Hogyan pótoljuk elveszített fogainkat?

Hogyan pótoljuk elveszített fogainkat?

Mit tehetünk, ha már elért minket a baj és elveszítettünk egy (netán több) fogat? Kell-e azokat pótolni, és hogyan? Milyen lehetőségünk van erre? Milyen elvárásokat támasszunk egy fogpótlással szemben? Ezek, és ezekhez hasonló nagyon fontos kérdések azok, amikkel szembesülnek a páciensek, miután kiheverték a foghúzást!

Először is le kell szögezzük, hogy a fogorvosnak és a páciensnek közös érdeke a fogak megmentése! Ez a folyamat a tömésekkel kezdődik, de az első lélektani határ a fog gyökérkezelése. Sokan ennél a fázisnál „elengednék” a fogukat - helytelenül! Annak ellenére, hogy sokszor nagyon körülményes, hosszadalmas beavatkozásról van szó, sok esetben ez az utolsó lehetőség a fog megmentésére. Az esetek nagy részében nem tudunk biztosat ígérni a páciensnek, ennek ellenére alapos és körültekintő kezelési tervet felállítva egy fog a gyökérkezeléssel megmenthető. Ehhez azonban néha a páciens és a kezelőorvos türelmére is szükség van!

Ép fogat ki kell húzni?

Van azonban olyan, amikor tényleg ”el kell engedni” egy fogat! Egyik legnehezebb eset, amikor fogágybetegség miatt nem tartható meg egy fog. Sokszor halljuk (és látjuk), hogy a fog ép, egyetlen tömés sincs benne, akkor miért nem lehet megmenteni? Sajnos, annak ellenére, hogy egy fogban egy tömés sincs, a körülötte található fogágy betegsége miatt az már nem minden esetben tekinthető egészségesnek, lehetetlen megmenteni. Ilyenkor mérlegelni kell a fog rövid-, közép-, és hosszú távú prognózisát, a többi fogra kifejtett hatását - és bizony előfordul, hogy egy fogat húzásra kell ítéljünk!

Tehát, ha így vagy úgy, de mégis elveszítünk egy fogat, annak pótlása esetén két fő dolgot kell szem előtt tartanunk: a funkció és az esztétika helyreállítását.  Ma a fogpótlásban alapvető álláspont, hogy az elégséges rágófunkcióhoz két kisörlő és egy nagyörlő fog szükséges mind a négy kvadránsban (azaz alul és felül, jobb és bal oldalon egyaránt). Ennek ellenére a tervet befolyásolhatja a szomszédos és a szemben lévő fogak száma, helyzete és állapota. Mindezeket figyelembe véve kell felállítani a foghiány pótlásának tervét/terveit. Ezután a páciens dönt.

Pótolni lehet és kell is!

A foghiányok pótlására három alapvető lehetőség van: 1. kivehető fogpótlás; 2. fogakon oldhatóan vagy oldhatatlanul rögzített fogpótlás; 3. implantátum(ok)on oldhatóan vagy oldhatatlanul rögzített pótlás. Itt kell kitérjek az oldható/oldhatatlan fogalmakra. El kell ugyanis különíteni, hogy a páciens számára oldható-e a rögzítés, azaz otthonában magának ki tudja venni, be tudja tenni, vagy csak rendelői körülmények között a fogorvos tudja a pótlást ki- és visszatenni.

Hogyan pótoljuk elveszített fogainkat?

Bár már egy fog hiányát is lehet kivehető pótlással pótolni, alapvetően ilyen esetekben ezeket csak ideiglenes megoldásként szoktuk alkalmazni. A legfontosabb kivehető pótlások a teljes lemezes pótlások - a köznyelv ezeket nevezi protézisnek. Ezek a nyálkahártyán támaszkodnak meg, használójának naponta ki kell vennie a pótlást, s megtisztítani. Egy minden elvárást kielégítő teljes lemezes fogpótlás is “csak” egy protézis - tehát ennek megfelelő elvárásokat kell támasszon vele szemben viselője is! Ahogy sajnos egy végtag amputációját követő protézistől sem várjuk, hogy teljes értékű végtagként funkcionáljon, úgy egy ilyen pótlástól sem várhatunk el mindent, amit saját fogaink biztosítottak nekünk!

A fogakon oldhatatlanul rögzülő pótlások a hidak. Ehhez a pótláshoz a foghiány előtt és mögött található fogakat le kell csiszolni, azokra koronát ragasztunk, amik közé a hiányzó fogak koronáját formázza meg a technikus. Így a lecsiszolt fogak és a pótolt fogak egyben alkotják a hidat. Azonban bizonyos foghiányokat a statikai szempontok miatt csak kivehető pótlásokkal lehet pótolni. Ilyen esetben, hogy a pótlás stabilitása jobb legyen, a meglévő fogakat használjuk, hogy a protézis billenését, elemelkedését megakadályozzuk. A meglévő fogakra kis “karokat”, kapcsokat terjeszthetünk, vagy azokat lecsiszoljuk, koronát kapnak, amik kialakítása lehetővé teszi a kivehető rész jobb rögzülését. Ezek a pótlások értelemszerűen a szájban nagyobb részt foglalnak el, mint a fogak, ezt meg kell szokni. Viszont minél több fogon tud rögzülni a kivehető rész, annál kisebb lehet a kivehető rész!

Implantátum

Az utóbbi évtizedekben, években egyre elterjedtebbek a fogászati implantátumok. Az eltávolított fogak gyökerét helyettesítendő a csontba kerül az implantátum (mint egy csavar), ami idővel becsontosodik, s ekkor kerül rá a fogpótlás. Az implantátumok sok-sok éves kutatómunka eredményeként olyan anyagból készülnek, amelyek a szervezet számára nemcsak hogy nem közömbösek, hanem a csontképző sejtek működését elősegítve mechanikailag és biológiailag is beépülnek a csontba. Megfelelő szájhigénét fenntartva minimális az implantátumok elvesztésének, kilökődésének a lehetősége.

Hogyan pótoljuk elveszített fogainkat?

A fogpótlások szempontjából ideális az lenne, ha minden hiányzó fog helyére kerülhetne implantátum. Ez azonban általában - anyagi és/vagy anatómiai okokból - nem megoldható. Ahogy a fogakra, úgy implantátumokra is kerülhet híd, így pótolhatunk több fogat. A fogágyban/csontban a mikroszkópikus rögzülés szempontjából azonban nem szerencsés, ha fogat kötünk össze implantátummal!

Azonban vannak olyan esetek, amikor az implantátumokat a kivehető fogpótlások stabilitásának növelése érdekében használjuk.  Ilyen esetben az implantátumokra helyezett felépítmények (amik esetenként nem is hasonlítanak a szájban található semmilyen anatómiai képletre) pontosan illeszkednek a páciens számára kivehető fogpótlás belsejébe. Így amikor a beteg a fogpótlást viseli, az implantátum felépítményéből semmi nem látszik, azt a protézis fedi, azon (is) rögzül. Ily módon a kivehető fogpótlások stabilitása olyan mértékben növekedhet, hogy azok méretét jelentősen csökkenteni lehet, a szájban sokkal kisebb helyet foglalnak el, a viselője számára sokkal kényelmesebbek. Ezekben az esetekben értelemszerűen a fogpótlás oldható, tehát kivehető, a szájban az implantátumok felépítményei viszont a páciens számára oldhatatlanul vannak rögzítve, azt csak a fogorvos tudja eltávolítani - emiatt lesz olyan stabil a kivehető fogpótlás. A mindennapi szájhigiénés rutin részét kell képezze a kivehető rész tisztításakor a szájban található rész tisztítása is!

Az elveszített fogak pótlására tehát több lehetőségünk van. A kezelést gondos tervezés kell megelőzze, pontosan látnia kell a kezelőorvosnak, hogy milyen lehetőségei vannak. Tudom, hogy manapság nagyon nehéz, de az anyagi szempont nem előzheti meg az orvosi szempontokat! Mindent figyelembe véve egy gondosan elkészített pótlás az életminőség javulásában térül meg!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek