Gyógynövényből gyógytea - Milyet igyunk?

Gyógynövényből gyógytea - Milyet igyunk?

Gyógynövények mindenütt vannak, és kiváltképp szeretik azokat a helyeket, ahová ember még nem tette be a lábát.

A gyógynövényekről ismereteket gyűjteni mindig időszerű, felhasználásuk pedig egészségünk megőrzésében is szerepet játszhat. Macalik Ernő csíkkarcfalvi biológus gyegyócsomafalvi látogatásán erről és a Kárpát-medence növényeiről tartott előadást.

Gyógynövények mindenütt vannak, és nagyon szeretik azokat a helyeket, amelyeket az ember felforgat, felbolygat, de a parlagon hagyott területeket is, ahová az ember nem tette be a lábát. A parlagon hagyott terület fájdalmas látvány egy agronómusnak, a gyógynövénygyűjtőnek viszont a legjobb terep – mutatott rá Macalik Ernő.

A gyógynövény-szakértő fontosnak tartja a gyűjtés és a tárolás „technikáját”. Tapasztalatai szerint a gyökereket kora tavasszal vagy késő ősszel, a növényt virágzáskor, a termést és a magokat érés után, a kérget tavasszal kell gyűjteni, mielőtt még kizöldülne a fa. Jellemzően árnyékban kell szárítani a gyógynövényeket, majd az aprítás vagy morzsolás után szárazon tartani azokat.

Gyógynövényből gyógytea - Milyet igyunk?

Egyetlen növényben több száz anyag található, ezek közül néhány tíz hatóanyag, ami befolyásolja az emberi szervezetet.

A szintetikus gyógyszerekben egy hatóanyag van, például egy epegörcsoldó gyógyszer egy hatóanyaggal célzottan az epére hat. Ez így van jól, de a gyógynövénykészítmény nem célzottan lő, hanem inkább simogatja a szervezetet, hogy „álljon vissza az egészséges állapot – fejtette ki a szakértő.

A gyógynövényekből készült teák kiváló hatásúak

Nem mellékes, hogy a teafogyasztás – ha megfelelő összetételben és mennyiségben fogyasztjuk – lelkileg is segítheti a gyógyulást. A gyógynövény ugyanis úgy jó, ahogy Isten adta! Amikor azonban gyógyszert kell szedni, akkor nincs választás, azt az orvosi előírásnak megfelelően szedni kell.

Milyen gyógynövényből készítsünk teát?

Hogy milyen gyógyteát igyunk, azt az alapján döntsük el, hogy milyen problémánk van. Gyógynövény határozónkban megnézheti, hogy az egyes gyógynövények, milyen bajt orvosolnak.

Forrás: Sokszínű vidék

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek