Gyorsan öregedő artériák

Gyorsan öregedő artériák

Köztudott, hogy a dohányzás káros a szívnek és szervezetünk más részeinek is. Kutatók megfigyelték, hogy a folyamatos dohányzás az artériák fokozatos meszesedését okozza. Japán tudósok szerint a dohányzók artériái kétszer olyan gyorsan meszesednek. Meszesedett artériák hajlamosak elzáródni, mely szívrohamhoz, stroke-hoz és más problémákhoz vezethet.

A Tokiói Orvosi Egyetem kutatói megmérték a kar-boka pulzushullám sebességét, vagyis azt a sebességet, amellyel a szív által kipumpált vér eléri a felkar és a boka artériáit. A vér lassabban halad a meszesebb artériákban, így a nagyobb időkülönbség meszesebb véredényeket jelent. Több, mint 2000 japán felnőtt megfigyelése alapján a kutatók azt találták, hogy a tanulmány 5-6 éve alatt a sebesség évenkénti változása a dohányosoknál nagyobb volt.

A Journal of the American College of Cardiology folyóiratban április 26-án megjelent, a Tokiói és a Texasi Egyetem kutatócsapata által közzétett beszámoló szerint a dohányosok nagy és közepes méretű artériái kétszer gyorsabban meszesednek el, mint a nem dohányzókéi. Az elzáródás mértékét évenkénti mérésekkel követték nyomon.

Dr. David Vorchheimer, a Mount Sinai Egészségügyi Központ professzora szerint ez az eredmény további indokot ad a dohányzásról való leszokás melletti érvekhez. "Az egyik kihívás, amivel az orvosoknak szembe kell nézniük, az a leszokás melletti érvelés. A betegek gyakran mondják, hogy évek óta dohányoznak, mégsem történt velük semmi. De a tanulmány hangsúlyozza, hogy a károsodás fokozatosan növekszik. Attól, hogy most nincs bajunk, nem jelenti azt, hogy örökre megúsztuk. Az artériák elzáródása az egyik legkorábban jelentkező és legkényesebb változás. Leszokás után javulhat az állapot."

A tanulmány vizsgálta a dohányzás hatását a CRP (C-reaktív protein) fehérjére, a gyulladás molekuláris jelzőjére, mely a szív- és érbetegségek kialakulásában is szerepet játszhat. A tanulmány nem talált kapcsolatot a vér CRP szintje és az artériás elzáródás között. "Még próbáljuk megérteni a CRP szerepét, miszerint a szív- és érbetegségek oka vagy jelzője-e" - mondta Dr. William B. Borden, a New York-i Weill Cornell Egészségügyi Központ preventív kardiológus docense.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek