Ha támad a nátha

Ha támad a nátha

Hogyan "fázunk meg"? A betegségért nem elsősorban a hideg, téli időjárás a felelős, hanem szervezetünk rosszabb ellenálló-képessége. Az immunrendszer a nyirkos időben legyengül, s ez bizony kedvez a vírusok elszaporodásának.

A téli hónapok egyébként is "vitaminhiányosak", így aztán nem csoda, ha a villamoson, bevásárlás közben gyorsan és könnyen megfertőződünk. Gyakran már néhány órán belül jelentkeznek a kellemetlen tünetek: fejfájás, torokfájás, rossz közérzet, köhögés. Szervezetünk általában néhány nap alatt legyőzi a náthát, főleg, ha segítünk neki.

A legjobb, ha egy-két napig ágyban tudunk maradni: a pihenés, a nyugalom önmagában is gyógyító. A táplálkozással is támogathatjuk immunrendszerünket: együnk sok gyümölcsöt - a reszelt alma mézzel elkeverve nagyon finom -, zöldséget és savanyú káposztát, ami köztudottan igen gazdag C-vitamin-forrás.

  • Köhögéskor, tüsszentéskor használjunk zsebkendőt.
  • Minden orrfújáskor új papírzsebkendőt vegyünk elő.
  • A szokásosnál gyakrabban mossunk kezet.
  • Többször szellőztessünk.
  • Ha lehet, kerüljük a tömeget!
  • Igyunk sokat - nagyon hasznosak a gyógyteák -, kanalazzunk mézet, s ha a fáj a torkunk - az állott vizes borogatás mellett - nagyon hatékonyak azok a tabletták, melyek elszopogatva védőréteget képeznek a gyulladt területen, egyben fertőtlenítve is azt.
  • Rendkívül jó hatású lehet az inhalálás is. A gyógyszertárakban kapható illóolajak, illetve inhalációs cseppek gyorsan és hatásosan segítenek különböző felső légúti megbetegedések esetén.

     

Belélegezni, letakarni

Melegítsünk vizet, ha kellően forró - de még nem forr - öntsük egy tálba, s csöppentsünk hozzá megfelelő mennyiségű oldatot. Ezután hajoljunk a tál fölé egy nagy törülközőt borítva a fejünkre, és lélegezzük be a gőzt körülbelül 5-10 percig. Fontos, hogy arcunk az inhalálás befejezése után is maradjon betakarva. Szinte azonnal érezni fogjuk a hatást. Naponta többször is inhalálhatunk.

Ha a megfázást magas láz is kíséri, akkor törekedjünk annak csillapítására (hűtőfürdő, borogatás teljes testre, lázcsillapító tabletta), de mindenképpen hívjunk orvost. Gondos odafiggeléssel megelőzhetjük az esetleges másodlagos fertőzések kialakulását.

Mi a különbség?

Megfázás: a láz nem jellemző, esetleg hőemelkedés jelentkezik; torokfájás, tüsszögés, köhögés, enyhe fejfájás, fáradtság

Influenza: magas láz, végtagfájdalom, erős fejfájás, nagyfokú fáradtság, köhögés

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek