Gyógyítható-e a szürkehályog?

Gyógyítható-e a szürkehályog?

A szürkehályog olyan szembetegség, amely a fókuszálásért felelős szemlencse elszürkülését jelenti. A hatvanöt év feletti korosztály hetven százalékát érinti. Kezelése nélkül a látás fokozatosan romlik, végül akár vakság is bekövetkezhet. Szerencsére a betegség ma már műtéttel megállítható, sőt a látásélesség is korrigálható. Hogy hogyan, arról dr. Kerek Tünde szemészt, a Szent Imre Kórház adjunktusát kérdeztük.

A szürkehályog latin elnevezése, a cataracta a görög kataraktosz szóból ered, ami vízesést jelent. A kifejezés találó, hiszen a betegnek olyan élménye van, mintha vízfüggönyön nézne keresztül. A szaknyelvben egy másik elnevezése is ismert: a phacosclerosis (phacos: lencse, sclerosis: öregedés). A magyar szürkehályog kifejezés arra utal, hogy előrehaladott állapotban a beteg pupillája nem fekete, hanem szürke.

Mi az oka?

Egészséges állapotában a szemlencse áttetsző, mivel alkotó rostjai hidrofóbok (taszítják a vizet). A lencse víztartalma és rugalmassága születéskor a legnagyobb, az életkor előrehaladtával mindkettő csökken.

Szürkehályog akkor alakul ki, ha a lencsében a vízben oldhatatlan fehérjék mennyisége kórosan megnő, azok kicsapódnak és csökkentik a lencse átlátszóságát. Ennek a mechanizmusnak a pontos okát azonban ma még nem ismerjük.

Gyógyítható-e a szürkehályog?

Lehet veleszületett, de ez minden tízezer esetből csupán háromnál fordul elő. Ekkor többnyire genetikai oka van, esetleg anyagcsere-betegséghez társul vagy a terhesség alatti hatások következménye.

Sokkal valószínűbb a szerzett szürkehályog, amely lehet szenilis (időskori), de kapcsolódhat egyéb betegségekhez is, illetve bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet.

Tünetek

A tünetek nagyon egyéniek lehetnek a szürkehályog fajtájától, elhelyezkedésétől és a betegség előrehaladottságától függően. A leggyakoribb panaszok a következők:

  • A látás homályossá válik, elmosódott vagy ködös lesz.
  • A látás kontúros, a tárgyak dupla körvonallal rendelkeznek.
  • A színek kifakulnak, elhalványodnak. (Erre sokszor csak utólag, a műtét után jön rá a beteg, hiszen a folyamat fokozatos, képesek vagyunk hozzászokni a fakuló világhoz.)
  • Minden kissé sárgásabb színben tűnik fel. (Ez azzal magyarázható, hogy az életkor növekedésével a szemlencse fokozatosan sárgul - ez a sárga festék védi a retinát a káros fénysugaraktól.)
  • Olyan, mintha egy filmrétegen, fátylon vagy vízfüggönyön néznénk keresztül.
  • Ha fényes felületre tekintünk, látáscsökkenés észlelhető.
  • Sötétben, például esti vezetéskor fényudvart észlelünk a szemünkbe világító fényszórók körül, káprázik a szemünk.
  • Gyakran kell szemüveget cserélni.
  • A távollátók kezdetben azt tapasztalhatják, hogy "javul" a látásuk, mert a szemlencse megvastagodik, sűrűbbé válik, így újra jól látnak közelre. A javulás azonban nem tart sokáig, a látás hamarosan újra romlani kezd, először a távoli, majd a közeli tartományban is.
  • Mivel kevesebb fényhez jutunk, romolhat a kedélyállapotunk is.

Észrevesszük-e?

A betegség többnyire hónapok vagy évek alatt fejlődik ki. Mivel nem jár fájdalommal, az érintettek sokáig nem is veszik észre, illetve fokozatosan hozzászoknak a látásélmény változásához, így nem gyanakodnak betegségre.

A tünetek jelentkezését több tényező is befolyásolja. A lencse szélén található hályog például később okoz panaszt, mint egy olyan, amely középen, az éleslátás tengelyében észlelhető. A beteg munkája is szerepet játszhat a felismerésben: egy aktív, számítógéppel dolgozó mérnök hamarabb vesz észre egy egészen apró látászavart is, míg esetleg egy mezőgazdasági munkást később fog zavarni a kifejezett homályos látás is.

A betegség lassan progrediál (halad előre), általában kétoldali, de a két szemnél nem feltétlenül egyenletes mértékben okoz látáscsökkenést. Magára hagyva egy-két év alatt jelentős, sőt akár teljes látásromlás is bekövetkezhet. Jó hír viszont, hogy ma már olyan műszerek állnak rendelkezésre, és olyan kiváló műlencsék beültetésére van lehetőség, hogy a szürkehályog okozta látásromlás egy jól sikerült műtéttel akár teljes mértékben is javítható. Sőt, ma már az is megoldhatói, hogy az illetőnek a műtét után se közelre, se távolra ne kelljen szemüveget viselnie!

Műtét

A műtétet először is egy alapos szemvizsgálat előzi meg. A szem állapotának részletes felmérése után az orvos tájékoztatja a beteget a várható eredményről, majd együtt döntenek a műtét időpontjáról, a beültetendő műlencse dioptriájáról és fajtájáról. "Túlérett" hályog esetében nehezebb a műtét és a kockázatai is nagyobbak, ezért érdemes minél hamarabb orvoshoz fordulni.

Az egyfókuszú műlencsék beültetése után a beteg közelre vagy távolra élesen lát, ám egyéb esetben szemüveget kell viselnie. A technika fejlődése azonban mára azt is lehetővé tette, hogy aki sem közelre, sem távolra nem szeretne szemüveget viselni, annak a szemébe multifokális (többfókuszú) lencse is beültethető.

A háziorvos megfelelő vizsgálatokat végeztet el, hogy kiderüljön, nincs-e belgyógyászati ellenjavallata a beavatkozásnak.

A műtét - amelyből ma Magyarországon évente mintegy hatvanezret végeznek - ma egynapos sebészet keretében elvégezhető. A műtőben töltött idő az előkészítéssel együtt is csupán fél óra, de a beavatkozás utáni megfigyelés természetesen több időt, mintegy 6-8 órát igényel.

A lencsebeültető műtét során a szembe adott érzéstelenítő csepp után a szemsebész egy néhány milliméteres metszésen keresztül jut be a szembe. A lencse elülső felszínén, a tokon egy körülbelül fél centiméter átmérőjű kerek lyukat készít, majd egy speciális ultrahang-készülékkel "feltöri", és azonnal ki is szívja az így felaprózódott szürke lencseállományt, miközben meghagyja a tokot. Ebbe a tokba helyezi aztán bele a szem adottságainak megfelelően előkészített műlencsét. Csodálatos, ahogyan az összehajtogatott műlencse egy 1,8 milliméteres nyíláson át a szembe kerülve kinyílik, és ott felveszi a végleges formáját.

A lencse szerencsére többnyire egy életen át kitart, hiszen a szervezet 40 évig nem képes kikezdeni a speciális anyagát!

 

A műtét után

 

A teljes gyógyulás hat hetet vesz igénybe, ugyanis ennyi idő alatt záródik be teljesen a seb.

Gyógyítható-e a szürkehályog?

Ezalatt kerülni kell az olyan helyzeteket, amelyek fertőzésveszéllyel járnak, például nem szabad uszodába menni. Aki tiszta körülmények között dolgozik, és nem fizikai munkát végez, egy-két nap múlva akár újra munkába is állhat. A sebgyógyulás alatt a fénytörés még változhat, ezért a végleges szemüveg felírásával is érdemes megvárni a hat hetet.

A műtéttel az esetek nagy részében komoly látásjavulás érhető el. Manapság az egyre precízebb műszerek, a műtéti technika és a műlencsék sokfélesége lehetővé teszi, hogy a szürkehályog-sebészet során egyre tökéletesebb látás-rehabilitáció következzen be. Az eredményt azonban természetesen a szem állapota is befolyásolja.

Fontos tudnunk, hogy az egyéb szembetegségek nem múlnak el a szürkehályog-műtéttől. Azoknál a betegeknél pedig, akiknek diabéteszes retinopáitájuk vagy makuladegenerációjuk van, a szürkehályog-műtét akár ronthat is a retina állapotán! A beavatkozás sajnos a retinaleválás kockázatát is növeli, különösen rövidlátók esetében.

Megelőzés

Jó, ha tudjuk: van némi beleszólásunk abba, hogy kialakul-e nálunk a szürke hályog. A dohányzásnak, az egészségtelen táplálkozásnak és az UV-sugárzásnak bizonyítottan szerepe van a betegség kialakulásában. Ezért nagyon fontos, hogy egészségesen étkezzünk, jó minőségű, UV-szűrős napszemüveget viseljünk, és különösen védjük a szemünket a tengerparton és a hegyekben. Óvjuk a gyermekeink szemét is!

Amennyiben mégis kialakul a szürkehályog, keressünk fel egy szemészorvost, aki személyre szabott megoldást kínál majd.

Kapcsolódó írások
Kapcsolódó betegségek