan kell ezeket tárolni és alkalmazni? Egyáltalán: mi történik a homeopata rendelőjében? A válaszok megtalálásában dr. Papp Huba fogszakorvos, homeopata segített.

A homeopátia atyja, Samuel Hahnemann számos anyagot tesztelt saját magán, családtagjain és tanítványain, és megállapította, hogy ami nagy mennyiségben méreg, az kis mennyiségben gyógyít. Tehát minden betegség kezelhető olyan gyógyszerrel, amely nagy dózisban éppen a betegségre jellemző tüneteket idézi elő. Ezzel szemben a homeopátiával gyógyítók allopátiás gyógymódnak nevezik a nyugati orvoslást, hiszen az alapvetően olyan szerekkel gyógyít, amelyek éppen ellenkező reakciót váltanak ki a szervezetből, mint a betegséggel együtt járó tünetek. Érdekesség, hogy, míg az allopátiás gyógyszerek jelentős része egy idő után elveszíti hatásosságát (például rezisztencia alakul ki bizonyos antibiotikumokkal szemben), vagy kivonják őket a forgalomból az utólag kiderülő mellékhatások miatt, addig a legelső homeopátiás szerek ma is változatlanul használatosak. E szerek köre napról napra csak bővül.

Évszázados tapasztalatok

Milyen anyagokról is van szó? A ma forgalomban lévő homeopatikumok 60 százaléka növényi, 30 százaléka ásványi, 8-9 százaléka pedig állati eredetű. A maradék 1 százalék (az úgynevezett nozódák) eredete elsőre talán meghökkentő: ezek a szerek beteg váladékokból: köpetből, orrváladékból, vagy akár szifiliszes hüvelyváladékból készülnek!

Mielőtt elborzadnánk, gondoljunk arra, hogy a modern kori védőoltások is hasonló elv alapján készülnek: az influenza elleni oltás például magát a kórokozót tartalmazza, igaz, legyengített formában.

Persze lényeges különbség, hogy a homeopatikumokat speciális hígítási-összerázási eljárással hozzák létre, amely során - egy határértéken túl - az eredeti hatóanyag már nem, "csupán" a gyógyító információ marad benne a szerben.

A tízszeres vagy százszoros rázásnak nagyon nagy jelentősége van. Egyes gyógyszergyárakban ezt a részfolyamatot már gépesítették, ám még akad olyan üzem is, ahol elhivatott munkatársak kézzel készítik a homeopatikumokat. A szerek leggyakoribb formája a golyócska, de léteznek különféle kenőcsök, kúpok, orrspray-k, szemcseppek, oldatok, injekciók, ivóampullák és tabletták is.

Sokan nincsenek tisztában a homeopatikumok megfelelő tárolási körülményeivel. Fontos például, hogy ezeket a szereket ne tartsuk elektromos készülékek - mobiltelefon, mikrohullámú sütő, televízió, monitor, hangszóró - egyméteres körzetében. Ha ezt mégsem tudjuk betartani, jó tudni, hogy ma már léteznek speciális védőtasakok is. A homeopatikumok leginkább a száj nyálkahártyáján keresztül szívódnak fel, ezért a bevétel előtt és után 20 perccel nem tanácsos enni, inni, rágógumizni, dohányozni. A mentoltartalmú anyagok (tea, fogkrém, rágógumi) csökkentik a homeopátiás gyógyszerek hatását, ezért a terápia alatt ezeket kerülni kell.

Alkatra szabva

A homeopátia magában foglalja az akut problémák meghatározott "bevált indikációs" szerekkel való kezelését is, ám a homeopátiás gyógyítás klasszikus elvei inkább a krónikus betegségek kezelésében mutatkoznak meg. Ezt hívjuk alkati kezelésnek.

A terápia egy hosszú beszélgetéssel kezdődik, amely akár két órán át is tarthat! Ilyenkor az orvos nem csupán az adott problémával kapcsolatos tüneteinkre kíváncsi, de igyekszik egész személyiségünket és életkörülményeinket is feltérképezni. Ne lepődjünk meg, ha a családunkon vagy az addig bejárt életutunkon túl orvosunk olyasmire is kíváncsi lesz, hogy például milyen ételeket kívánunk, hogyan alszunk, vannak-e visszatérő álmaink, fázósak vagyunk-e, milyen zenét szeretünk vagy mekkora a mozgásigényünk.

Mindez természetesen igazán bizalmi és partneri viszonyt feltételez orvos és páciens között. Fontos a minél teljesebb őszinteség, hiszen a homeopata nem diagnózis, hanem a tünetek - az általunk elmesélt tünetek - alapján dolgozik! Minél jellegzetesebben fogalmazzuk meg a panaszainkat, annál jobban körvonalazható a problémánk és az a szer, amely a leginkább passzol hozzánk: ez az alkati szer. - Sokan már az első beszélgetés után azt jelzik, hogy sokkal jobban érzik magukat - mondja dr. Papp Huba. - Ez annak is köszönhető, hogy valószínűleg szokatlan számukra az az élmény, hogy egy szakember ennyire ráérősen, ennyire figyelmesen foglalkozik velük. Márpedig enélkül nincs homeopátiás kezelés.

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek