Hamarosan búcsút inthetünk a vérvételnek

Hamarosan búcsút inthetünk a vérvételnek

Ez a cikk több mint 200 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Néhány év múlva felettébb kellemes búcsút vehetünk a vérvételek pillangóstűinek fémes szúrásától – jön a bőr alá ültethető "vérmonitorozó" chip.

A vérvétel leggyakrabban a páciens adott pillanatbeli állapotát tükrözi, pedig egyre nagyobb szükség van olyan fejlesztésekre, amelyekkel a beteg folyamatosan monitorozható. Ezt a megszakítás nélküli analízist teszi lehetővé a Lausanne-i Műszaki Egyetem (EPFL) kutatóinak legújabb találmánya, a közvetlenül a felhám alá ültethető bioszenzoros chip.

Hamarosan búcsút inthetünk a vérvételnek
Fotó: Alain Herzog/EPFL 2015

„Ez a világon az első olyan chip, amely nem csak a vér pH-ját és hőmérsékletét, hanem a benne található anyagcsere-molekulák (glükóz, laktát, koleszterin) és gyógyszerek szintjét is képes mérni” – mondta dr. Sandro Carrara, a műszer egyik fejlesztője a kiadott sajtóközleményben.

A chip működését már tesztelték egereken. Az eredmények a szakértők szerint rendkívül biztatóak voltak, ami azt jelenti, hogy a klinikai vizsgálatok humán szakasza 3-5 éven belül megkezdődhet.

Forrás: origo.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek