Hawaii turmix

Földrajzi fekvésének köszönhetően megszámlálhatatlanul sokféle egzotikus zöldség és gyümölcs terem meg Hawaii szigetén. Azért is érdemes ismernünk néhányat közülük, mert igaz, hogy nálunk nehezen hozzáférhetőek, de nagyon komplex módon hatnak szervezetünkre, a testtömegcsökkentésben, az immunrendszer védelmében is szerepet játszanak.

Keresve sem találnánk többféle egzotikus ételt, gyümölcsöt és zöldségfélét egy helyen, mint egy távoli szigeten, Hawaiin. Ahogy a táj sokarcúsága egyedülálló, úgy a kultúra is rendkívül összetett. Az igazi hawaii-polinéz stílus keveredik a japán, kínai, thaiföldi és amerikai hagyományokkal, érintve a lakosságot, az életmódot, az étkezési kultúrát.

Színek, ízek, formák, fények, hangok. Amikor a szigetre érünk, rögtön végigsimít bennünket a lágy, meleg szél, érezzük az orchidea, a kókusz és a türkizkék óceán illatát, elbűvölnek a másodpercenként változó színek és fény-árnyékok. A morajló víz óriási hullámai és friss fehér habjai, a pálmafák szélben táncoló levelei, a napfény, mely átforrósítja a feketén sistergő lávakövet és az aranyszínű homokfövenyt - mind, mint rézkarcba a mintát, úgy égetik emlékezetünkbe a sziget hangulatát.

Ismerkedjünk meg néhány Hawaiiban termő, ízletes gyümölccsel, melyek számos kedvező hatást gyakorolnak szervezetünkre a bennük található értékes tápanyagok által.

Mangó

Nehéz meghámozni, de megéri, mert bőre alatt húsa oly eleven, mint a friss napérlelte őszibarack, és illatos, akár a legmézesebb sárgadinnye.

Kiemelkedő a C-vitamin- és béta-karotin-tartalma, így képes megvédeni szervezetünket a káros szabadgyökökkel szemben. Az LDL-koleszterin (káros koleszterin)-szintet csökkenti, így a szív-ér rendszeri betegségekkel szemben is védelmet biztosít. Mindemellett igen magas rosttartalma van (felér egy csésze zabkorpával), ezért kiemelt szerepet játszik nemcsak a vastagbélrák megelőzésében, hanem a testtömeg optimalizálásában is.

Mivel trópusi gyümölcs, ezért a mi éghajlatunk kissé idegen számára. Hűvös, száraz környezetben érdemes tárolni, így még képes tovább érlelődni. Nagyon ízletes salátát, zselatint lehet belőle készíteni vagy egyszerűen meghámozni és elfogyasztani.

Papaja

Élénksárga színű, mangóhoz hasonló külalakú, jellegzetes ízű gyümölcs. Kiemelkedően magas a C-vitamin- és a karotintartalma, ezért erőteljesen védi szervezetünk sejtjeit a káros szabadgyökökkel szemben. Számos kutatás bizonyította, hogy a rendszeres papajafogyasztás megakadályozza a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek kialakulását.

Hawaii turmix

Rengeteg úgynevezett proteáz enzimet (pl. papaint) is tartalmaz, melynek működése hasonló a gyomrunk által termelt enzimek működésével, így nagy segítséget jelent a fehérjék megemésztésében.

A kedvező hatások itt még nem érnek véget, mivel állatkísérletek során az is kiderült, hogy a gyomorfekély kialakulását is képes meggátolni. Humán vizsgálatot aszpirint és egyéb gyomor-irritáló gyógyszert szedők csoportján végeztek, és azt találták, hogy a rendszeres gyümölcsfogyasztás közömbösítette a gyógyszerek gyomorra gyakorolt károsító hatását.

Ananász

Őshazája Hawaii, Kauai szigete. Mikor XIV. Lajos francia király először mutatta be népének az ananászt, kissé kellemetlenül járt, mert mohóságában hatalmasat harapott a gyümölcsbe, és csúnyán felsértette ajkát. Ez az epizód egy időre pontot tett az ananásztermesztés végére egészen XV. Lajos trónra jutásának évéig, 1715-ig.

Hawaii turmix

Igen sokféle kedvező hatását ismerjük. Az egyik a csontritkulás megelőzésében rejlik, ugyanis mangánt tartalmaz. Ez a nyomelem szerepet játszik a kollagénszintézisben, mely a csontok, a bőr és a porcszövet felépítésének elengedhetetlen láncszeme.

"Az ananász elfogyasztása vagy az ananászlé kortyolása remek módszer arra, hogy mangánt juttassunk szervezetünkbe" - mondja Jeanne Freeland Graves PhD, a texasi egyetem professzora. Egy csésze friss darabolt ananász vagy juice 2 mg mangánt tartalmaz, mellyel 100 százalékban fedezzük a javasolt napi bevitel mennyiségét.

Sportolóknak is érdemes-e fogyasztani? A válasz igen, ugyanis bromelin nevű enzimtartalmánál fogva a fehérjeemésztést serkenti, az izomregenerációt gyorsítja. Vizsgálatokkal alátámasztották, hogy ez az anyag probiotikus hatást fejt ki, azaz szervezetünk védekező rendszerét erősíti. A nyálkahártyát védő immunglobulin-A-szintet emeli, emellett számos immunsejtünk termelődését fokozza.

Jelentős antioxidáns hatása is, mivel rengeteg C-vitamint tartalmaz.

Macadamia mogyoró

Minden ételt egzotikussá varázsol, zöldségfélék, hal- és szárnyasételek, salátaöntetek ízhatását fokozza, még a pattogatott kukoricát is ínyenc étellé alakítja. Ideális a magas hőfokon történő sütéshez.

Hawaii turmix

Hawaiin, Új-Zélandon, Ausztráliában, Indiában, Dél-Afrikában és Dél-Amerikában terem meg ez a különleges mogyorófajta. Mint az összes olajos magnak, ennek a fajtának is igen magas az energiatartalma. Miért egészséges mégis?

Azért, mert a benne található zsiradék 80 százaléka egyszeresen telítetlen, emellett kiemelendő omega-3-zsírsavtartalma is, mely miatt rendkívül jelentős a betegségmegelőző szerepe.

Tudományos vizsgálatok százai bizonyítják, hogy az úgynevezett omega-3 zsírsavak szervezetünkben számos gyulladásos folyamat mediátorának kialakulását gátolják, a vér LDL-koleszterin- és trigliceridszintjét csökkentik (így az érrendszeri betegségek kialakulását megelőzik), a sejteket érzékenyebbé teszik az inzulinnal szemben (cukorbetegség megelőzésében játszik szerepet), és a vérnyomást is képesek némileg csökkenteni. Mindemellett a depresszió oldásában is nagy segítséget nyújtanak.

Ezek a gyümölcsök azért is különlegesek, mert színük, illatuk, aromájuk felidézik bennünk Hawaii szigetének felejthetetlen varázsát.

Dr. Boros Szilvia, PhD, sport-szakorvos

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek