Gyógyító hideg

Gyógyító hideg

A teljestest-hidegterápiát mintegy harminc évvel ezelőtt alkalmazták először Japánban, és ma már világszerte egyre több orvos ajánlja. Dr. Vass Ilona bőrgyógyász összefoglalta az eljárás lényegét.

Az egészségügyi felmérések szerint minden ötödik ember szenved valamilyen ízületi problémától. Az emberek 80 százaléka élete során legalább egyszer tapasztal gerincfájdalmat. A lakosság 1-2 százaléka reumatoid artritiszben szenved. Ez a betegség sokszor már fiatalkorban jelentkezik, és a fájdalmon kívül súlyos ízületi deformitást is okozhat. A pikkelysömörös betegek mintegy 10 százalékának vannak ízületi panaszai, amely gyakran jelentős mozgáskorlátozottsággal jár. Az idősek nagy része az ízületek kopásával járó állandó fájdalommal él, de a sportolóknál ez a panasz akár már 40 éves kor körül is jelentkezhet. A fibromialgia is összetett panaszokat okoz: nem csupán az izmokat és az ízületeket érinti, hanem alvászavarral és depresszióval is társulhat.

Fájdalom- és gyulladásgátlás

Mint minden krónikus betegség, az ízületi panaszok kezelése is sokrétű. A szájon át szedhető és injekciós, valamint helyileg használatos készítményeken túl jó hatásúak a fizikoterápiás eljárások, valamint egyre népszerűbbek a fürdőkezelések is.

Ezek hatását egészíti ki, az esetek egy részében pedig ezeket helyettesíti a teljestest- hidegterápia. Ezt az eljárást harminc éve alkalmazták először Japánban, és ma már a világon egyre több helyen elterjedt.

Gyógyító hideg

Lényege a csaknem egész testre kiterjedő sokkszerű hideghatás, amely hirtelen történik, és maximum 3 percig tart. A terápia során a "kamra" kezelőrészlegében körülbelül -100-110 °C levegőhőmérséklet mellett a bőrfelszín hőmérséklete kb. +5 °C-ra csökken, tehát nem fagy meg, és az ízületek sem hűlnek ki. A szervezetre ható hidegsokk következtében csillapodik a fájdalom, és beindulnak a szervezet öngyógyító, gyulladáscsökkentő folyamatai.

A magyarázat az, hogy a hirtelen ható extrém hideg által kiváltott határozott, gyorsan vezető idegrostokon haladó ingerület "kiüti" a lassú idegrostokon haladó, bizonytalan fájdalomingert, mivel ezek ugyanazon a "kapun" lépnek be a gerincvelőbe (az úgynevezett kapuelmélet alapján).

A kezelés

A kezelés megkezdése előtt orvosi konzultáción kell részt vennünk. Mivel a kezelés enyhén megemelheti a vérnyomást, előtte minden esetben megmérik azt, és tisztázzák az esetleges kizáró tényezőket.

Gyógyító hideg

A hidegkamrába fürdőruhában kell belépni. Az akrák (a kiálló testrészek) védelme érdekében kesztyűt, fülvédő fejpántot vagy sapkát, szájmaszkot, meleg zoknit, cipőt kell húznunk.

Először a -60 fokos előkamrába léphetünk be, ahol 30 másodpercet kell eltöltenünk. Utána jöhet két-három perc a -110 fokban! Mindkét helyiségben lassan körbejárunk, hiszen a mozgás tovább fokozza a hőleadást. Vigyáznunk kell arra, hogy ne dörzsöljük az összeérő bőrfelületeket.

A kezelőpulttól szakértők figyelnek folyamatosan, részben az ablakon, részben kamerán keresztül, és jelzik, hogy mennyi idő van még hátra. A mikrofonon keresztül a mi hangunkat is hallják odakint.

A hidegkezelés után az ízületi problémának megfelelő, vagy az egész testet könnyedén átmozgató, mintegy húsz percig tartó mozgásterápiát végzünk korszerű kardiogépek és képzett trénerek segítségével.

A hatás

Az izomzat reszketéssel reagál a hidegre: ez felgyorsítja az anyagcserét, megnöveli az izom vérellátását, amely így gyorsabban jut oxigénhez és tápanyagokhoz, valamint az izomanyagcsere végtermékei is gyorsabban távoznak. Az izom hamarabb regenerálódik, nő a teljesítőképessége, javul a szív keringése és kedvezőbben alakul az energiaháztartás.

A hidegkamrában való háromperces tartózkodás több órán át gátolja a krónikus fájdalmakat. Kúraszerű kezelés esetén akár több hónapos tünetmentesség is elérhető. Hatékonysága a hidegterápiát követő aktív átmozgató edzéssel még tovább növelhető.

Az akut elváltozások esetében alkalmazott klinikai rehabilitációs, illetve a krónikus betegségek kezelésénél használt kúraterápiás vizsgálatokra támaszkodva kijelenthető, hogy a teljestest-hidegterápia következtében javul az általános közérzet, csökken, illetve megszűnik a fájdalom, a duzzanat, a forróság. A kezelt betegek 60 százalékánál javul az általános mobilitás és az ízületi funkció, továbbá 35-40 százalékuknál csökken a gyógyszerelési igény. A hatások a 10-20 alkalmas kúra befejezése után további 3-6 hónapig igazolhatók.

"Mellékesen"

Mind a hideg által kiváltott keringésjavító, méregtelenítő hatás, mind pedig az utána végzett tréning növeli a mindezzel egy időben végzett fogyókúra eredményességét. A kezelés utáni kellemes érzés egész napra jó közérzetet biztosít, segíti a nyugodt éjszakai alvást. Depresszióban, burn out-ban (munkahelyi kiégésben) szenvedők kezelésének jó kiegészítője, mivel a teljestest-hidegterápia által kiváltott endorfin-felszabadulás javítja a kedélyállapotot.

Sportolók kezelése kapcsán kiderült, hogy rendszeres hidegterápiájuk jelentősen növeli a sportteljesítményt, segíti az izmok regenerációját, jelentősen lerövidíti a húzódások, ficamok gyógyulási idejét, gyorsítja az izommunka kapcsán felszaporodott tejsav és egyéb anyagcseretermékek kiürülését.

A kezelt betegek között olyanok is akadtak, akiknek ízületi problémájuk mellett bőrbetegségük is volt. Kiderült, hogy a pikkelysömörben szenvedő és a krónikus ekcémás páciensek bőrtünetei 20-30 kezelés után jelentősen javultak. Csökkent a bőrpír, a viszketés, és idővel eltűntek a zavaró plakkok is.

Veszélytelen

A ma még szokatlan, elsőre talán ijesztőnek is ható terápiának sokféle betegség kezelésében van létjogosultsága. Ellenjavallata és kockázata pedig csupán annyi van, mint a szaunázásnak!


Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek