Győzzük le a nikotinéhséget!

Győzzük le a nikotinéhséget!

Ha letesszük a cigarettát, jelentősen csökkentjük számos betegség előfordulását, és a környezetünket is megkíméljük a füsttől. Jelenleg a magyarok 30,5%-a, 2,4 millió ember dohányzik. Ez azt is jelenti, hogy többet füstölünk az európai uniós átlagnál, ami 27%. Pedig tíz emberből kilencnek nem kellene meghalnia, ha letenné a cigarettát!

A dohányzás káros hatásaival mindenki tisztában van, még a dohányosok is. Mégsem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a következő betegségek leggyakoribb előfordulásáért a káros füstölés tehető felelőssé: szívizominfarktus, agyvérzés, alsóvégtagi érszűkület, tüdőrák, szájüregi és ajakrák, emlőrák, veserák, petefészek- és prosztatarák, hörgőgyulladás. A dohányzás hátráltathatja a fogamzást, impotenciát okozhat, szerepet játszhat az időskori vakság kialakulásában és a csontritkulás egyik rizikófaktora.

Megdöbbentő adatok

A világon minden tizedik másodpercben, Magyarországon pedig minden huszadik percben meghal valaki egy olyan betegség következtében, amely összefüggésbe hozható a dohányzással! Évente a világon csaknem ötmillió, hazánkban pedig mintegy 28 ezer haláleset írható egyértelműen a dohányzás számlájára. Becsült adatok alapján az érintettek 8-10 százaléka, azaz évente több mint 2300 személy a passzív dohányzás miatt veszíti életét!

A dohányzás a tüdőrák okozta halálozás 90-95 százalékáért, az összes rák okozta halálozás 30-35 százalékáért, az idült légúti betegségek okozta halálozás 80-85 százalékáért és a szív- és érrendszeri halálozás 20-25 százalékáért tehető felelőssé.

Sajnos úgy tűnik, egyelőre nem számolhatunk a dohányzás visszaszorulásával, sőt akár további terjedésére is készülni kell, hiszen közelmúltbeli felmérések szerint a 16-18 éves középiskolás tanulók több mint harmada heti rendszerességgel dohányzik - egy részük nagy valószínűséggel máris napi dohányosnak tekinthető.

Füstbe megy

Tudjuk-e pontosan, mit is tartalmaz a cigaretta és a cigarettafüst? Az égő cigarettában mintegy négyezerféle vegyület keletkezik. A bűzrudacska tartalmaz többek között vizet, nikotint, kátrányt, fémionokat és radioaktív összetevőket, míg a dohányfüstben egyebek mellett szén-monoxid, szén-dioxid, ammónia, hidrogén-cianid és kénhidrogén található. Főfüstnek nevezzük a cigaretta szívásakor beszippantott füstöt, míg mellékfüstnek hívjuk a két szippantás között keletkező és közvetlenül a levegőbe kerülő füstöt. Jó tudni, hogy a kétféle füst összetevői azonosak, tehát hatásuk is hasonló. Sőt, egyes adatok szerint a mellékfüst még nagyobb mennyiségben tartalmaz mérgező és rákkeltő anyagokat! Kerüljük tehát a passzív dohányzást, és másokat se kényszerítsünk a mi cigarettánk füstjének beszívására!

Legyőzni a nikotinéhséget

Leszokni sajnos nem könnyű.

Egy ideig nikotinmegvonási tünetekkel kell megküzdenünk. Ez a nikotinfüggőség miatt van, amely a dohányos szervezetében alakul ki. (A nikotin ördögi körbe hajt: eleinte nyugtató, stresszoldó hatását ismerjük, később viszont már hiányzik, és épp azért leszünk nyugtalanok, mert nem jutunk hozzá. Tehát rágyújtunk...) A leggyakoribb elvonási tünetek a következők: feszültség, nyugtalanság, türelmetlenség, idegesség, a koncentrálóképesség romlása, fejfájás, alvászavar, gyomor-bélrendszeri panaszok. Ezek néhány héttől néhány hónapig is tarthatnak, jelentkezésük hullámzó is lehet, ám fokozatosan enyhülnek.

A nikotinéhség különböző nikotinpótlókkal enyhíthető, amelyek nem a légzőszerven keresztül, hanem a bőrön vagy a szájnyálkahártyán át juttatnak nikotint a szervezetbe. Ezek nem okoznak kellemes érzést, mint korábban a rágyújtás. A cigarettáénál kisebb nikotinszintet biztosítanak, amely azonban nem esik a kritikus szint alá, kiküszöbölve így a megvonási tüneteket. Így "pusztán" a rossz szokás abbahagyására lehet koncentrálni.

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek