Gyógyító gerezdek

Gyógyító gerezdek

Már 5000 éve is ismerték és fogyasztották a fokhagymát. A népszerű mítoszban vámpírűzőként ismert növény fogyasztása számos kedvező hatást gyakorol szervezetünkre.

Különösen az ókori Egyiptom lakói kedvelték - mindennapos étrendjük része volt -, nem véletlenül hívták őket a szomszéd államok lakói "büdös embereknek". A kellemetlen szagon kívül e növénynek tulajdonképpen nincs is más rossz "tulajdonsága". Mindennapos fogyasztása csökkenti a vérnyomást, kedvezően befolyásolja a vér koleszterinszintjét, gátolja a véralvadást, illetve meggyorsítja a vérrögök felszívódását. Kimutatták, hogy az allicin - mely a szétrágott vagy szétzúzott fokhagymából szabadul fel -, reakcióba lép a szervezetet megtámadó bacilusokkal vagy parazitákkal, s az imént említett anyag kéntartalmú fehérjéi blokkolják azok működését.

Ha valaki nem bírja nyersen elfogyasztani a növényt (pedig így a leghatásosabb!), turmixolja le és a levet keverje valamilyen ételbe. De a gyógyszertárakban is szétnézhetünk: a fokhagyma hatóanyagait kapszulába zárták, tehát így is fogyasztható.

Gyógyító gerezdek

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek