Gyógynövényekkel a prosztatáért

Gyógynövényekkel a prosztatáért

A prosztatája idővel minden férfinak nő, ez élettani folyamat, és az esetek felében nem igényel kezelést. Ha mégis, akkor korai stádiumban, enyhe esetben a gyógynövénykivonatot tartalmazó készítmények is hatásosak lehetnek.

A prosztata (más néven dülmirigy) egy mirigyes szerv, amely a húgyvezetékek és az ondóvezetékek találkozásánál, közvetlenül a hólyag alatt helyezkedik el, körülölelve a húgycső kis szakaszát. A felnőtt férfi prosztatája mintegy 20 gramm súlyú, leginkább egy gesztenyére hasonlít. Ez a szerv felelős annak a váladéknak a termelődéséért, amely magömléskor az ondóval keveredik, hogy mozgékonyabbá, életképesebbé tegye annak sejtjeit. A váladék többek között cinket, citromsavat, fehérjét és különböző enzimeket tartalmaz.

Jóindulatú megnagyobbodás

A prosztata a serdülőkor végén éri el felnőttkori nagyságát, 30–35 éves korban azonban újra növekedésnek indul, ami az öregedési folyamat természetes része. A növekedésért elsősorban a tesztoszteron nevű férfi nemi hormonból kialakuló dihidrotesztoszteron a felelős. Az ötven év feletti férfiak prosztatája általában nagyobb a normálisnál.

A megnagyobbodott prosztata összenyomja a rajta keresztül áthaladó húgycsövet, és vizelési problémákat okoz. A leggyakoribb panaszok közé tartozik, hogy a vizelet csak préselésre indul el, akkor is csak vékony sugárban, szinte cseppenként. Gyakori, hogy vizeletürítés után is megmarad a hólyag feszítő teltségérzete. Egyes férfiak pedig arra panaszkodnak, hogy gyakrabban kell pisilniük, illetve gondot okoz számukra a vizelet visszatartása.

Gyógynövényekkel a prosztatáért

Ha a fenti panaszok egyike vagy több panasz együttesen jelentkezik, akkor mindenképpen érdemes felkeresni egy urológust, hiszen meg kell állapítani, hogy a megnagyobbodás jó- vagy rosszindulatú-e. (Negyvenöt év felett egyébként is tanácsos szűrésre járni.) A teendőkről az urológiai vizsgálat alapján lehet dönteni. Először is szükség van egy tapintásos leletre – ez nem hagyható el! (Így megállapítható a hozzávetőleges méret.) A hasi ultrahang már a pontos méretről is informál. A PSA-vizsgálat pedig a prosztata-specifikus antigén mennyiségét mutatja ki a vérben. Daganat esetén – de nem csak akkor! – ennek koncentrációja megemelkedik a vérben.

A gyógynövények ereje

Korai stádiumban műtét nélkül is elképzelhető a prosztata kisebbítése, sorvasztása. Enyhe esetben gyógynövénykivonatot tartalmazó készítmények is hatásosak lehetnek. Gyakran alkalmazzák ebből a célból a csalángyökeret, az aranyvesszőfüvet, a füzikét, a pálmaféléket (a törpepálmát, a szabalpálmát és a fűrészpálmát), valamint a tökmagolajat.

A törpepálma talán a legfontosabb a prosztatával kapcsolatos kutatásokban részt vevő növények közül. Állítólag már az indiánok is alkalmazták hasonló célból. Megakadályozza a tesztoszteron dihidrotesztoszteronná történő átalakulását, amely a prosztata sejtjeinek burjánzását serkenti. A vizsgálati eredmények szerint a törpepálmás készítményt szedők esetében a prosztataszövetben több sejt összezsugorodik, azaz lassul a prosztataszövet növekedése. A hatásmechanizmus ráadásul a szintetikus szerekkel ellentétben nem hormonális, így az ott ismert mellékhatások sem jelentkeznek.

A tökmagot, illetve a tökmagolajat is régóta alkalmazzák a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás kezelésében, hiszen hatóanyaga a prosztata növekedéséért felelős dihidrotesztoszteron kötődését gátolja. A tökmag igen gazdag jótékony hatású telítetlen zsírsavakban, valamint E-vitaminban, cinkben és szelénben. Egyes tökmagtartalmú készítmények külön is tartalmazzák ezeket az ásványi anyagokat.

A növényi kivonatokat a gyógyszeres kezelés melletti kiegészítésként is használhatjuk. Fontos tudni azonban, hogy ezek a készítmények több hónapos használat során fejtik ki hatásukat.

Gyógyszerrel

Ha a panaszok olyan mértékűek, hogy azok zavarják a páciens mindennapi tevékenységét, akkor mindenképpen érdemes gyógyszeres kezelésbe fogni. Jóindulatú prosztatamegnagyobbodás esetén néhány hónapos – fél éves gyógyszerszedéssel a tünetek csökkenthetők, és azok jótékony hatása még a gyógyszer elhagyása után is hosszabb ideig fennáll.

Számos hatóanyag használható a tünetek enyhítésére. Az alfa-receptor blokkolók a prosztatában található simaizmokat lazítják el, ezáltal javul a vizeletürítés, méghozzá néhány napon belül. Ezeknek a készítményeknek nagy hátrányuk, hogy nem gátolják a prosztata további növekedését, és nincs különösebb gyulladáscsökkentő hatásuk sem, sőt, ha abbahagyjuk a szedésüket, a tünetek szinte órák alatt visszatérhetnek. Az 5-alfa-reduktáz-gátlók viszont nem engedik, hogy a tesztoszteron dihidrotesztoszteronná alakuljon, vagyis megakadályozzák a prosztata további növekedését, sőt annak csökkenését is eredményezhetik. Sajnos mellékhatásként ez a gyógyszer időnként szexuális funkciózavarokat okozhat.

Ha csak a műtét segít

Prosztataműtétre akkor van szükség, ha a panaszok jelentősen rontják a beteg életminőségét, vagy akut vizeletelakadás lép fel. Ilyenkor a páciens akaratlagosan már nem tud vizeletet üríteni, viszont a vizelettel teli, fájdalmasan feszülő hólyagból mégis csepeg a vizelet. A műtéti beavatkozások célja, hogy csökkentsék a túlburjánzó mirigyállományt. A hasfalon keresztüli nyílt, feltárásos műtétek helyett ma már egyre inkább endoszkópos megoldást alkalmaznak. A technika lényege, hogy vágás nélkül végzik el a mirigyek eltávolítását. A húgycsövön bevezetett endoszkópos eszközzel elektromos áram vagy lézer segítségével „kiszeletelik” a prosztatát. Ez a műtéttípus a beteg számára kevésbé megterhelő, s a lábadozási idő is kevesebb a megszokottnál.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek