Hatás nincs mellékhatás nélkül - A rák gyógyítása

Hatás nincs mellékhatás nélkül - A rák gyógyítása

A rákos betegségek többsége ma már gyógyítható, különösen, ha időben veszik észre a daganatot. A gyógykezeléssel azonban néhány kellemetlen mellékhatás jár együtt, amelyekről érdemes többet is megtudni.

Egyéntől függ, kinek mi a jó

Van, akinél a sugárterápia, másoknak a kemoterápia vagy a célzott terápia, esetleg ezek együttes alkalmazása vezethet a gyógyuláshoz. Ezek közül a legújabb a célzott terápia. Ma már a világon mindenütt bizottságok döntik el, hogy egyes betegeknél melyik kezelés a leghatékonyabb. Ezekben a  bizottságokban  onkológus, patológus, belgyógyász, sebész, illetve a daganat típusától függően más szakorvos véleménye alapján döntenek a további kezelésekről.  Az is előfordul – hangsúlyozza Eckhardt Sándor professzor -, hogy már a műtét előtt elkezdődik valamelyik terápia, melynek következtében a daganat zsugorodik és ezáltal kisebb műtétre lehet szükség. Nem egyszer látunk arra is példát, hogy teljesen eltűnik a tumor.

A terápia mellékhatásai

Hatás nincs mellékhatás nélkül - A rák gyógyítása

„A barátnőm elment mammográfiára, gondoltam, nekem sem árthat és ott derült ki, hogy daganat van a ball mellemben - meséli Éva. A kezelések után mindig gyenge voltam, kihullott a hajam, az rettenetes volt, de szerencsére nem kínzott a hányinger.”

Hatás nincs mellékhatás nélkül - A rák gyógyítása

„Négy éve a tüdőmben találtak daganatot. A Kékgolyóba (Országos Onkológiai Intézet – a szerk.) jártam, reggel sugaraztak, azután mentem dolgozni - emlékszik vissza a négy évvel ezelőtti időszakra Tibor. Őszintén szólva nem is reméltem, hogy munkaképes maradok. Azóta rendszeresen járok ellenőrzésre, az ördög nem alszik.”

Hatás nincs mellékhatás nélkül - A rák gyógyítása

„Még nem beszéltem olyan emberrel, akit ne gyötört volna meg a kemó, pedig sok sorstársammal találkoztam a kórházban – idézi fel a szörnyű napokat Anikó. Iszonyatosan lefogytam, amit ettem, azt szinte azonnal kihánytam, megváltozott a bőröm, legszívesebben csak aludtam volna mindig. Mindez a múlté, jól vagyok és egyelőre nyoma sincs a betegségemnek.”

Az, hogy egy gyógykezelésnek (legyen az bármilyen) mellékhatása van, az természetes. Ha nincs, akkor valójában hatása sincs. Az orvostudomány fejlődésének következtében azonban a daganatos betegségekre alkalmazott terápiák mellékhatása sokat enyhült az utóbbi években, s ma már közel sem olyan kellemetlen és fájdalmas, mint pár évtizeddel ezelőtt volt. Ahogy orvosi körökben szokták mondani: ma már illik meggyógyulni egy rákos betegséggel küzdő betegnek.

Sugárterápia

A sugárkezelés legjellemzőbb mellékhatása a bőr elváltozása. A páciens úgy érzi, mintha megégett volna a bőre, a kezelés után pár napig a szokottnál gyengébb, de azért tudja folytatni a napi, munkáját, életritmusát. Rengeteg tévhit él a besugárzás környezetre való hatásával kapcsolatosan. A sugárzást kapott beteg maga is azt gondolja, hogy jobb, ha nem öleli meg a gyermekét, az unokáját, holott nem kell tartania attól, hogy „megfertőzi” a szeretteit. A modern sugárterápia után előfordulhat étvágytalanság, de ez ma már szerencsére nem általános. Két éve Magyarországon is létezik olyan gép, amely azt is méri, hogy melyik pontra mennyi sugarat kell juttatni, ezáltal az egészségeseket nem, csak a  tumoros sejteket éri sugárzás.

Kemoterápia

A kemoterápia mellékhatásainak az az oka, hogy a gyorsan osztódó sejtek elpusztulnak, ez különösen a külső és a belső hámsejtek gyors megsemmisülését jelenti. Ezért aztán, aki kemoterápiát kap, a mellékhatás először a hajhullásban jelentkezik, amely rettenetesen rosszul érinti a nőket, hiszen az önazonosságtudatuk sérül. A sejtek pusztulása olykor más kellemetlen tünetekkel jár együtt, ilyen  a hasmenés, a szájszárazság, a vérzékenység. Egyeseknél a szájüregben kialakulhat afta, nők esetében pedig gyakori panasz a hüvelyszárazság, de ahüvelyflóra egyensúlya is felborul.  A terápia után egy időre a külső és belső bőr védtelenné és sérülékennyé válik a baktériumokkal és a gombákkal szemben, amely kellő védelem nélkül különböző problémákat okoz. Az émelygés szinte minden betegnél jelentkezik, ami megfelelő előkezeléssel azonban elkerülhető. Jó tudni, hogy a hányingert csillapító szer akkor hatékony, ha a kemoterápia megkezdése előtt adagoljuk. Az utóbbi években a kemoterápiában ugyanúgy megjelennek az újabb és egyre hatékonyabb szerek, mint a célzott terápia vagy a sugárterápia esetén: kisebb dózisban, gyakrabban adagolva, egyre kevesebb mellékhatással fejtik ki hatásukat, a beteg kis szünettel tudja élni a hétköznapjait.

Célzott terápia

Bár a kezelés nem okoz hányingert, hajhullást, szőrhullást és sok olyan tünetet, amelyről más terápiák esetén hallhatunk, az alkalmazott készítmény miatt a szívműködést, a vérnyomást, a máj- és vesefunkciót,ellenőrizni kell a terápia során.

Hatás nincs mellékhatás nélkül - A rák gyógyítása

A lélek is sérül

Nem szabad elfeledkeznünk a pszichiátriai mellékhatásokról sem! – hangsúlyozza Eckhardt professzor úr. Sőt! Ha valaki szorong, ha alvászavara van éppen a betegsége vagy a kezelések következtében, akkor fel kell állítani a pszichiátriai kórképet. Az a legjobb, ha a kezelt beteg minél hamarabb kér szaksegítséget, nem kell egyedül maradnia a problémáival. Nemcsak a kezelés előtt és közben, hanem a kezelés után is segítik, hogy visszakerüljön a környezetébe. Ilyen rehabilitációs egység a legtöbb intézményben már létesült, vagy ahol nem, ott folyamatban van.

Ha jó életem lett volna...

Sokan gondolják azt, hogy a daganatos betegség kialakulásának oka lelki eredetű. Minden ember küzd kisebb-nagyobb gonddal, megoldásra váró problémával, amely kihat az általános egészségi állapotára. A nyugati orvostudomány pár évvel ezelőtt mereven elzárkózott a betegségek lelki megközelítése elől, ma már azonban egyre többen vallják, hogy a lelki betegség növelheti a daganat kialakulásának kockázatát, de többségben vannak azok a szakemberek, akik szerint a beteg magában hordozza a daganatot okozó gént. Kétségtelen, az is, hogy a környezetünknek, az életmódunknak jelentős szerepe van a betegségek kialakulásában.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek