Ha fáj a torok 1. - Torokgyulladás

Ha fáj a torok 1. - Torokgyulladás

A torokfájás az egyik leggyakoribb oka annak, ha orvoshoz fordulunk. Mindannyian ismerjük az égő, kaparó, szúró érzést, amelynek hátterében sokféle ok állhat. Leggyakrabban torokgyulladást jelez, amiről dr. Lengyel Csongor fül-orr-gégész adjunktussal beszélgettünk.

Amit köznapian toroknak hívunk, azt az orvosi nyelv másképp nevezi: szájgaratnak, amit felülről az orrgarat határol, alul pedig az algaratban folytatódik. A szájgarat vagy röviden garat nyitott a szájüreg felé. A garat belső felszínét nyálkahártya borítja.

Miért gyullad be?

A torok és környéke immunbástyák valóságos hálózatát tartalmazza. Gondoljunk csak az orrmandulára, a szájpadi mandulára és a nyaki nyirokcsomókra! Az orron és a szájon át bejutó kórokozók vagy irritáló tényezők itt találkoznak először a szervezetünk immunrendszerével, amely védekezésbe lép ellenük. Ennek jele a gyulladás, amelynek egyik legjellegzetesebb tünete a torokfájás. Ezenkívül jellemző lehet még a torok pirossága, a gombócérzés a torokban, a nyelési nehezítettség, a rekedtség vagy kaparó érzés, az étvágytalanság és az állkapocs alatti nyirokcsomók duzzanata.

Ha fáj a torok 1. - Torokgyulladás

A torokgyulladás (vagy szakszerűbben: garatgyulladás) hátterében leggyakrabban felső légúti fertőzések állnak, amelyekért vírusok, baktériumok vagy (ritkán) gombák tehetők felelőssé. A betegség általában egy hét vagy legfeljebb  tíz nap alatt lezajlik.

Vírusos torokgyulladás

A torokgyulladások túlnyomó többségét vírusok okozzák, például náthavírusok (több száz fajtájuk van) vagy influenzavírusok (néhány típusuk ismert).

A beteg fő panasza a torokfájdalom, amely nyeléskor a fülbe sugározhat. A gyulladást általában orrfolyás, rekedtség és köhögés is kíséri.

Amikor az orvos belenéz a torokba, feltűnő annak mélyvörös színe, a szájpadláson pedig bizonyos esetekben kis, piros foltok, bevérzések vagy hólyagocskák jelennek meg.

Nagyon fontos: vírusos eredetű torokgyulladás esetében nem indokolt az antibiotikus kezelés! A terápia csupán tüneti.

Bakteriális torokgyulladás

A baktériumok ritkábban okoznak garatgyulladást, mint a vírusok. A baktériumok közül is a leggyakoribbak a Streptococcusok, de jelenlétük igazolásához kevés a hagyományos vizsgálat. Először is a torok alapos megtekintéséhez gégetükör vagy endoszkóp szükséges, hogy a fül-orr-gégész egészen mélyen beláthasson a torokba. A legbiztosabb eredményt azonban az hozza, ha kenetvétel is történik. Ez különösen akkor indokolt, ha például egy gyermek többszöri antibiotikum-kúra után sem gyógyul, és ismételten belázasodik. A kezelés megválasztásához nagyon fontos tudni, hogy pontosan milyen kórokozó áll a háttérben. Ilyenkor az orvos egy steril vattapálcika segítségével mintát vesz a hátulsó garatfalról, amelyet elemzés céljából a mikrobiológiai laborba küld.

Ha fáj a torok 1. - Torokgyulladás

Ha bebizonyosodik a bakteriális fertőzés, és kiderül, hogy pontosan melyik baktérium a felelős, akkor az orvos felírja a megfelelő antibiotikumot, amelyet a megfelelő dózisban, a megfelelő ideig kell szedni!

Szövődmények

 • Gégegyulladás jele lehet: rekedtség, a hang teljes elvesztése, kaparó érzés a torokban, folytonos torokköszörülés, száraz köhögés, nyelési fájdalom, idegentestérzés.
 • Hörgőgyulladásra utalhat: általános elgyengülés, elesettség, láz, egyre erősebb, száraz köhögés, amely pár napon belül megváltozik, légzés közben érzékelhető zörejek.
 • Légcsőgyulladást jelezhet: száraz, kínzó, ugatásra emlékeztető köhögés, a szegycsont mögött érzett fájdalom.
 • Mandulagyulladást jelenthet: hirtelen kezdődő magas láz, megváltozott hang, gombócérzés, nyelési fájdalom.

Ha ezekre a tünetekre figyelünk fel, azonnal forduljunk orvoshoz, hogy elkerüljük a további szövődményeket!

Ha komolyabb a baj

Ha a torokfájás vagy a rekedtség már több mint három hete tart és nem múlik, fontos, hogy a háziorvos vagy a fül-orr-gégész kizárja a rosszindulatú fej-nyaki daganat lehetőségét. Figyelmeztető jel lehet a fülbe sugárzó nyelési fájdalom, a testsúlycsökkenés, a garat vagy az orr vérzése, a vérköpés, a tartós rekedtség, a nyelési akadály vagy a fájdalmatlan nyaki csomó megjelenése.

Hogyan enyhítsük a torokfájást?

 • Pihenjünk sokat!
 • Fogyasszunk sok – lehetőleg meleg – folyadékot (így a nyálkahártya nem szárad ki)! Kerüljük azonban a szénsavas italokat!
 • Használjunk párásító készüléket: nedvesen tartja a garat nyálkahártyáját!
 • Gargalizáljunk sós vízzel! (Ez szintén segít megőrizni a torok nedvességét.)
 • Tartsuk melegen a torkunkat!
 • Fájdalomcsillapítókat is alkalmazhatunk: ezek többsége a gyulladást és az esetleges lázat is csökkenti.
 • A patikákban kaphatunk torokfertőtlenítő spray-ket vagy szopogatós tablettákat is!
 • Kerüljük a dohányzást, az alkoholt és a csípős ételeket, ezek ugyanis irritálhatják az érzékeny nyálkahártyát!
 • Forduljunk a természet patikájához: együnk mézet, igyunk zsályateát, próbáljuk ki a fokhagymakúrát!

A www.egeszsegtukor.hu oldalon kérdezhet is szakértőnktől.Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek