Hogyan válasszunk probiotikumot?

Hogyan válasszunk probiotikumot?

Annak fontosságát, hogy a bélflóra egészségét probiotikumokkal tartsuk fenn, egyre több orvos ismeri el. Ma már ugyanis lehetséges a jótékony flóra kiegészítése, újratelepítése probiotikumokkal, amelyek gátolják a kórokozók túlzott elszaporodását, stimulálják az immunrendszert és anyagcsere-termékeik kifejezetten hasznosak számunkra. Azonban zavarbaejtően sok készítmény hirdeti magáról azt, hogy probiotikum. Akkor hát mi alapján válasszunk?

 

Ma már lehetséges a jótékony flóra kiegészítése, újratelepítése hasznos, jótékony baktériumokkal, ún. probiotikumokkal, amelyek gátolják a kórokozók túlzott elszaporodását, stimulálják az immunrendszert és anyagcsere-termékeik kifejezetten hasznosak számunkra. Az ún. prebiotikumnak pedig azokat az anyagokat nevezzük, melyeket csak a jótékony baktériumok tudnak hasznosítani; serkentik azok szaporodását és megakadályozzák a betegséget okozó baktériumok megtapadását a bélfalon.

A megfelelő készítmény kiválasztásához az alábbi szemponokat javasoljuk:

  1. A bélbaktériumok sokrétű multikultúráját kívánjuk pótolni, ezért válasszunk minél több törzset tartalmazó készítményt.
  2. A humán eredetű törzsek képesek tartósan megtelepedni az emberi bélrendszerben; a hatásuk is tartós. Bár növényben, állatban izolált ártalmatlan baktériumokat is forgalmaznak, válasszunk az elvesztett természetes humán flóra szereplőit tartalmazó készítményt.
  3. Tartalmazzon élő baktériumokat!
  1. A baktériumoknak élve kell a vastagbélbe jutniuk, azaz túl kell élni a gyomorsavas fürdőt. Más szavakkal: savvédettnek kell lennie.
  2. A jótékony baktériumok szaporodását prebiotikum elősegíti, tehát tartalmazzon frukto-oligoszacharidákat vagy inulint!
  3. A készítmény csíraszámának adagonként el kell érnie a 100 milliót; ha a baktériumok elszaporodásához kedvezőek a körülmények, számuk félóránként megkettőződik.
  4. A csecsemőknek és a kisgyermekeknek más összetételű készítményre van szükségük, mint a felnőtteknek.
  5. A doboz ára helyett nézzük meg a napi költséget! Ha a baktériumok képesek megtelepedni, hatásuk elhúzódó, tartós; pótlásukról nem kell minden nap gondoskodni! Ha az egyensúly fenntartásához elegendő hetente 1-2 adag, akkor egy doboz sokáig kitart és az egy napra jutó költség kedvező.

Javasoljuk, hogy a patikákban kapható készítményeket vizsgálja meg a fenti szempontok alapján!

Hogyan válasszunk probiotikumot?

Csecsemő korunkban, az anyatejes táplálás hatására bélflóránk szinte kizárólag (95%-ban) jótékony baktériumokat tartalmaz. Zsindelyszerűen a bél hámrétegére tapadva megakadályozzák a kórokozók megtelepedését, anyagcsere-termékeik gátolják szaporodásukat. Nagyban hozzájárulnak az immunrendszer működéséhez, a tökéletesebb emésztéshez és felszívódáshoz és még vitaminokat is termelnek.


Felnőtt korban ideális arányuk 30-40% lenne, de mivel szinte állandóan káros hatások érik, gyakran alacsonyabb; Magyarországon ez az átlag 12% körüli. Idős korban már csak 3-5 % dolgozik értünk. A kóros flóra nyálkahártya irritációt, puffadást, görcsös fájdalmakat, túlzott gázosodást, visszatérő hasmenést, de akár székrekedést, emésztési zavarokat is okozhat. Tartós fennállása krónikus gyulladást, átjárható bélfalat és így toxikus hatást hozhat létre.

(Forrás: http://protexin.hu)

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek