Gyógyulásom története: „A rák nagyrészt lelki betegség”

Gyógyulásom története: „A rák nagyrészt lelki betegség”

Amikor beléptem a kávézóba, arra gondoltam, hogy talán nem készültem fel erre a dologra eléggé. Az első beszélgetésemre érkeztem oda egy férfivel, aki már megküzdött a rákkal - elfogott a bizonytalanság. Aztán rögtön szerte is foszlott, mert egy irtó magas, kissé macis srác szélesen mosolygott rám, és nyújtotta a kezét bemutatkozásra. Csak úgy áradt belőle a pozitív energia.

Gyuri most 28 éves, és pont olyan, mint az amerikai vígjátékokban a főhős legjobb barátja, akit előbb zárunk a szívünkbe, mint magát a címszereplőt. Sűrű, göndör haja összetéveszthetetlenné tette a reggeliző emberek között. Hihetetlen, hogy ez a fiú már csatát nyert a rákkal szemben!

A diagnózis: hererák

Gyuri számára 2010 volt a küzdelem éve. Cukrászgyakorlatra járt, amikor egy óvatlan mozdulat folytán beütötte azt, ami szegény fiúknak a legjobban fáj: a heréit. Mivel a fájdalom nem múlt,  elment egy kórházba, hogy megvizsgáltassa magát, de mivel senki sem gondolta, hogy komoly, elküldték, hogy jöjjön vissza két hét múlva.

Gyuri azonban úgy gondolta, nem várhat addig, és besétált a Kapás utcai rendelő urológiai osztályára, ahol a sebész doktor úr egy percet sem késlekedett, rögtön megvizsgálta az akkor még 25 éves fiút, és nem tudott jó hírekkel szolgálni a vérvizsgálat után sem. A diagnózis: hererák.

Az utcáról bejövőknek is van remény

A diagnózis után egy héttel Gyuri már a műtőben volt. „Én sem akartam elhinni, de egy hét alatt a kétszeresére nőtt a daganat. Ezért szeretném felhívni a fiúk, férfiak figyelmét arra, hogy vizsgálják meg magukat, és ha bármi elváltozást érzékelnek odalent, ha fáj, de akkor is, ha nem, menjenek el orvoshoz” – tanácsolja a fiú.

Gyuri gyógyulásához az is nagyban hozzátett, hogy orvosaiban teljesen megbízott. „Úgy mentem be a kórházba, hogy tudtam, jó helyen vagyok. És hangsúlyozom, hogy az utcáról sétáltam be a rendelőbe, nem ismerős által kerültem oda. Nem tudok elég hálás lenni a kedves doktor úrnak.” A műtét során Gyuri jobb heréjét sajnos teljesen el kellett távolítani, mert annyira elterjedt rajta a rák. Ilyenkor felajánlják az implantátumot, mint megoldást, de ő még egyelőre nem élt a lehetőséggel.

Plusz egy keserves hét

Gyuri is a hereráknál úgymond „protokollnak” számító kezelést kapta a műtétet követően: 3 hét kemoterápia, közte a megfelelő szünetekkel. Az első két hetet jól bírta, aztán a szervezete feladta. Kihullott a sűrű, göndör hajkorona, jött a hányinger és a többi. „Nem akartam bemenni a kezelésre. Oda mentem reggel nyolcra és képes voltam órákon át ott üldögélni a folyosón. De amikor elfogytak a körülöttem várakozó emberek és kijött a kezelő néni egy mosollyal, és azt mondta, hogy „Gyurikám, már kerestem magát, jöjjön”, akkor bementem. Egy jó szó nagy segítség tud lenni.”

Gyógyulásom története: „A rák nagyrészt lelki betegség”„Van még egy hét” – mondta a Gyurinak a csodálatos onkológus doktornő az Uzsoki Utcai Kórházból a három hét kemoterápia leteltével. „Még egy hét és mehetek a Balatonra?” – mondta viccelődve Gyuri, de sajnos a még egy hét a kemoterápiára vonatkozott, mert az ő esetében a rák a véráramba jutott, és találtak a tüdejénél egy foltot, ami miatt szükség volt a további kezelésre.

Az irdatlan nagy STOP tábla

„Szerintem a ráknak több mint 50 % a lelki összetevője” – mondja Gyuri, aki saját bevallása szerint még csak 75 százalékban gyógyult. Ezt a saját példájából is tudja, és mivel ez idő alatt sok rákossal találkozott, úgy vette észre, hogy sokuknak az életével kapcsolatos egy-egy nagy dolog rendezetlen.

Gyuri még a rákos korszaka előtt másfél évig járt pszichológushoz, mert gondjai voltak a nőkkel, a szexualitással. A terápia már véget ért, amikor a betegség felütötte a fejét. „Amikor a pszichológusom megtudta, hogy rákos vagyok, írt nekem egy e-mailt. Három mondatban elintézte: „sajnálom, de ugye tudod , miért pont ott?” Villámcsapásként hasított belém a felismerés.”

„A rák egy irdatlan nagy STOP tábla. Nagyon nagy százalékban lelki eredetű. A sok ki nem mondás, görcsösség, meg nem élés a gyökere. Én mindig mindentől féltem, mindenből kifaroltam, szakítottam a lányokkal, nem hagytam magam szeretni, de a ráknál nem volt választási lehetőségem. Nem menekülhettem el többé az élet elől.”

Az a bizonyos 75 százalék

Gyuri lelki problémái még nem oldódtak meg teljesen. „Dolgozom rajta. A műtét után másfél évvel mertem újra ismerkedni, és akkor összejöttem egy lánnyal. Ő lehetett volna az, aki kirángat ebből az egészből… de én megint elmenekültem” – mondja lesütött szemmel.

Gyógyulásom története: „A rák nagyrészt lelki betegség”

„Az ultrahang kimutatott valami foltot a hasfalamnál, és én akkor ahelyett, hogy azt mondtam volna, hogy megoldjuk, elmenekültem! Gyáván a betegség mögé bújtam, mert a Kedvesemnek nem mondtam meg a szakításnál, hogy miért van rosszkedvem. Szóval így menekültem el gyáván egy nagyon kedves és szeretnivaló lánytól. Amikor szakítottam a leányzóval, az életet löktem el magamtól, mert nekem sokkal fájóbb volt a szakítás után az ő szeretetének a hiánya, mint bármilyen fájdalom. Másfél év múlva bocsánatot kértem tőle telefonon. Hallani Őt  újra nagyon jó érzés volt, és hogy bocsánatot kérhettem az is nagyon sokat jelentett nekem.”

EZT nem akarom!

Gyuri cukrászgyakorlatra járt, amikor fény derült a betegségére. Sok fejfájást okozott neki a dolog, mert ő nagy volt, a cukrászat kicsit, a pult alacsony. „Még a pszichológusom mondta ezt a nagy igazságot: „Gyuri, a süti egy nagy szeretetbomba, amit odaraknak eléd, de miért nem szavakban mondod el? Nem kell cukrásznak lenned ahhoz, hogy kifejezd a szeretetedet.” Igen. Nem tudtam kimondani, hogy EZT én valójában nem akarom.”

Gyuri nem vetette el teljesen a cukrászat lehetőségét, a vizsgát mindenképp leteszi, hogy egyszer majd megvalósíthassa nagy álmát, és nyisson egy csöpp kávézót. Most egy galériában dolgozik.

„Régebben a szavamat sem lehetett érteni, annyire gátlásos voltam, azt hitték, valami fizikális bajom van. A betegség után már nem akartam az a visszahúzódó fiú lenni. Mindig is érdekelt az aukció, és eldöntöttem, hogy megpróbálom. Meg is tettem. És bár az első alkalom nehéz volt, de nagyszerű érzés volt 60 ember előtt beszélni” – meséli dagadó mellel Gyuri.

A céklalé nagyon finom

A lelki okokon túl természetesen a ráknak táptalajt is kell biztosítani, hogy megjelenjen. Gyuri például imádta az édességet és a kólát, a rák legtermékenyebb táptalaja pedig a cukor.

„A betegség óta sokkal szívesebben nyúlok zöldségekhez. Van, hogy egy napig elvagyok csak zöldségleveken. És üzenem mindenkinek, hogy a céklalé nagyon finom, tudom, elsőre fura, de nagyon jó.” – mondja vigyorogva. Kevés cukor, semmi fehér liszt, ez az új életmód számára.

Gyógyulásom története: „A rák nagyrészt lelki betegség”

„A kemoterápiás kezelő néni is mondott egy nagyon okos dolgot: „Nem akkor kell étrendet változtatni, amikor a szervezetet amúgy is radikális változás éri”. Ez nekem már kicsit későn jött (a kezelés vége felé), de szerintem megszívelendő tanács.” – említi meg Gyuri.

A kiegészítő kúrákról ennyit mond: „A család és a jó barátok próbáltak segíteni mindenféle gyógyteákkal. Nekem eleve ellenérzésem volt ezekkel a dolgokkal szemben, úgy gondoltam, hogy a gyártók sokszor visszaélnek az emberek nyomorúságával. Amikor pedig az onkológus doktornőm megkért, hogy ne szedjek a kemó alatt ilyesmiket, akkor abba is hagytam, nem akartam a kezelés ellen dolgozni, és nagyon tiszteltem a véleményét. Úgy tudom, a kemoterápia ugyanis direkt gyengíti, „rombolja” a szervezetet, így bármi más, ami erősíti az a terápia ellen dolgozik.”

Útravaló

Gyuri saját példáján okulva szeretne minden hasonló helyzetbe jutott fiúnak és férfinak segíteni. Ő túl van a nagyján. De mindenki másnak is van egy jó tanácsa:

„Nagyon sok kemény, rosszkedvű embert látok magam körül, nőket is és férfiakat is. Én nem akarok ilyen lenni, mert hiszem, hogy a jókedv egy csodás gyógyszer. Akkora dolog, hogy itt vagyunk, mosolygunk, és egészségesek vagyunk!”

 

A cikk létrejöttéhez nagyban hozzájárult a Magyar Rákellenes Liga.

Ha segítségre lenne szüksége, keresse őket bátran. Elérhetőségeik:

  • honlap: www. rakliga. hu
  • e-mail: info(at)rakliga(dot)hu
  • telefon: 06 1 225 06 21
  • lelkisegély szolgálat. 06 80 505 675 (ingyenesen hívható, vezetékes vonalról)
  • lelkisegély szolgálat:06 20 331 64 08 (normál tarifával hívható bármilyen vonalról)
  • www. facebook.com/rakliga
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek