Hirdetés

Hajszálon múlhat

Amióta csak az ember vonzereje növelés érdekében tudatosan manipulálja külsejét, a haj központi kérdés. A dús haj mindig is a fiatalságot és egészséget jelentette, a haj minőségromlása, hullása gyakran árulkodik betegségről, hiányállapotokról. Bár a férfiak, mivel körükben elég általános a hajritkulás és a kopaszodás, viszonylag fegyelmezetten állnak a kopaszodás kérdéséhez, mégis kevés az a férfi, aki, ha tehetné, nem a dús sörényt választaná.

Az élet delelőjén érkező kopaszságot még inkább elfogadjuk, ám a húszas években induló hajritkulás sokak önértékelését döntötte már romba. A vizsgálatok szerint okkal aggódnak a férfiak kopaszságuk miatt, mert a nőknek valóban fontos a haj, s a kopaszodó vagy kopasz férfiakat kevésbé tartják vonzónak. Ma mindenki fiatal akar lenni, és a kopaszság az öregséget jelenti.

A haj kultúrtörténetében a haj elvesztésének mindig valami baljós jelentése volt: gyász, vezeklés, megszégyenülés, alávetettség. A foglyokat a náci haláltáborokban vagy a börtönökben mindig kopaszra nyírták. De megszégyenítésként alkalmazták a haj lenyírását a nácikkal kollaboráló nőknél is. A tar fej a bűnösség jele. A bűneiért vezeklő, alázatosságát bizonyítandó, haját lenyírta, fejére hamut szórt. A bevonuló katonák alávetett helyzetét szimbolizálja a kopaszra nyírás (ezért ők a "kopaszok"). A kopaszság évszázadokig az egyéniségtől és a jogoktól való megfosztottságot jelentette. És Sámson története is a haj mágikus erejéről szól. A haj szimbolikus jelentéséről értekezett Hermann Imre pszichoanalitikus is, aki a hajat a megkapaszkodás szervének tekintette, s úgy vélte, a hajhoz való viszonyunk kapcsolati kötődéseinkről szól. Az 50-es-60-as években a fiatalok körében kibontakozó, a konzervatív értékek elleni lázadás egyik központi kérdésévé vált haj: a férfiak hosszú hajat növesztettek, a nők körében pedig divatba jött a fiús hajviselet. A manapság terjedő antidivat, a macsó férfiak körében dívó biliárdgolyó-fejűség egyik üzenete a függetlenség és a dominancia. De valljuk be, sokaknak egyszerűen kapóra jött divat, korai kopaszodásuk leplezésére.

A haj minden divatkilengés dacára mindig is ékessége volt annak, akinek volt mivel büszkélkednie, és a férfiak és nők többsége ma is inkább dús hajkoronát szeretne. Ezért aztán hatásos propagandával rengeteg hatástalan hajnövesztő szert lehet eladni. Ezek két kategóriába sorolhatók. A hajerősítők örök slágerek, mert nincs emberfia, aki biztosan el tudná dönteni, tényleg hatásos-e a szer, ezért aztán biztos, ami biztos alapon örök rabjává válik az ember. A hajnövesztők más kategória, itt vagy nő a haj, vagy a vevő hamarosan csalódik és elfordul a terméktől. De nem is baj, a terméket erre találták ki. A hatástalan szereket arról ismerni meg, hogy egy-két kampány után eltűnnek a piacról. De aztán jön másik. Új vegyület, lehetőleg kiejthetetlen nevű, és titkos föld alatti laboratóriumokban kísérletezték ki, eredetileg a CIA-é számára. A biztos piacról gondoskodik az evolúció. A hatástalan szerek óriási piaca azért is meglepő, mert az utóbbi két évtized során több valóban hatásos szer is forgalomba került. Elmúltak már azok az idők, amikor 70-es években a Bánfi hajszesz kapcsán neves bőrgyógyászok nyilatkoztak ingerülten arról, hogy márpedig a haj nem nőhet ki. De kinőhet.

A hajciklus és az androgén alopekia

Hajszálon múlhatAz életkor előrehaladtával, nemre való tekintet nélkül, majd' mindenkinek ritkulni kezd a haja. Az emberi rasszok kopaszodás hajlama erősen eltér, az európaiak kb. 50%-a kezd el férfiasan kopaszodni, míg az ázsiaiak, indiánok és feketék körében ritkább és enyhébb a kopaszodás. A kopaszodás nem csupán emberre, hanem sok állatra is jellemző. Hogy ennek mi az evolúciós haszna, nem tudjuk.

A hajnövekedés ciklikus. A haj növekedési fázisa, az anagén fázis, amely 2-6 évig tart. Ezt követi egy katagén fázis, amelyben a haj gyökere elsorvad, és a haj átmegy a telogén fázisba, amely 5-6 hétig tart, utána a haj kihullik, és a hajhagyma újra anagén fázisba kerül. A mind a férfiaknál, mind a nőknél a 30-as 40-es évektől fejtetőn, halántékon kezdődő hajritkulást, majd kopaszodást androgén alopékiának (AGA) nevezzünk. Az elnevezés abból a régi megfigyelésből ered, hogy eunuchok, ill. az androgén (férfi nemi) hormonreceptor-érzéketlenségben szenvedő férfiak nem kopaszodnak.

Androgén alopékiában a haj anagén fázisa egyre rövidebb lesz, a hajhagymák mérete egyre csökken, a hajszálak is egyre vékonyabbakká válnak, és a haj egy idő után már nem tud olyan hosszúra megnőni, hogy kibújjon a bőr felszíne fölé. Az AGA hátterében erős genetikai hatást, poligénes öröklődést tételeznek fel, mert erősen kopaszodó apák fiúgyermekei is nagy valószínűséggel öröklik a hajlamot. E felismerésnek különösen a megelőzésben lehet fontos szerepe. Az AGA első jele férfiaknál a halántékvonal visszahúzódása, majd a homlokon ill. a fejtetőn megfigyelhető hajritkulás. Nőknél a hajritkulás a fejtetőt érinti, a menopauza után a folyamat felgyorsulhat, de végső kopaszodáshoz nem szokott vezetni, bár ez keveseket vigasztal.

A hajhullás okainak vizsgálata vezetett el ahhoz a felismeréshez, hogy nem is egyszerűen a tesztoszteron, hanem annak egy aktívabb változata, a dihidrotesztoszteron okozza a bajt. Azon férfiak, akik egy ritka enzimdeficittel, nevezetesen a tesztoszteront dihidrotesztoszteronná alakító 5-alfa-reduktáz enzim hiányával születnek, szintén nem kopaszodnak. Máig ismeretlen okból, a homlokon, fejtetőn és halántékon növő hajhagymák egyénenként eltérő mértékben, dihidrotesztoszteron érzékenyek, itt ez a hormon a hajhagymák miniatürizálódásához vezet, míg testszerte ugyanez a hormon a testszőrzet növekedését serkenti. A hormonérzékenység mértéke tulajdonképpen a kopaszodás és szőrösödési hajlam egyik fontos tényezője.

A hajnövesztés elmélete

E felismerések egyben utat mutattak arra, hogyan lehetne megállítani vagy lassítani a kopaszodást. Mivel AGA-ban a hajhagymák általában csak miniatürizálódnak, de el nem pusztulnak, ez reménykeltő a hajnövesztés szempontjából. A tesztoszteron szint csökkentése a hajhullás megállítására nem járható út a tesztoszteron sok más fontos hatása miatt, ráadásul a vizsgálatok többsége szerint a kopaszodó férfiakban vagy ritkuló hajú nőkben általában nem is magasabb a tesztoszteron szint. A másik lehetőség volna a hajhagymákon lévő dihidrotesztoszteron receptorok bénítása, s végül az is megoldás lehetne, ha sikerülne gátolni az 5-alfa-reduktáz enzim aktivitását, mert ekkor nem termelődne dihidrotesztoszteron....

A teljes cikket idekattintva olvashatja el!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek
Pirula Trend