Ha nyúz a csúz - Mindent a gerincsérvről

Ha nyúz a csúz - Mindent a gerincsérvről

Ez a cikk több mint 200 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tíz emberből nyolc biztosan tapasztal életében legalább egyszer derékfájdalmat, de ennek okozója csak ritkán egy valós gerincsérv. Az előboltosuló porckorong nyomja az idegeket, emiatt alakul ki a végtagokba kisugárzó éles fájdalom. Dr. Elek Emil ortopéd szakorvost, gerincspecialistát kérdeztük a kezelési lehetőségekről.

Testünk tartóoszlopa egy csigolyákból álló szerv, a gerinc.. Az egymás fölött elhelyezkedő csigolyák közepén fut a gerinccsatorna, amelyben a gerincvelő található. A csigolyák között fekszenek a porckorongok, melyek feladata, hogy járás közben csillapítsák a rezgéseket. Anyaguk rugalmas, egy keményebb külső részből és egy nagy folyadéktartalmú, kocsonyás magból állnak. Ha a kemény külső gyűrű elkopik, esetleg át is szakad, akkor a középen található anyag a gerinccsatorna felé türemkedik és ingerelni, sérteni kezdi a gerincben húzódó idegeket. Ez a kellemetlen, esetenként elviselhetetlen fájdalommal járó betegség a gerincsérv, más néven porckorongsérv.

Miért és hol alakul ki a gerincsérv?

Hirtelen létrejövő lágy sérvként, vagy korral járó porckorong-kopás miatt is kialakulhat a gerincsérv, amely mai tudásunk szerint szinte minden életkorban előfordulhat. A porckorongok kopása (degenerációja) természetes folyamat, a porcok viszonylag korán, már 20-as éveink végén testünk minden részén elkezdenek kiszáradni, vizet veszíteni, rugalmatlanná válni. Ez az állapot az öregedéssel fokozódik, míg a kevésbé ellenálló porckorongok a külső hatásokkal szemben könnyen sérülékennyé válnak. Akár megerőltetés, akár egy hirtelen mozdulat hatására a porckorongok külső, egykor kemény gyűrűje átszakadhat, a belső kocsonyás anyag pedig előtüremkedhet. Fokozottan veszélyeztetettek a túlsúlyos emberek, hiszen gerincükre nagyobb súly nehezedik.

A gerinc bármely szakaszán létrejöhet a sérv, így ismerünk nyaki, a háti szakaszt érintő és ágyéki gerincsérvet is. Utóbbit isiásznak is nevezzük, mert az ágyéki szakaszon kilépő idegtörzset, a nervus ischiadicust t zavarja. Az alsó-(ágyéki) gerincszakasz, azon belül az alsó két mozgó szelvény, és az azok működésében résztvevő porckorongok az álló testhelyzet miatt a legveszélyeztetettebbek, ezért ez a probléma a leggyakoribb. Ahogy haladunk felfelé, az előfordulási arány csökken. A háti (thoracalis) szakaszon jóval kisebb számban találkozunk a betegséggel. Idősebb korban a nyaki gerincszakaszon is kialakulhat a betegség, ezzel is igazolva, hogy alapvetően a porcszövet, azaz porckorongok degeneratív folyamata tehető felelőssé a sérv kialakulásában.

Végtagba sugárzó fájdalom

A porckorongsérv akkor okoz tüneteket, ha sérti az ideggyököt. Nem minden esetben jelentkezik ugyanott, több helyen keletkezhet éles, heves fájdalom, attól függően, hogy a gerinc melyik szakaszát érinti a betegség. A nyaki gerincsérv a felső végtagokba, a karokba sugárzó fájdalommal jelentkezik, az ágyéki gerincsérv (isiász) pedig az alsó végtagokat érinti. Lefutása jellemzően a derék, farpofa alsó része, a comb hátsó fele, a térd külső oldala, végül a külső boka, ám nem mindenkinél éri el a végtag alsó részét, enyhébb esetekben a fájdalom a felső részeknél megszűnik. A kellemetlen érzés provokációra, például nyomásra vagy tüsszentésre, köhögésre erősödhet.

Ha nyúz a csúz - Mindent a gerincsérvről

A gerincsérv tünetei

 • kényszertartás
 • erős derékfájdalom,
 • éles fájdalom a végtag(ok)ban
 • a fájdalom csíkszerű lefutása a végtag(ok)ban
 • esetenként érzészavar
 • olykor az alsó végtag izomgyengülése
 • fájdalom erősödése provokációra (tüsszentésre, köhögésre)
 • fájdalom csökkenése fekve, felhúzott térddel és behajlított csípővel
 • ritkán széklet- és vizeletürítési problémák

Nem minden derékfájás gerincsérv

Tíz emberből nyolc tapasztal élete során komoly derékfájdalmat, de ezek hátterében nem minden esetben áll gerincsérv. A diagnózis felállítása általában röntgenfelvétellel kezdődik, amelyen egyértelműen látszik a porckorong megváltozott formája. Ezután a reumatológus, ortopéd sebész vagy idegsebész CT vagy MR vizsgálatot rendel, ennek birtokában hozható meg a pontos diagnózis, és határozható meg a kezelés. Az esetek kevesebb mint 10 százalékában kerül sor műtétre, általában konzervatív kezeléssel karban tartható a betegség.

Konzervatív kezelés

A tünetek konzervatív kezeléssel jól befolyásolhatók. Tudni kell, hogy a kialakult állapotért, azaz a fájdalmakért több tényező tehető felelőssé. Ilyen a sérvesedést kísérő összetett gyulladásos reakció, mely nem csak a csontos-porcos részeket érintheti, hanem az itt kilépő idegeket is. A szalagok, a környező izmok állapota ugyancsak nem mellékes a fájdalmak kialakulásában. A túlfeszült, görcsös állapotban lévő szalagok, de még inkább a támasztó izomzat is komoly fájdalmakat generálhat. A gerincsérv diagnózisa után pihenés javallott, melyet gyógyszeres kezelés egészít ki. Néhány napon át kemény felületen érdemes feküdni, majd meg kell kezdeni az óvatos mozgást. A legtöbb esetben nem ír fel az orvos szteroid gyulladáscsökkentőket, a fájdalom 7-10 nap alatt csökken. Csak ezután szabad elkezdeni a gerinctornát gyógytornász segítségével. Amennyiben a fájdalom otthon nem enyhíthető, a kórházban intravénás infúzióval kap a beteg fájdalomcsillapítót és gyulladáscsökkentőt, ezek a szerek szinte minden esetben tartalmaznak szteroidot. A gerinc mellé és a gerinccsatornába adott epidurális injekciók is hatásosak lehetnek, 5-7 nap elteltével a fájdalomnak enyhülnie kell. Amint a beteg képes mozogni, a kórházi kezelés után szintén javallott a gerinctorna. A fizikoterápia, illetve a hidrokezelések a hosszú távú kezelésben kapnak szerepet. Magát az alapbetegséget szinte lehetetlen visszafordítani, a kérdés, hogy a tünetmentességet tekinthetjük e gyógyulásnak.

A gerincsérv műtétje

Ha a heves fájdalom a gyógyszeres kezelés ellenére 4-6 hét alatt sem múlik el,, esetleg neurológiai tünetek is fellépnek, szükségessé válhat a műtét. Nehezebb a döntés akkor, ha ilyenek nincsenek, de a beteg terhelhetősége, munkavégző képessége a nem csillapodó fájdalmak miatt nem áll helyre. A sérv helye és mérete alapján határozza meg az orvos, hogy milyen műtéti technika szükséges. Ha csak a porckorong sérvesedése miatt létrejött gerinccsatorna-szűkületet oldják meg, akkor a sérvesedést okozó rendellenes elhelyezkedésű porckorong darabkát távolítják el. Ezáltal az ideggyök felszabadul, a fájdalmak a műtét után azonnal megszűnnek, a beteg néhány nap alatt talpra áll és elhagyhatja a kórházat. Ha a sérvesedés miatt egy vagy több gerincszelvényt meg is kell erősíteni, akkor általában az adott szegmentumban a teljes porckorongot el kell távolítani, helyére többnyire a stabilitást segítő csont kerül, illetve fémanyagok is beültethetők, melyek a stabilizácót segítik. Ma számos merev és félmerev stabilizáló rendszer létezik, melynek kiválasztása szigorú gerincsebészi tervezést igényel. Az operáció után általában 6 hétig kímélni kell a gerincet, de a folyamatos fekvés nem javallott, a kórházban megtanult gyógytorna és óvatos séta szükséges a gyógyuláshoz. A műtétet követő 3-4 hét elteltével akár az úszás is megengedett, de ügyelni kell a fokozatosságra, hogy a gerinc ne kapjon túl nagy terhelést.

A gerincsérv megelőzése

 • helyes testtartás (ékpárna, ülőlabda használata az irodában)
 • rendszeres hátizomerősítő mozgás, lehetőleg gerinctorna, úszás, jóga
 • elégséges folyadékfogyasztás
 • túlsúly leadása
 • guggolva emelés (ne hajlított gerinccel)
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek