Hagyomány és tudomány

Hagyomány és tudomány

Igazi sikertörténet az övé. Tudásához nagy adag bátorság, akarat és kalandvágy társult, amikor 1965-ben úgy döntött, elhagyja Magyarországot és Ausztriában keresi a boldogulást.

De kezdjük az elejéről. Amikor a természetes hatóanyagú kapszuláiról itthon is jól ismert Bánó József 1938-ban megszületik Mezőtúron, még senki sem sejti a családban, hogy milyen sokra viszi majd a földbirtokos fia. Különösen, hogy származásából később hátránya is származik: bár kiváló felvételit ír, helyhiány miatt először elutasítják a szegedi egyetem gyógyszerészkaráról.

Pontosan emlékszem, 1956. szeptember 20-át írtunk, amikor megérkezett az értesítés, hogy - húsz társammal együtt -, mégis egyetemi hallgató lettem. A diploma után Berhidára helyeztek, itt töltöttem két évet. Aztán helyettesítő gyógyszerészként Komárom megye 22 patikáját "dolgoztam végig". Jó iskola volt.

Szerette a hivatását, de érezte, ha többet akar, ha fejlődni szeretne szakmailag, lépnie kell, méghozzá nagyot. Befizetett egy NDK-beli társasutazásra, de a csoport már nélküle tért vissza.

Bécsben maradtam, egy bőrönd és 135 schilling volt minden vagyonom.

Menekülttárba kerül, de nemsokára már szabadon járkálhat a városban. Kicsit beszél németül, ez még a szülői ház "hagyatéka". Míg a diplomáját nem honosítják, asszisztensként, később gyógyszerészként dolgozik, egészen 1978-ig. Ez az év hozza meg a nagy áttörést: a tiroli St. Antonban saját patikát nyit. Hogy miért pont itt, annak is története van.

Amikor a környéken síeltem, feltűnt, hogy nincs patika a kis faluban, pedig nagy szükség lett volna rá, hiszen télen rengeteg turista megfordul itt. A nyitáshoz azonnal megkaptam az engedélyt. Persze nem volt ez teljesen veszélytelen vállalkozás, hiszen bár a síszezonban nagyon sokan töltik St. Antonban a szabadságukat, ám nyáron meglehetősen csendes a vidék.

Mivel mindig is szeretett kísérletezni - eredetileg vegyésznek készült -, a kevésbé forgalmas időszakban a népi gyógymódokat tanulmányozza, töpreng, hogyan ötvözhetné a hagyományt a tudománnyal. Első "gyermeke" egy olyan krém, mely mormotazsírból, árnikakivonatból, a törpefenyő illóolajából és mentolból készül, s ami kiválóan alkalmas arra, hogy az izomlázat, a zúzódásokat, a rándulásokat hatásosan kezelje. A krémet kis tégelyekben kezdik el árulni, s nem sok idő telik el, hálás síelők viszik hírét a Bánó-féle "csodaszernek". A sikeres készítményt hamarosan törzskönyvezik, s beindul - saját alapítású üzemében - a tubusos kiszerelés gyártása is.

És aztán nincs megállás, sorra születnek a természetes hatóanyagú termékek: a körömvirágkrém, az árnika-zselé, a svédkeserű.

Ezekben olyan hatóanyagok vannak, amelyek gyógyító ereje már hosszú évszázadok óta jól ismert. Az eddig nem alkalmazott kombinációk létrehozása, illetve új alapanyagok alkalmazása volt az, amit én újdonságként hozzátettem a régi receptekhez. Ilyen volt pl. az, hogy a körömvirágkrém gyorsan megromló alapanyagát, a disznózsírt növényi olajra cseréltem fel, ami nemcsak tovább tart, hanem a felszívódása is sokkal jobb.

Itthon 1990-ben jelent meg az első Bánó-termék, a svédkeserű, ami óriási sikert aratott. Ám az igazi áttörést a fokhagyma-galagonya-fagyöngy kapszula hozta meg Bánó Józsefnek. Az egyenként is igen eredményes növényi hatóanyagok e termékben egymás hatását erősítve érik el a szívműködést és keringést segítő, a vérnyomást kedvezően befolyásoló hatásukat.

Sorolhatnánk még azokat készítményeket, melyek fontos állomásai az egykori szegedi egyetemista munkásságának. Elmesélhetnénk, hogyan "találódott ki" a zselatin vagy éppen a zöld tea kapszula és azt is megemlíthetnénk, hogy az almaecet jótékony, salaktalanító hatását magába rejtő termék megjelenésekor hogyan tűnt el a boltok polcairól még a folyékony almaecet is. Nagyon jó évet zárt akkor a forgalmazó...

Hogy mi Bánó József sikerének a titka?

Talán legfőképpen az, hogy mindig örömmel dolgoztam, a munkám igazi sikerélményt adott - mondja.

Amikor negyven évvel ezelőtt úgy döntött, nem tér haza, nem tudhatta, mi vár rá. De bátor volt, tele akarattal és kalandvággyal. Bízott magában és a tudásában. Így kezdődött az a történet, ami még korántsem ért véget.

Forrás: - m -

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek