Hogyan hívjunk mentőt?

Hogyan hívjunk mentőt?

Új rovatunkban Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója segítségével arra adunk tippeket, hogy miképpen kerülhetjük el a veszélyes helyzeteket, mit tegyünk, ha baleset tanúi vagyunk, hogyan segíthetünk magunknak vagy másoknak.

Hogyan hívjunk mentőt?

A 104-es segélyhívószámot az ország területén bárhonnan - mobiltelefonról is - ingyenesen lehet hívni.

A hívás a 26 irányító központ egyikébe fut be, majd innen riasztják a 229 mentőállomás 771 mentőegysége közül azt, amely legközelebb található a hívóhoz. A diszpécserek egyébként egészségügyi végzettséggel rendelkeznek, így instruálhatják a hívót, és ha szükséges, döntést hoznak a teendőkről.

 

A következő kérdésekre kell számítanunk:

Hol történt az esemény?Ha ezzel kezdjük, a segítség akkor is útnak indítható, ha esetleg megszakadna a vonal.

Adjuk meg a pontos helyszínt: a város, a kerület vagy városrész, az utca nevét, a ház, a lépcsőház, az emelet, az ajtó számát, esetleg a kapucsengőn szereplő nevet! Ha ez nem lehetséges, akkor is igyekezzünk minél pontosabb megközelítési útmutatót adni, például autópályán határozzuk meg az irányt és a kilométerszelvényt!

Mi történt?

Röviden írjuk le az eseményt, például hogy gázolás, áramütés vagy mérgezés történt.

Hány sérült van?

A válasz birtokában megfelelő számú és készültségű mentőegységet lehet a helyszínre irányítani.

Mit tudunk a sérült(ek) állapotáról ?

Mit látunk? Mire panaszkodik a beteg? Mozog-e, beszél-e? Vannak-e autóba, roncsok közé szorult sérültek?

A bejelentő neve és telefonszáma

Ha a mentőegység valamilyen okból nem találja a megadott címet, visszahívhatja a bejelentőt útbaigazításért.

Van-e egyéb fontos információ?

Amíg a mentő megérkezikMaradjunk a beteg mellett, és folytassuk az elsősegélynyújtást! Folyamatosan kísérjük figyelemmel az állapotát, mert az súlyosbodhat! (Erről értesítsük újra a mentőket.) Ha tehetjük, gondoskodjunk a kiérkező mentők zökkenőmentes fogadásáról, például zárjuk el a kutyákat, kapcsoljuk fel a villanyokat.

Segít-e az ICE-szám?

A közelmúltban széles körben elterjedt, hogy érdemes ICE név alatt elmentenünk valamelyik hozzátartozónk számát a mobiltelefonunkban. Az ICE az in case of emergency (veszély esetén) rövidítése, és az ötlet esetenként valóban hasznos lehet. Az azonban tévhit, hogy mindezt a mentőszolgálat kéri: mivel a mentősök nem értesítenek hozzátartozókat, az ICE-szám érdemben nem segíti a munkájukat. 


Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek