Házi praktikák a csótányok ellen

Házi praktikák a csótányok ellen

Ha néha megjelenik egy-egy csótány, az még nem jelent közegészségügyi vészhelyzetet, sem háztartási botrányt. Aki azonban nem szeretne baráti viszont kialakítani ezzel a betolakodóval, megoldhatja anélkül is, hogy rovarirtó-bombává kellene változtatnia a lakását. Még a makulátlanul tiszta háztartásokba is betehetik a lábukat a csótányok.

Besétálhatnak az utcáról, vagy a kevésbé tisztaságmániás szomszédoktól a repedéseken vagy csöveken át. Az ember tudta nélkül is behordhatja a házba, például a táskájában, vagy egy élelmiszeres dobozban. A csótányok élik világukat ott, ahol van élelem, víz és búvóhely, ezért először célszerű ezt megvonni tőlük. Ezek a rovarok éjszakai életet élnek, így nappal sötét repedésekben és résekben húzzák meg magukat.

A halálos spray bevetése előtt érdemes egyszerűbb lépéseket tenni a betolakodók ellen:

 • Azonnal le kell törölni minden felületet, ami élelmiszerrel érintkezik, ételkészítés és evés után.

 • A piszkos edények ne maradjanak elől éjszakára. Ha ez elkerülhetetlen, akkor le kell őket öblíteni, vagy mosószeres vízbe áztatni.

 • A házi kedvencek tálkáit is naponta el kell mosni. Éjszakára jobb kiüríteni az itatójukat, és reggel megtölteni újra.

 • Minden este érdemes letörölni a tűzhely felületét, a sütőt sem árt rendszeresen kipucolni.

 • A szobahőmérsékleten tárolható élelmiszerek legyenek jól lezárható üveg- vagy műanyag tárolóedényben. A polcokat és szekrényeket rendszeresen takarítani kell.

 • A szemetet és komposztot zárt kukában kell tárolni, a lehető leggyakrabban üríteni.

 • Az ételmorzsa eltakarításához gyakran kell porszívózni és seperni. A fal és padló repedéseiből, továbbá a bútorok mögül porszívóval lehet eltávolítani a csótányokat is.

 • A nehezen elérhető helyeket gyakran kell ellenőrizni.

 • A csapok és vezetékek repedéseinek ellenőrzése és megjavítása is nagyon fontos.

 • Legyen rend a konyhaszekrényben.

 • A repedéseket a falban, a szekrényben, a vezetékek és csövek körül érdemes betömni.

Ha ezek után is fennáll a probléma, akkor jöhetnek számításba a kemikáliák.

A nagyágyúk

A ragasztóval vagy csalival felszerelt csapdák előnye, hogy nem mérgezők, de az a baj, hogy a csótányokon kívül a rágcsálók is fogságba eshetnek. A ragasztó fájdalmas, sőt halálos sérülést is okozhat a kisebb emlősöknél, ezért fontos megtudni a gyártótól, hogy a készítményt kifejezetten rovarok számára készítették-e. Krémek és porok is kaphatók, de ezek mind mérgezőek (bár kevésbé, mint az aerosol), ezért csak nehezen hozzáférhető helyeken alkalmazhatók. Porok használata esetén maszk viselése javasolt.

A rovarirtó spray vagy a professzionális irtás legyen az utolsó mentsvár. Az irtószerek károsítják a környezetet és az egészséget is, ráadásul nem biztos, hogy megelőzik a probléma kiújulását.

Házi praktikák

 • Agyoncsapás. Igaz, ez csak az igazán bátraknak való. Ha először víz éri őket, akkor lelassulnak.

 • A szupermarketekben kapható boraxszal kell beszórni a csótányok kedvenc tartózkodási helyeit. Lenyalogatják a lábukról és belehalnak, vagy megeszik egy boraxmérgezésben kimúlt társukat, és ez okozza vesztüket. Liszttel, cukorral és vízzel keverve masszát is lehet belőle készíteni. A borax nem annyira ártalmas a környezetre, de mivel mérgező, bárhova nem lehet tenni, nehogy a háziállatok vagy a kisgyerekek is kipróbálják.

 • Egy üvegbögre belső peremét be kell kenni növényi olajjal, a belsejébe pedig egy szem finom gyümölcsöt rejteni. Az edény külsejéhez "létra" gyanánt egy fadarabot vagy rongyot lehet illeszteni. A finomság becsábítja a csótányt, de ki nem tud már mászni, így csapdába kerül.

 • Egy kis tálka víz benne leheletnyi olajjal vonzza a csótányokat. Belemásznak és megfulladnak. Kétségtelenül.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek