Helytelenül használják a fiatalok az óvszert?

Helytelenül használják a fiatalok az óvszert?

Meglepő kutatási eredményeket tett közzé nemrégiben a Sexually Transmitted Infections (szexuális úton átvihető betegségek) c. tudományos folyóirat. A közlemény az angliai tinédzserek óvszerhasználati szokásait elemezte.

A kutatók mintegy 1400, 14 és 18 év közötti fiatalt kérdeztek meg szexuális szokásaikról, külön hangsúlyt fektetve a gumióvszer használatára. A megkérdezettek fele mondta azt, hogy már élt szexuális életet, és ezek közel kétharmada (373 fő) használ is óvszert.

Meglepően nagy azonban azok aránya, akik nem jól használják a védőeszközt. Hat százalék például az aktus után húzza fel a gumit, és további hat százalék a gumi lehúzása után is folytatja a szeretkezést. A szexuális életet élők közül 100-an vezettek naplót szexuális együttléteikről, ebből 74-en használtak óvszert.

A naplókból kiderült, hogy az esetek harmadában túl későn húzták fel az óvszert és az esetek tizedében túl hamar vették le. A legérdekesebb megfigyelés azonban talán az volt, hogy azok a fiatalok, akik jó kapcsolatot ápolnak szüleikkel (különösen az anyjukkal), precízebben használják a védőeszközt. Úgy tűnik, a fiatalok manapság már e téren is tanulnak a szüleiktől.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek