Hol fáj?

Dr. Budai Erika fájdalomspecialistával beszélgetve az ember könnyen meglepődik, hogy a fájdalomnak mennyi fajtája van, az akut vagyis heveny, viszonylag gyors lefolyású fájdalomtól kezdve a hosszan tartó (minimum három hónapig) krónikus fájdalomig.

 

 

A magyar nyelv megkülönbözteti a heveny, a görcsös, a szúró, a tompa és az éles fájdalmat, ami nyilallik, sajog, éget, lüktet, görcsöl, és úgy tűnik, soha nem érkezik már segítség. Az ember persze nem válogat a szavak között, ha jön a fájdalom, a cél csakis az, hogy minél hamarabb megszabaduljon az ismert vagy ismeretlenül rátörő érzéstől. Hogy mitől alakul ki a fájdalom, az sokszor nem egyértelmű.

Hol fáj?

 

Dr. Budai Erika fájdalomspecialista elmondta, hogy ő és munkatársa általában két órahosszát szán a beteggel történő első találkozásra, amikor a beteget alaposan kikérdezi, hogy pontosan mi és hol fáj, mikor kezdődött, milyen egyéb panaszai vannak. De az orvos számára fontos részleteket árul el az illető életmódja, a család táplálkozása, vagy akár a hite, kulturális szokásai. Vannak kultúrák, ahol például megszégyenítik a szülő nőt, ha fájdalmában jajgat, míg máshol azt az anyát bélyegzik meg, aki túl könnyen, mintegy elegendő szenvedés nélkül hozta világra gyermekét.

 

FÜL

Általában a külső hallójárat gyulladásos betegségei okoznak fülfájdalmat. A hallójárat fájdalmas gyulladását allergiás folyamatok, bakteriális vagy vírusos fertőzések is okozhatják. Fájdalmas gyulladást eredményezhetnek a hallójárat helyi bakteriális, gombás fertőzései is. A fájdalmas, hallójáratból kiinduló gyulladások a fülkagyló és a nyak bőrére is ráterjedhetnek, de ez fordítva is igaz lehet: a fület övező bőr gyulladásai terjednek a hallójáratba. A leggyakoribb fülfájdalmat okozó betegség a hallójárat gyulladása. A kezdeti enyhe, égető érzés rövid idő alatt heves fájdalommá fokozódik, amely főként rágáskor és nyeléskor erős. A fül fájdalma gyulladásban sokszor lüktető, pulzáló és szinte elviselhetetlen a beteg számára. A fül bemeneti porca nyomásérzékeny.

 

FEJ

A leggyakoribb panasz a fejfájás, amelynek sok-sok oka lehet. A koponyán belüli erek, különösen az artériák feszülése okozhat fejfájást. Az erek vongálását daganatok, haematoma, tumorok, és egyéb térszűkítő folyamatok eredményezhetik. A koponyaüregben a nyomás csökkenése is az erek feszülésének a megváltozását eredményezhetik. A koponyán belüli erek a migrén okozta fejfájást, vagy hisztamin jellegű lüktető fejfájást eredményez. A fejfájást megelőző szakban az erek kóros görcsben lehetnek. Mint ahogy azt dr. Bagyinka Éva háziorvostól megtudtuk, a fejfájást okozhatja homlok- vagy arcüreggyulladás, a túl kevés folyadékfogyasztás, a stressz, a rossz testtartás, a nyaki erek meszesedése. A fájdalom helye, jellege más és más, valójában minden egyes részlet elárul valamit a fejfájás okáról, ami megkönnyíti a fájdalomcsillapítást, a gyógyulást.

 

TOROK

Torokgyulladással magyarázzuk a torokban jelentkező fájdalmat, holott a kellemetlen érzést okozhatja a mandula vagy a garat gyulladása is. De fájdalmas torokgyulladásról beszélünk akkor is, amikor a gyulladás a garaton kívüli területre terjed. A torokgyulladás latinul angina, az angere szóból származik, melynek jelentése fojtatni, szorongatni, s valóban a fájó torok olyan érzés, mintha az embert egy láthatatlan kéz szorongatná, amikor a nyelés vagy a beszéd is nehéz. A baktérium (pl. Streptococcus) vagy vírus által okozott gyulladás következtében piros lesz a torok, a nyálkahártyán megjelenhetnek a fehér vagy sárgás pöttyek.

 

NYAK

A nyaki fájdalom megszokott panasz, oka lehet a hibás tartás ülés vagy fekvés közben, továbbá lehetnek lelki problémák, testi megterhelés. A huzat is ingerelheti a nyak bőrének idegeit, aminek következtében a különböző nyakizmok izomtónusa megváltozik, köztük az egyensúly megbomlik, feszülés alakul ki. Számos légúti betegség (megfázás, influenza) is járhat izomfájdalommal. Hirtelen mozdulatra izomhúzódás is bekövetkezhet, a nyakrégióban ez nagyon gyakori. A nyaki fájdalmat nehezen viseljük, hiszen korlátozza a fej mozgatását, bizonytalanság érzetet kelt az emberek nagy részénél.

 

ÍZÜLET

Szintén a gyakori panaszok közé tartoznak az ízületi betegségek és az ezekkel együtt járó fájdalom. Leginkább valamilyen sérülés, túlterhelés, de az sem ritka, hogy egy hirtelen időjárás változás okoz kellemetlen érzést. A porckopás okozta ízületi fájdalom a felnőtt lakosság jelentős részét érinti. Ezt nevezzük arthrosis-nak. A porckopás következtében könnyen kialakul az úgynevezett bemozgatási fájdalom, amely elinduláskor például nagyon erős, idővel azonban csökken. A leggyakoribb gyulladásos betegség azonban nem ez, hanem a rheumatoid arthritis, amely a nőknél jóval többször fordul elő, mint a férfiaknál. A gyulladás oka egy autoimmun betegség, amely az ízületekben, a porcokban és a csontokban erős fájdalommal és mozgáskorlátozottsággal jár. Minél korábban megtalálják a fájdalom okát, annál eredményesebben tudják kezelni.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek