Ha felmegy a pumpa

A magas vérnyomás veszélyes. Különösen akkor, ha az évek során fokozatosan emelkedik meg, anélkül, hogy észrevennénk. A hipertóniáról és a teendőkről dr. Kovács Eszter háziorvossal beszélgettünk.

Az, hogy mi számít magas vérnyomásnak, orvosi megállapodás kérdése. A konszenzuson alapuló érték arra szolgál, hogy megmutassa, mi az, ami felett már feltétlenül indokolt foglalkozni a jelenséggel. Ez az érték két számot foglal magában: a szisztolés és a diasztolés értéket, amelyek az artériás rendszerben uralkodó nyomásviszonyokról tájékoztatnak.

A határérték jelenleg – egy átlagos egészségi állapotú felnőtt esetén – 140/90 Hgmm. Súlyos cukor- vagy vesebetegség esetén azonban még tovább, 130/80 Hgmm alá kell csökkenteni a vérnyomást. Idősek, különösen 80 év felettiek tekintetében azonban az orvosi szakma az utóbbi időben megengedőbbé vált, hiszen esetükben a túl alacsony vérnyomás nagyobb veszélyeket rejthet. Náluk a 160/90 Hmm-es vérnyomás is elfogadható.

Miért veszélyes?

A magas vérnyomás több formában jelentkezhet.

A betegek általában a hirtelen vérnyomáskiugrásra figyelnek fel, amelyre lüktető fejfájás, kipirulás, szédülés és látászavar lehet az intő jel. Figyelem! Egy extrém vérnyomáskiugrás könnyen eredményezhet stroke-ot!
Ám az is előfordulhat, hogy a magas vérnyomás nem is okoz panaszt, mert az évek során fokozatosan emelkedett meg, és a szervezet megszokta. Ez azért baj, mert a tartósan magas vérnyomás komoly, hosszú távú következményekkel jár: tönkremehet az érrendszer, jelentősen megnő az egyéb szív- és érrendszeri betegségek rizikója, nagyobb az esély a vesebetegségekre.

Ezért van szükség a magasvérnyomás-betegség szűrésére! Egy egészséges embernek is évente egyszer tanácsos megmér(et)nie a vérnyomását.

A gyógyszeres kezelés

A magasvérnyomás-betegség (hipertónia) egy olyan krónikus betegség, amely alapvetően nem gyógyítható. Nem gyógyítható, de kezelhető! – hangsúlyozza a családorvos. – A vérnyomás határérték alatt tartásával a beteg életkilátásai ugyanolyanok, mint egy normális vérnyomással bíró emberéi. A mai gyógyszerekkel jól be lehet állítani a vérnyomást, ám fontos tudni, hogy ha ezeket elhagyjuk, akkor a magas vérnyomás visszatér.

Ha felmegy a pumpa

– A vérnyomást csak lassan, fokozatosan szabad csökkenteni! – figyelmeztet dr. Kovács Eszter. – Ha például extrém kiugrást, mondjuk, 200 Hgmm feletti értéket mérünk, nem szabad hirtelen sokat (70-80 Hgmm-t) csökkenteni a szisztolés értéken, mert ez akár agylágyuláshoz is vezethet! Már az is jó eredmény, ha némileg (20-30 Hgmm-nyit) csökkenteni tudjuk a vérnyomást. Sokan tartanak otthon vérnyomáscsökkentő tablettát: legyünk óvatosak, ne szedjük be felelőtlenül, inkább kérjünk tanácsot háziorvosunktól, amit akár telefonon is megtehetünk!

Az életmód is számít?

Szakértőnk szerint a jelenleg elérhető kitűnő gyógyszerek ellenére a magas vérnyomás kezelésében első helyen mégsem a gyógyszeres terápia, hanem az életmódváltás áll! A megfelelő testmozgás, a súlycsökkenés, a só- és koleszterinszegény étrendre való áttérés, a dohányzás abbahagyása mind-mind mérsékeli a magas vérnyomást, illetve csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Ám minderről sajnos hajlamosak vagyunk elfelejtkezni. A betegek együttműködése sem mindig megfelelő. Vajon mi a könnyebb? Letenni a cigarettát, lefogyni húsz kilót, minimalizálni az alkoholfogyasztásunkat, jelentősen csökkenteni étrendünkben a sót, hetente többször fárasztó testmozgást végezni, vagy egyszerűen csak bevenni naponta egy tablettát?
Jó tudni, hogy ha gyógyszeres kezelés indul, az életmódváltásnak akkor is nagy szerepe lehet: könnyebb lesz beállítani a gyógyszerelést, a szükséges készítmények száma és adagolása is csökkenhet.

A szakszerű mérés

Tévhit, hogy a vérnyomásmérés egyszerű dolog: komoly módszertani szabályok és eszközigény kapcsolódik hozzá. Ezért is jó, ha a háziorvosi rendelőben végzik el. (Hivatalosan minden orvos-beteg találkozásnál meg kell történnie!) Igaz, sokan fehérköpeny-hipertóniától szenvednek: ők már attól is izgulnak, hogy be kell lépniük a rendelőbe. Az ő vérnyomásuk ilyenkor mindig magasabb! Ezért talán jobb, ha a vérnyomásmérést nem az orvos, hanem az asszisztens végzi.

Az is komoly segítséget jelent, ha a beteg egy megfelelő készüléket beszerezve, helyesen, rendszeresen mérni tudja a vérnyomását otthon is. Hiszen – a fentiek ellenére – mégiscsak az az „igazi” vérnyomás, amit a beteg a saját környezetében, az orvostól távol, a napközbeni teendők közepette mér. Ezért is alkalmazzák gyanús esetekben a 24 órás (Holter-) monitorozást. A testre szerelt készülék nem csupán méri, de regisztrálja is a vérnyomásértékeket, amelyeket másnap a szakorvos elemez.

– Fontos tudni, hogy a vérnyomás akár percről percre is változhat! – mondja dr. Kovács Eszter. – Számos tényező befolyásolhatja: például ha éppen a mérés előtt szívtunk el egy cigarettát, ha rohantunk a busz után, vagy kissé idegesek vagyunk, magasabb értéket kaphatunk. Ezért egyetlen mérés eredményéből soha nem szabad messzemenő következtetéseket levonni!

Orvosi szempontból csak akkor hiteles a vérnyomásmérés,

 • ha páciens előtte legalább 5 percet nyugalomban, ülve töltött;
 • ha a mérést a szívvel egy magasságban tartott, behajlított karon végezzük;
 • ha a megfelelően széles mandzsettát a felkar közepére helyezzük!

Vérnyomásmérő otthon

 • Akkor vegyünk készüléket otthonra, amikor először észleljük, hogy gond lehet a vérnyomásunkkal.
 • A készüléket gyógyszertárban vagy orvosiműszer-boltban vásároljuk!
 • Válasszunk automata, felkarra helyezhető, digitális szerkezetet!
 • Figyeljünk arra, hogy a mandzsetta elég széles legyen!
 • Ne sajnáljuk a pénzt egy jó minőségű készülékre.
 • Eleinte naponta egyszer vagy kétszer végezzünk mérést, később ritkábban is elég.
 • Ne lepődjünk meg: a vérnyomás jelentős napszaki ingadozást mutat, általában a kora reggeli órákban a legmagasabb.
 • Vezessünk vérnyomásnaplót – a rendelőben nagyon hasznos lesz.
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek