Gyengítik a csontokat az antidepresszánsok

Gyengítik a csontokat az antidepresszánsok

Egy nemrég végzett kutatás szerint az alvászavarokra és kedélyjavítóként használt nyugtatók lehetnek a felelősek az idősek körében egyre gyakrabban előforduló csonttörésekért. A combnyaktörés és a különböző csípősérülések a fejlett világban az ötödik leggyakoribb haláloknak számítanak.

Az antidepresszánsok szoros összefüggésbe hozhatók a csonttöréses esetek megnövekedett számával, különösen, mert az ilyen típusú gyógyszereknek erős nyugtató és bódító hatásuk van, emiatt nagyobb a balesetek kialakulásának esélye.

Az antipszichotikus szerek, amelyeket a skizofrénia kezelésére használnak, valamint a benzodiazepinek is rendelkeznek ilyen hatással. "Az idősek sokkal érzékenyebben reagálnak a gyógyszerekre és szervezetük kevésbé hatékony a lebontásukban, ami felerősíti a mellékhatásokat, és növeli a csonttörések kialakulásának esélyeit" - nyilatkozta Carlo Marra, a kutatás vezetője. "Ilyen esetekben a pszichoterápia és a kevésbé szedatív hatású szerek előnyösebbek, hiszen nem veszélyeztetik az idősek egészségét."

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek