Heti filmajánló: Alabama és Monroe

Heti filmajánló: Alabama és Monroe

Belgium és Alabama. Mindent elsöprő szerelem és mindent átható tragédia. Ateizmus és kapaszkodás Istenbe. A film, ami a legnagyobb esélyese a jövő évi Oscar-díjnak a legjobb külföldi film kategóriában!

Elise és Didier hét szenvedélyes éve vannak együtt. Elise-nek tetoválószalonja van, Didier bendzsózik egy bluegrass-zenekarban (ami a country egyik változata). A férfi romantikus ateista, a nő vallásos, ámde két lábbal áll a földön. A filmben elénk tárul kapcsolatuk története: ahogyan első látásra egymásba szeretnek, elkezdenek együtt zenélni, még közelebb kerülnek egymáshoz, majd összeházasodnak és boldogságban nevelik kislányukat. Életük tökéletes egységet alkot. A bluegrass eredete és témái összecsengenek a film történetével, melyben az élet, a halál, a születés, a szülői lét és az egymásnak nyújtott vigasz jelenik meg. A filmben elhangzó dalok mentén könnyen átérezhető, mekkora törést okoz, amikor a hat éves kislányuk súlyos beteg lesz. Elise és Didier különbözőképpen reagálnak a fejleményekre, de együtt kell Maybelle mellett állniuk. Szerelmük azonban kockán forog.

Színes, feliratos, belga filmdráma, 111 perc, 2012 (16)

Rendező: Felix Van Groeningen

Szereplők:

Veerle Baetens (Elise Vandevelde)

Johan Heldenbergh (Didier Bontinck)

Nell Cattrysse (Maybelle)

Geert Van Rampelberg (William)

Nils De Caster (Jock)

Robbie Cleiren (Jimmy)

Bert Huysentruyt (Jef)

/ Figyelem spoiler következik/

Tudtam, hogy mi várhat rám, amikor beültem a moziba, hogy megnézzem ezt a filmet, de az előzetes tudás is kevés volt, ahhoz hogy előre jelezze a valódi hatást. Pillanatok alatt "elvitt" és magával sodort, nem hagyta, hogy máshol legyek. Ott voltam azon a farmon, ami ennek az apokaliptikus drámának a helyszíne.  Megéltem a tragédiát, az istenkeresést és a totális hitehagyottság állapotát is, amikor már se kérdések, se válaszok nincsenek. Amikor elnémulva ordítod a világba, hogy miért történt ez és miért éppen velem/velünk? Didier (a férfi főhős) kegyetlennek tünő őszinteségel tart ki ateizmusa mellett, még egy olyan helyzetben is, amikor a legelvadultabb ateisták is hirtelen istenhívőkké válnak.  Rendíthetetlen és erős. Ez az őserő segíti abban, hogy még akkor is tovább éljen, amikor már nem csak a kislányát veszítette el, hanem szerelme is a továbblépés és az élet helyett a halált választja. .

A férfi,  aki egy privát apokalipszisben is a maradást választja. A nő, aki ebben a helyzetben már nem tudja ezt vállalni és követi lányát a hite szerinti túlvilágba. Utolsó éber pillanatában még otthagyja  a jelet testén, hogy  a férfi soha ne feledje őt..Alabama és Monroe..

Didier/Monroe az evolucióban hisz és ebben a világában most egyedül is maradt..az apokalipszis után egy új élet kezdődik....(Mozigépész)

ÉRTÉKELÉS: 9,5

FILMELŐZETES:

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek