Hogyan ismerheti fel a visszérbetegséget?

Hogyan ismerheti fel a visszérbetegséget?

A visszér, más néven vivőér, rendkívül fontos szervezetünk működése szempontjából. Ez az ér a szövetek felől szállítja az oxigénben szegény vért a szívbe. Gyakran hallani, hogy a betegségben érintettek szinonimaként használják a visszértágulat, visszérbetegség és visszér szavakat, de ezt helytelenül teszik. A visszérbetegség ugyanis a vénás rendszer rendellenessége, amely alsó végtagi tüneteket és panaszokat okoz.

2023.07.06

A visszérbetegség jelei

Kezdetben tünetmentes állapotról beszélhetünk. Ekkor még nem jelentkeznek szabad szemmel is látható jelek, mindössze enyhébb panaszokat tapasztalhatunk. Ilyenek lehetnek a nap végére megduzzadó lábak, a fáradékonyabb alsó végtagok, vagy a nehézláb-érzés.

Ezt követően már szemmel láthatóvá válik a probléma, hiszen apró seprűvénák jelennek meg főként a boka és belső talpél környékén. Idővel egyre több seprűvéna jelenhet meg az alsó végtagokon, illetve ezek mellett már nagyobb vénatágulatok is kialakulhatnak.

Ezek már mind olyan figyelmeztető jelzések, amelyek mindenképp szakorvosi ellátást igényelnek! A kezeletlen betegség számos komolyabb problémához vezethet, például lábszárfekélyek kialakulásához vagy mélyvénás trombózishoz. Ez utóbbi szövődményeként pedig akár tüdőembólia is kialakulhat, amely a vérrög tüdőartériában történő elakadását jelenti.

Ha Ön hasonló problémákat tapasztal, akkor ne halogasson tovább, forduljon szakorvoshoz! Ezek már mind olyan figyelmeztető jelzések, amelyek mindenképp szakorvosi ellátást igényelnek!

A kezeletlen betegség számos komolyabb problémához vezethet, például lábszárfekélyek kialakulásához vagy mélyvénás trombózishoz. Ez utóbbi szövődményeként pedig akár tüdőembólia is kialakulhat, amely a vérrög tüdőartériában történő elakadását jelenti. Ha Ön hasonló problémákat tapasztal, akkor ne halogasson tovább, forduljon szakorvoshoz!

Hogyan ismerheti fel a visszérbetegséget?

 

5 tipp a megelőzésre

- Kerülje a tartós egy helyben állást vagy ülést, 1-2 óránként tegyen egy rövid sétát, mozgassa át végtagjait! Ha teheti naponta vagy hetente pár alkalommal végezzen visszértorna-gyakorlatot, amellyel a láb izmait terhelés nélkül tudja átmozgatni!

- Válasszon kényelmes cipőt, amely jól tartja a bokát, a magassarkút pedig lehetőség szerint kerülje! A ruhaneműk kiválasztása során is törekedjen olyan darabokat viselni, amelyek kényelmesek, nem szorítanak!

- Ha teheti, az otthoni pihenések során polcolja fel lábait! Amennyiben Ön hajlamos a visszérbetegség kialakulására, érdemes kompressziós harisnyát használnia még akkor is, ha nincsenek látható tünetei.

- Törekedjen az ideális testsúly megtartására, illetve az egészségesebb és tudatosabb étkezésre!

Fontos, hogy a visszérbetegséget időben felismerjük és kezeljük, hiszen a korai diagnózis és a megfelelő kezelés jelentősen csökkentheti a szövődmények és az egyéb problémák kialakulásának kockázatát.

Hasznos gyakorlatok visszérbetegség esetén:
A padlóra ülve húzza fel lábait, majd karjaival nyomja a térdeit lefelé a padlóra.
A padlóra ülve húzza fel térdeit, majd nyújtsa ki őket ismét a padló érintése nélkül.
Ezután álljon fel egyenesen, és lábujjhegyre állva ereszkedjen vissza.
Hátára feküdve támassza meg csípőjét karjaival, majd “biciklizzen” lábaival.

Lábnyugtató gyakorlatok:
Lábujjai hegyét emelje fel
Lábujjgyakorlathoz feszítse le lábujjait egyszerre mindkét lábán
Hintáztassa talpát felváltva sarkától a lábujjhegyéig
Tegyen körkörös mozdulatokat lábával, jobbra, balra, majd ellentétes irányba!

Dr. Szabó Attila
visszérspecialista
VP-Med Egészségcentrum
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek