Gyógyító zöld tea

Hazánkban igen magas a szív-és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések száma. Az érrendszeri betegségeknél elsősorban a dohányzást, a magas vérnyomást, a magas koleszterin szintet, az elhízást és a cukorbetegséget emelik ki fő rizikófaktorként.

Kutatások azonban igazolták, hogy a daganatos betegségek kialakulásában egyéb tényezők is szerepet játszanak. Ilyen rizikófaktornak tekinthető az ártalmas, instabil oxigént tartalmazó ún. szabad gyökök fokozott termelődése, melyek a szervezet stabil molekuláihoz kapcsolódva sejtkárosodást, újabb szabad gyökök felszabadulását eredményezik. Mindez károsítja a szöveteket, elősegíti az öregedést, és a daganatos betegségek, bizonyos szívbetegségek, az Alzheimer kór, és az izületi gyulladások kialakulását. Az antioxidánsok, így például a zöld tea csökkentheti az oxidációs folyamatokat, kedvező hatása van a szervezetre.

Gyógyító zöld tea

Antioxidánsok előfordulhatnak természetes állapotban, így például élelmiszerekben, de mesterséges antioxidáns laboratóriumi körülmények között is előállítható.

Természetes antioxidánsok:

  • E-vitamin: forrás: növényi olajok, búzacsíra, levélzöldségek, sárgarépa, tojássárgája, margarin, hüvelyes zöldségek.
  • C-vitamin: forrás: citrusfélék, paradicsom, káposzta, zöldpaprika
  • Cink: forrás: sertéshús, belsőségek, bab, tengeri ételek (pl. osztriga)
  • Magnézium: forrás: borsó, répa, gabonafélék, dió- és mogyorófélék
  • Szelén: forrás: marhahús, vadhúsok, tengeri ételek

A zöld tea igen gazdag a polifenolnak nevezett antioxidánsokban, hiszen polifenol tartalma nem vész el az erjesztési folyamat során. A zöld tea polifenoljai közül legfontosabb az epigallocathecin (EGCG) és az epicatchecin gallát (EGC), melyek ősszerkezete nem szenved el károsodást a zöld tea erjesztése esetében - ellentétben a fekete teával. A zöld tea csersav tartalma miatt a benne lévő koffein lassabban szívódik fel, mint a kávéból, fluor tartalma pedig védi a fogzománcot. Kínában és Japánban, ahol évezredek óta fogyasztják a zöld teát,  a polifenol tartalom miatt közel ötven százalékkal kevesebb egyes rosszindulatú daganatok pl. máj, hasnyálmirigy, emlő, nyelőcső, bőr - sőt az erős dohányzás ellenére - még a tüdőrák gyakorisága is.

Emellett a zöld tea a szív- és érrendszeri betegségeket kiváltó atherosclerotikus plakkok kialakulását is gátolhatja az erekben. A zöld teában levő antioxidánsok hatásosan csökkentik a különféle rákos megbetegedések kialakulásának veszélyét. A mediterrán országokban a daganatos betegségek gyakorisága mintegy fele az északi és közép-Európai országokénak, melynek hátterében a mediterrán táplálkozás: a bőséges zöldség, főzelék, gyümölcs fogyasztás, a teljes kiőrlésű gabonafaélék és a hüvelyesek fogyasztása áll, melyekben a zöld teához hasonlóan bőségesen vannak polifenolok, flavonidok.