Hogyan élhetnének tovább a férfiak?

Hogyan élhetnének tovább a férfiak?

A hagyományos vélemény, a kulturális örökségünk, és a sztereotípiáink szerint a férfinak erősnek, strapabírónak, kitartónak kell lenni, hogy a környezetét, a családját, a gyermekeit meg tudja védeni. A férfinak tűrnie kell a konfliktusokat: a fizikaiakat és a lelkieket egyaránt. De tényleg tűrnie kell? Ha nem tűri, akkor már nem is igazán férfi?

2019.11.25

A férfi nem hátrál meg és sohasem sír, sohasem roppan össze, ritkán hisztizik. A nehéz, bonyolult helyzeteket megoldja, logikusan gondolkodik, és ennek megfelelően cselekszik. Mindebből az következik, hogy a betegeskedés, vagy a betegségtől való „félelem” és ezért a preventív gondolkodás sokakban nem fér össze a férfiasságról alkotott hagyományos képpel. És ha már a férfiasságnál tartunk: a klasszikus férfiról alkotott kép egyik legfontosabb eleme a szexualitásra való állandó készenlét, és a tökéles szexuális teljesítőképesség.

Nem sok olyan férfi lehet, aki mindegyik követelménynek egyszerre képes tökéletesen megfelelni. Pedig feltehetőleg az erősebbik nemhez tartozók is szeretnék a lehető legjobban érezni magukat a bőrükben, és a lehető leghosszabb aktív életet kívánják maguknak. Mire kell vajon figyelniük ahhoz, hogy ez sikerüljön?

A férfiak szíve a családjukért dobban!

A férfiakon hatalmas a teher, egyszerre kell a család jóllétéért dolgozni, szerető férjnek, jó apának lenni, és bele kell(ene) férnie a mindennapokba annak is, hogy vigyázzanak az egészségükre.

- A férfiaknál a vezető halálok a szív- és érrendszer megbetegedése. A szívünk és a keringési rendszerünk állapotának romlása általában évek, évtizedek alatt következik be, lenne tehát idő beavatkozni – hívja fel a figyelmet dr. Komáromi Zoltán háziorvos és hozzáteszi: - a magas vérnyomás, az érelmeszesedés jelentős kockázatnövelő tényező, mint ahogyan a mozgásszegény életmód, a nem kiegyensúlyozott, zsírban gazdag, ám növényekben és halban szegény táplálkozás; a mértéktelen kávéfogyasztás, a dohányzás, az italozás, a túlhajszoltság és a gyakori, akár állandósuló stressz is.

Hogyan élhetnének tovább a férfiak?

Kevesen vannak, akik mindezekre oda tudnak figyelni. Hogy mégis miért halnak meg sokkal kevesebben szívinfarktusban, mint évtizedekkel ezelőtt? Mert rendkívül jó eredményeket ért el az utóbbi években a szívgyógyászat, ha életmentésről van szó. Ám az ilyen súlyos betegség utáni egyéves túlélés már katasztrofálisan alacsony! Ennek az az oka, hogy a szívinfarktus azonnali ellátása olyan gyors és annyira kevés kellemetlenséggel jár, hogy az érintettekben nem alakul ki a betegségtudat, emiatt a beteg nem változtat az életmódján – elmarad a klasszikus rehabilitáció.

Minden rendben van odalent?

Ha van valami, ami nagyon megviseli a férfiakat, akkor az az, ha derékon alul valami nem stimmel. Márpedig a férfiak egészségét veszélyeztető és igen kellemetlen betegség a prosztata megbetegedése.

- Sajnos ma már tudjuk, hogy a prosztata gyulladásos megbetegedése nemcsak idősebb korban fordul elő, hanem a fiatalokra is jellemző lehet. A prosztata másik betegségtípusa a megnagyobbodás, ami mögött lehet jóindulatú és rosszindulatú folyamat is. A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás egy idő után roppant kellemetlen tünetekkel jár: mivel ez a szerv a húgyvezetéket öleli körül, ezért, ha megnagyobbodik, mechanikusan gátolja a vizelet útját, aminek következtében a beteg nem tudja nyugodtan, megfelelő sugárban kiüríteni a vizeletét. Ha ez az állapot tartósan fennáll, akkor pangás alakulhat ki a húgyhólyagban, ami gyakori fertőződésekhez vezethet, sőt - a húgyvezetéken feljutva - a baktériumok vesemedence-gyulladást is okozhatnak – hívta fel a figyelmet dr. Komáromi Zoltán.

Rossz hír a férfiaknak, hogy a prosztatamegnagyobbodás az életkor növekedésével egyre nagyobb valószínűséggel alakul ki. Ha odafigyel magára a férfi vagy a párja, akkor gyógyszerrel még időben kezelhető ez a betegség, később viszont már csak műtéttel lehet javítani a helyzeten.
A prosztata rákos megbetegedése különösen veszélyes, mert sokáig tünetmentes, és mikor már tünetei vannak, akkor a betegség előrehaladott, és már lényegesen nehezebb eredményesen kezelni, mint korai stádiumban. Viszont a kiegyensúlyozott szexuális élet, az egészséges táplálkozás, a bőséges folyadékfogyasztás és a megfelelő sporttevékenység komolyan hozzájárulhat a prosztata egészségéhez.

„Ma inkább ne, fáradt vagyok!”

Ha már a szexualitásnál tartunk, talán ez a legkényesebb téma a férfiak egészségét illetően. Erről csak jót, szépet szabad mondani. Ha nem úgy működik a férfi nemi szerv, mint ahogy az megszokott vagy elvárt, akkor a férfiak hajlamosak ezt elhallgatni, eltitkolni, és ebben a párjuknak is jelentős szerepe lehet. Egészséges férfi ritkán hivatkozik fáradtságra, ha a párja hozzá szeretne bújni. Ha ez gyakran előfordul, akkor érdemes arra is gondolni, hogy a teremtés koronája esetleg valami egészségügyi probléma miatt kerüli a szexuális együttlétet.

Hogyan élhetnének tovább a férfiak?

- Ezzel a problémával foglalkozni kell, mégpedig minél korábban, a panaszok megjelenése után közvetlenül! Ugyanis nemcsak a szexualitás élményétől foszthatjuk meg magunkat! A merevedési zavar más, komoly betegségeket tud jelezni: korai tünete lehet a cukorbetegségnek, a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek is. Az persze belefér, hogy néha a férfi is kimerült, hogy sok a stressz, ezért „nem áll a helyzet magaslatán” – ilyenkor a partner kedvessége, segítő hozzáállása nagyon fontos! Ha viszont minden körülmény adott, minden rendben van, a férfinak mégis visszatérő potenciazavara van, akkor ajánlatos mihamarabb felkeresnie - a téma intimitására való tekintettel - a háziorvosát vagy urológusát: azt, akivel bizalmi kapcsolatban van.

A mamutot is elcipeli a vállán

A férfiakra, különösen a nehéz fizikai munkát végzőkre, de az alkalmankénti intenzív fizikai tevékenységet végzőkre is kifejezetten jellemzőek lehetnek a különböző mozgásszervi betegségek, húzódások, szakadások, rándulások. A tartósan végzett egyoldalú, monoton fizikai megterhelés kellő bemelegítés, kellő gyakorlat nélkül veszélyes! Bizony magával tesz jót a férfi, ha a kerti munka, a favágás, a kerítésfestés előtt kicsit bemelegít, akár egy sportoló. Ugyanígy komoly mozgásszervi elváltozáshoz vezethet a tartós, évekig, akár évtizedekig végzett egyoldalú terhelés, pláne, ha nem használunk megfelelő segédeszközt a tehermentesítésre.

Persze erre nem az a megfelelő válasz, hogy akkor ne végezzünk fizikai munkát! Inkább ki kell alakítani a megfelelő szokásokat, rutinná tenni a bemelegítést, az átmozgatást, a pihenőket, a munkát okosan kell megtervezni, beosztani. Rendkívül nagy segítség lehet a kiegészítő mozgásformák beiktatása, ezt a sportolók keresztedzésnek nevezik, érdemes ellesni tőlük ezt a módszert. Az a lényege, hogy ha a szervezet tartósan kitett egy bizonyos mozgásformának, amely a mozgásszervek egy jól meghatározott csoportját intenzíven és hosszú időn keresztül terheli, akkor a többi, ritkábban és kevésbé használt testrészt is terhelni kell időnként. Tehát például egy hosszútávfutónak a futóedzések között érdemes a felső testet igénybe vevő súlyzós vagy gimnasztikai gyakorlatokat végezni. Egy olyan személynek, aki sokat hajolgat és emel nehéz tárgyakat, nagy segítség lehet például az úszás, esetleg a kerékpározás.

Az okos férfi tovább él!

A legőszintébb jótanács a férfiaknak az, hogy találják meg a számukra szimpatikus mozgásformát, akár többet is! Apró változtatással tegyék egészségesebbé az étrendjüket. És legyintsenek arra a sztereotípiára, hogy az igazi férfi inkább belehal a sérülésbe, betegségbe, de nem megy orvoshoz. Gondolkodjanak előre, gondoljanak a családjukra, vigyázzanak magukra miattuk is! Így lehet esélyük arra, hogy hosszú, boldog, kiegyensúlyozott életet éljenek!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek