Gyógyulásom története: „Meglátom-e még az unokámat?”

Gyógyulásom története: „Meglátom-e még az unokámat?”

Majd 20 évvel ezelőtt Bak Imre egy cseresznyemag nagyságú csomót vett észre a nyakán. Attól a naptól kezdve mondhatjuk, hogy minden napja a rákról szól, hiszen gyógyulása óta minden erejét arra áldozza, hogy segítsen azokon, akik ezzel a betegséggel küzdenek. Imre a Magyar Rákellenes Liga egri szervezetének az alapítója és vezetője, valamint a liga vezetőségi tagja.

Egy mozgalmas nap

1994. június 15. volt az a nap, amikor Imre élete gyökeresen megváltozott, ugyanis aznap vette észre ezt a dudort nyaka bal oldalán az álla alatt. „Különösebb egészségügyi kihatása nem volt, ennek ellenére úgy döntöttem, hogy felkeresem a munkahelyi üzemorvost” - meséli Imre, aki nagyon jó döntést hozott. Követendő példa!

Gyógyulásom története: „Meglátom-e még az unokámat?”
A kép illusztráció

Az üzemorvos megvizsgálta, és megállapította, hogy a hónalj tájékán is megjelentek a mirigygyulladás tünetei. „Úgy fogalmazott, hogy ez nem gyerekjáték. Kért, hogy azonnal hagyjam abba a munkát és menjek el a tüdőgondozóba, csináltassak egy mellkas felvételt, majd a lelettel menjek el a háziorvoshoz.” - Imre így is tett, szerencséjére a háziorvosa, aki régi osztálytára volt délután 2-től rendelt, és még nagyobb szerencséjére 3-ra érkezett egy felülvizsgáló főorvosnő, aki a tünetek szemrevételezése után másnap reggelre berendelte az egri Markhot Ferenc Kórházba további kivizsgálásra.

De hol a gócpont?

„Az akkori körülményekhez képest a doktornő nagyon gyorsan, három nap alatt levezényelt egy komplex kivizsgálást vérképpel, CT-vel, szövettani vizsgálattal együtt." - ami még ma is gyorsnak számít, nem hogy 1994-ben. Az eredmények a mirigyrendszer rosszindulatú daganatára utaltak, de ezek csak feltételezések voltak. A hematológiai osztály fogta össze a leleteket, és megkérdezték Imrét, hogy esetleg van-e valahol ismeretsége? Egerben ugyanis nem volt lehetőség az onkológiai kezelésre.

Az ismerősök ismerősein keresztül végül az Országos Hematológiai Intézet főorvosát ajánlották neki, aki a leletek és a vizsgálatok alapján rögtön átirányította őt az Országos Onkológiai Intézet C-belosztályára, ami a kemoterápiás belosztály.

Ott egy doktornő vette kezelésbe Imrét, és az eddigi eredmények pontosítása végett biopsziát (tűszúrásos mintavétel) rendelt el, aminek az eredménye alátámasztotta az addigi diagnózis, miszerint ez a mirigyrendszer betegsége. „Igen ám, de azt senki sem tudta megmondani, hogy hol van a gócpont, de voltak feltételezések. A döntés végül megszületett a kezelésről: erős kemoterápiát alkalmaznak.- meséli Imre.

32 kiló mínusz

Imre egy hétig mindennap kapta a kezelést aztán mindig 2-3 hét szünet következett, és ez így zajlott 6 hónapon át. Arra a kérdésre, hogy hogyan viselte az akkor 47 éves férfi a ezt a sorozatot csak ennyit mond: „Az elején 85 kiló voltam, mint most, de a kezelés végére csupán 53 kilót nyomtam.”

A kétgyermekes családapa a kemoterápia alatt semmilyen erőteljes illatú ételt nem bírt magához venni: „Rengeteg gyümölcsöt ettem, rengeteg árpakávét ittam cukorral ízesítve, és feketecsokoládét is rendszeresen fogyasztottam. Ezt kérte a szervezet.”

A kezelés féléve alatt az elfekvő gócpontot is megtalálták Imre szervezetében. Egy 3,5 cm széles és 9-10 cm hosszú lágy részt találtak a vese, a gyomorfal és a belek határolta területen. „Ezt a daganatot csak úgy tudták volna eltávolítani, ha mint egy sertést, kipakolják minden belső szervemet. Ezért döntöttek úgy, hogy inkább körbeszigetelik, betokosítják” – ezt a hatást kellett elérnie a kemoterápiának.

Nagy nehezen eltelt a hat hónap, és a decemberi vizsgálat nagyon jó eredményeket mutatott. A kemoterápia elérte a várva várt célt! „Ez az betokosított góc még most is bennem van” - meséli Imre, aki még mindig jár az éves kontrollokra, és szerencsére minden a legnagyobb rendben van.

Ma a kemoterápiára már csak egy dolog emlékezteti: a kezelések hatására sajnos a lábfeje érzőidegei eltompultak, ezért se nagyobb túrákra nem indulhat, se autót vezetni nem tud.

Egy kis dopping

Imrének konkrét jó tanácsai vannak a gyógyulásra, de bevallja, hogy volt egy személyes doppingszere is: „Akkoriban derült ki, hogy a lányom az első unokámmal terhes – meséli könnyeivel küszködve az azóta többszörös nagypapa – Meg is kérdeztem az orvosaimtól, hogy vajon meglátom-e még az unokámat, és ők azt mondták, hogy ha minden jól megy, akkor igen.”

Gyógyulásom története: „Meglátom-e még az unokámat?”
A kép illusztráció

És minden jól ment, hisz Imre meggyógyult, a baba is sikeresen megszületett, sőt azóta még 3 aprósággal gyarapodott az összetartó család, akinek tagjai végig Imre legfőbb támaszai voltak a betegségben. „A család segítsége sokat jelentett, de az egészségügyi ellátásra, személyzetre is csak pozitívan gondolhatok.”

Imre szerint nagyon fontos még a gyógyuláshoz a megfelelő fizikai állapot a kezelések alatt, az hogy a beteg betartsa az orvos utasításait, és ha a szervezetnek valami jelzése van, akkor azt ne titkolja el, hanem mondja el orvosának, hisz az lehet gyógyulásának a kulcsa.

A stressz az oka mindennek

Imre gyógyulása után nem ment rögtön nyugdíjba, pedig megtehette volna, de mivel volt még otthon egy fiúgyermekük, gondolta, hogy szükség lesz még egy keresetre a családban. Egy nagy mezőgépekkel foglalkozó cégnél dolgozott, ahol napi problémákkal kellett megküzdenie, és a napi 24 órából 26-ot talpon lennie.

Orvosai szerint a rák kialakulásában a stressz is közrejátszott, így amikor 4 és fél év után elkezdték átszervezni a céget, és érezte hogy ez olyan folyamatokat indított el, amik nem tettek jót az egészségének, nyugdíjba ment.

Segít, ahol tud

Mindez 2001-ben történt. Imre és feleség azóta társadalmi munkát végeznek, és egy percig sem unatkoznak: „Akkor megfogadtam, hogy amiben tudok segíteni rákbetegeknek, azt megpróbálom megtenni.”

Bak Imre 2006-ban megalapította a Magyar Rákellenes Liga egri szervezetét, és azóta feleségével karöltve vezeti azt. Rendszeresen szerveznek orvos-beteg találkozókat és klubesteket. Pár évvel ezelőtt pedig az a megtiszteltetés érte Imrét, hogy beválasztották a Rákellenes Liga vezetőségébe. Beszélgetésünk előtt is épp egy ilyen gyűlésen vett részt.

De más önkéntes munkát is ellátnak. Régebben egy kulcsos ház gondnokságát viselték a vállukon, most pedig az egri otthonuk társasházának a közös képviseletét vállalták el. Ezen felül pedig a kis telkükön termesztenek ezt-azt, és az idén bizony jó szüret volt. Lesz belőle finom egri bor!

Korábbi gyógyulástörténetek:

Zsuzsi: „A végstádiumból tértem vissza"

Kriszta: „A szeretni akarás tartott itt”

Hajni: "Magamat betegítettem meg"

Ági: "Két évvel a kemó után estem teherbe"

Gyuri: "A rák nagyrészt lelki betegség"

A cikk létrejöttéhez nagyban hozzájárult a Magyar Rákellenes Liga. Köszönjük nekik!

Ha segítségre lenne szüksége, keresse őket bátran. Elérhetőségeik:

  • honlap: www. rakliga. hu
  • e-mail: info(at)rakliga(dot)hu
  • telefon: 06 1 225 06 21
  • lelkisegély szolgálat. 06 80 505 675 (ingyenesen hívható, vezetékes vonalról)
  • lelkisegély szolgálat:06 20 331 64 08 (normál tarifával hívható bármilyen vonalról)
  • www. facebook.com/rakliga
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek