Ha nyúz a csúz - Mindent a gerincsérvről

Ha nyúz a csúz - Mindent a gerincsérvről

Tíz emberből nyolc biztosan tapasztal életében legalább egyszer derékfájdalmat, de ennek okozója csak ritkán egy valós gerincsérv. Az előboltosuló porckorong nyomja az idegeket, emiatt alakul ki a végtagokba kisugárzó éles fájdalom. Dr. Elek Emil ortopéd szakorvost, gerincspecialistát kérdeztük a kezelési lehetőségekről.

Testünk tartóoszlopa egy csigolyákból álló szerv, a gerinc.. Az egymás fölött elhelyezkedő csigolyák közepén fut a gerinccsatorna, amelyben a gerincvelő található. A csigolyák között fekszenek a porckorongok, melyek feladata, hogy járás közben csillapítsák a rezgéseket. Anyaguk rugalmas, egy keményebb külső részből és egy nagy folyadéktartalmú, kocsonyás magból állnak. Ha a kemény külső gyűrű elkopik, esetleg át is szakad, akkor a középen található anyag a gerinccsatorna felé türemkedik és ingerelni, sérteni kezdi a gerincben húzódó idegeket. Ez a kellemetlen, esetenként elviselhetetlen fájdalommal járó betegség a gerincsérv, más néven porckorongsérv.

Miért és hol alakul ki a gerincsérv?

Hirtelen létrejövő lágy sérvként, vagy korral járó porckorong-kopás miatt is kialakulhat a gerincsérv, amely mai tudásunk szerint szinte minden életkorban előfordulhat. A porckorongok kopása (degenerációja) természetes folyamat, a porcok viszonylag korán, már 20-as éveink végén testünk minden részén elkezdenek kiszáradni, vizet veszíteni, rugalmatlanná válni. Ez az állapot az öregedéssel fokozódik, míg a kevésbé ellenálló porckorongok a külső hatásokkal szemben könnyen sérülékennyé válnak. Akár megerőltetés, akár egy hirtelen mozdulat hatására a porckorongok külső, egykor kemény gyűrűje átszakadhat, a belső kocsonyás anyag pedig előtüremkedhet. Fokozottan veszélyeztetettek a túlsúlyos emberek, hiszen gerincükre nagyobb súly nehezedik.

A gerinc bármely szakaszán létrejöhet a sérv, így ismerünk nyaki, a háti szakaszt érintő és ágyéki gerincsérvet is. Utóbbit isiásznak is nevezzük, mert az ágyéki szakaszon kilépő idegtörzset, a nervus ischiadicust t zavarja. Az alsó-(ágyéki) gerincszakasz, azon belül az alsó két mozgó szelvény, és az azok működésében résztvevő porckorongok az álló testhelyzet miatt a legveszélyeztetettebbek, ezért ez a probléma a leggyakoribb. Ahogy haladunk felfelé, az előfordulási arány csökken. A háti (thoracalis) szakaszon jóval kisebb számban találkozunk a betegséggel. Idősebb korban a nyaki gerincszakaszon is kialakulhat a betegség, ezzel is igazolva, hogy alapvetően a porcszövet, azaz porckorongok degeneratív folyamata tehető felelőssé a sérv kialakulásában.

Végtagba sugárzó fájdalom

A porckorongsérv akkor okoz tüneteket, ha sérti az ideggyököt. Nem minden esetben jelentkezik ugyanott, több helyen keletkezhet éles, heves fájdalom, attól függően, hogy a gerinc melyik szakaszát érinti a betegség. A nyaki gerincsérv a felső végtagokba, a karokba sugárzó fájdalommal jelentkezik, az ágyéki gerincsérv (isiász) pedig az alsó végtagokat érinti. Lefutása jellemzően a derék, farpofa alsó része, a comb hátsó fele, a térd külső oldala, végül a külső boka, ám nem mindenkinél éri el a végtag alsó részét, enyhébb esetekben a fájdalom a felső részeknél megszűnik. A kellemetlen érzés provokációra, például nyomásra vagy tüsszentésre, köhögésre erősödhet.

Ha nyúz a csúz - Mindent a gerincsérvről

A gerincsérv tünetei

 • kényszertartás
 • erős derékfájdalom,
 • éles fájdalom a végtag(ok)ban
 • a fájdalom csíkszerű lefutása a végtag(ok)ban
 • esetenként érzészavar
 • olykor az alsó végtag izomgyengülése
 • fájdalom erősödése provokációra (tüsszentésre, köhögésre)
 • fájdalom csökkenése fekve, felhúzott térddel és behajlított csípővel
 • ritkán széklet- és vizeletürítési problémák

Nem minden derékfájás gerincsérv

Tíz emberből nyolc tapasztal élete során komoly derékfájdalmat, de ezek hátterében nem minden esetben áll gerincsérv. A diagnózis felállítása általában röntgenfelvétellel kezdődik, amelyen egyértelműen látszik a porckorong megváltozott formája. Ezután a reumatológus, ortopéd sebész vagy idegsebész CT vagy MR vizsgálatot rendel, ennek birtokában hozható meg a pontos diagnózis, és határozható meg a kezelés. Az esetek kevesebb mint 10 százalékában kerül sor műtétre, általában konzervatív kezeléssel karban tartható a betegség.

Konzervatív kezelés

A tünetek konzervatív kezeléssel jól befolyásolhatók. Tudni kell, hogy a kialakult állapotért, azaz a fájdalmakért több tényező tehető felelőssé. Ilyen a sérvesedést kísérő összetett gyulladásos reakció, mely nem csak a csontos-porcos részeket érintheti, hanem az itt kilépő idegeket is. A szalagok, a környező izmok állapota ugyancsak nem mellékes a fájdalmak kialakulásában. A túlfeszült, görcsös állapotban lévő szalagok, de még inkább a támasztó izomzat is komoly fájdalmakat generálhat. A gerincsérv diagnózisa után pihenés javallott, melyet gyógyszeres kezelés egészít ki. Néhány napon át kemény felületen érdemes feküdni, majd meg kell kezdeni az óvatos mozgást. A legtöbb esetben nem ír fel az orvos szteroid gyulladáscsökkentőket, a fájdalom 7-10 nap alatt csökken. Csak ezután szabad elkezdeni a gerinctornát gyógytornász segítségével. Amennyiben a fájdalom otthon nem enyhíthető, a kórházban intravénás infúzióval kap a beteg fájdalomcsillapítót és gyulladáscsökkentőt, ezek a szerek szinte minden esetben tartalmaznak szteroidot. A gerinc mellé és a gerinccsatornába adott epidurális injekciók is hatásosak lehetnek, 5-7 nap elteltével a fájdalomnak enyhülnie kell. Amint a beteg képes mozogni, a kórházi kezelés után szintén javallott a gerinctorna. A fizikoterápia, illetve a hidrokezelések a hosszú távú kezelésben kapnak szerepet. Magát az alapbetegséget szinte lehetetlen visszafordítani, a kérdés, hogy a tünetmentességet tekinthetjük e gyógyulásnak.

A gerincsérv műtétje

Ha a heves fájdalom a gyógyszeres kezelés ellenére 4-6 hét alatt sem múlik el,, esetleg neurológiai tünetek is fellépnek, szükségessé válhat a műtét. Nehezebb a döntés akkor, ha ilyenek nincsenek, de a beteg terhelhetősége, munkavégző képessége a nem csillapodó fájdalmak miatt nem áll helyre. A sérv helye és mérete alapján határozza meg az orvos, hogy milyen műtéti technika szükséges. Ha csak a porckorong sérvesedése miatt létrejött gerinccsatorna-szűkületet oldják meg, akkor a sérvesedést okozó rendellenes elhelyezkedésű porckorong darabkát távolítják el. Ezáltal az ideggyök felszabadul, a fájdalmak a műtét után azonnal megszűnnek, a beteg néhány nap alatt talpra áll és elhagyhatja a kórházat. Ha a sérvesedés miatt egy vagy több gerincszelvényt meg is kell erősíteni, akkor általában az adott szegmentumban a teljes porckorongot el kell távolítani, helyére többnyire a stabilitást segítő csont kerül, illetve fémanyagok is beültethetők, melyek a stabilizácót segítik. Ma számos merev és félmerev stabilizáló rendszer létezik, melynek kiválasztása szigorú gerincsebészi tervezést igényel. Az operáció után általában 6 hétig kímélni kell a gerincet, de a folyamatos fekvés nem javallott, a kórházban megtanult gyógytorna és óvatos séta szükséges a gyógyuláshoz. A műtétet követő 3-4 hét elteltével akár az úszás is megengedett, de ügyelni kell a fokozatosságra, hogy a gerinc ne kapjon túl nagy terhelést.

A gerincsérv megelőzése

 • helyes testtartás (ékpárna, ülőlabda használata az irodában)
 • rendszeres hátizomerősítő mozgás, lehetőleg gerinctorna, úszás, jóga
 • elégséges folyadékfogyasztás
 • túlsúly leadása
 • guggolva emelés (ne hajlított gerinccel)
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek