Hazánk a legfertőzöttebb parlagfüves terület Európában

Hazánk a legfertőzöttebb parlagfüves terület Európában

Jelenleg arasznyi a probléma, de ha virágba borul, több mint félmillió ember élete lehet nehezebb Országszerte 5-25 centiméteres magasságban van a parlagfű, ezért már most, még a virágzás előtt meg kell kezdeni az irtását

Magyarországon 700 000 hektár körül van az erősen fertőzött földterületek nagysága, de valamilyen mértékben szinte minden mezőgazdasági területen megtalálható ez a nagyon veszélyes allergén növény.

"A hivatalnak - bár hatáskörébe tartozik - nem a szankcionálás az elsődleges célja, hanem annak tudatosítása, hogy, ha a jó gazda figyelmességével, mindenki karban tartja a saját területét, akkor a helyzet viszonylag könnyen kezelhetővé válik. Olyan problémával állunk szemben, amelynek leküzdése megköveteli a szemléletváltást.

A parlagfűmentesítés leghatékonyabb módszere

A leghatékonyabban úgy lehet megszabadulni tőle, ha tövestől tépik ki a növényt és kaszálással is csökkenthető a pollenszóró területek száma. Nagyon fontos egészségvédelmi szempontból azonban az, hogy ez még a virágzás előtt megtörténjen." - mondta Jordán László az Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal országos növényvédelmi főfelügyelője.

Az az állampolgár, aki nem tudja, hogy hogyan kezdjen neki a mentesítésnek, az a szakszerű védekezés végrehajtása érdekében a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara tagjaihoz, illetve a Megyei Kormányhivatalok Növény-és Talajvédelmi Igazgatóságaihoz fordulhat tanácsért, ahol a szakemberek minden lehetséges segítséget megadnak az érdeklődőknek.

Közel 2 millió ember érzékeny

Magyarország parlagfű tekintetében Európa legfertőzöttebb területének tekinthető. Az elmúlt 12 évben a betegek száma megkilencszereződött, hazánkban mintegy 2 millió ember érzékeny, ennek körülbelül 1/3-a súlyos allergiás és rohamosan nő az asztmás betegek száma is.

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek