Ha pisilned kell, jobban hazudsz

Ha pisilned kell, jobban hazudsz

Sokkal nehezebb leleplezni a hazugságainkat, amikor teli húgyhólyaggal beszélünk - állapították meg kaliforniai CSU kutatói. Iris Blandón-Gitlin és kollégái 22 tanulót kértek meg arra, hogy töltsenek ki egy kérdőívet vitatott társadalmi és morális kérdésekkel kapcsolatban. Ezután meginterjúvolták őket a véleményükről, és arra kérték őket, hogy két, számukra fontos kérdéssel kapcsolatban hazudjanak.

Az interjú előtt 45 perccel - azt állítva, hogy ez teljesen független az egésztől - a csoport felével megitattak 7 deciliter vizet, míg a másik fele csak fél decit kapott.

Akik teli hólyaggal ültek be az interjúra, azoknál sokkal nehezebb volt leleplezni a hazugságot. Kevesebb jelét adták annak, hogy nem mondanak igazat, és sokkal részletesebb válaszokat adtak, mint azok, akik csak egy fél pohár vizet kaptak.

Ha pisilned kell, jobban hazudsz

A kutatás egy korábbi munkára épít, ebben Mirjam Tuk az Imperial College London kutatója állapította meg, hogy a vizelni akaró emberek könnyebben ellenállnak a rövid távú impulzusoknak, és olyan döntéseket hoznak, hogy hosszabb távon nagyobb jutalomban részesüljenek.

Az igazmondás természetes ösztön, és amikor hazudunk, ezt tudatosan meg kell akadályozni. Blandón-Gitlin tulajdonképpen arra volt kíváncsi, hogy ez mennyire függ össze a vizelés tudatos visszatartásával. Két különböző dologról van szó, de az agyunkban ugyanott zajlik le a folyamat - állapította meg a kutató. Azt megállapíthatjuk a kutatómunka alapján, hogy a vizeletszabályozásunk hatással van az emberi viselkedésre.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek
Pirula Trend